Ο Σύριος μαθητής που αρίστευσε στις Παγκύπριες Eξετάσεις στο Lemesos TV

Ο Σύριος μαθητής που αρίστευσε στις Παγκύπριες Eξετάσεις στο Lemesos TV
Κοινοποίηση:

Στο διαδίκτυο συχνά διαβάζουμε διαφόρων ειδών ειδήσεις, άλλες φορές θετικές και άλλες αρνητικές. Αυτή τη φορά έγινε viral ένας 18χρονος μαθητής από τη Συρία, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που πέρασε στη ζωή του, κατάφερε να αριστεύσει και να περάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να εξασφαλίσει μια θέση στον κλάδο «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών» με βαθμό 19.42511.

Επιπρόσθετα, κατέκτησε αριστεία και στα τρία χρόνια του λυκείου, συμμετείχε στις Παγκύπριες Ολυμπιάδες των Οικονομικών και Λογιστικής κατακτώντας το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα, πέρασε τα πρώτα δύο επίπεδα Λογιστικής LCCI με τον ανώτερο βαθμό (Distinction), πήρε το Α’ Βραβείο Οικονομικών με βαθμό 20 στο σχολείο του.

Ο ερχομός στην Κύπρο

Ο Φατχάλα Χαλού ήρθε από τη Συρία, σε ηλικία 14 ετών το 2018, με τη μητέρα και τα δύο του μεγαλύτερα αδέρφια, καθώς ο πατέρας του ήδη βρισκόταν στο νησί.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη στήριξη φίλων και καθηγητών κατόρθωσε να μάθει τη γλώσσα, να ενταχθεί στην κουλτούρα μας και να κοινωνικοποιηθεί. «Όλοι οι άνθρωποι που συνάντησα εδώ στην Κύπρο, είναι πάρα πολύ φιλόξενοι και ιδιαίτερα βοηθητικοί», είπε.

Η στήριξη από τους καθηγητές του

Η καθηγήτρια στο φροντιστήριο όπου φοίτησε ο Φατχάλα, Γεωργία Αντωνίου, γνώρισε τον μαθητή στην πρώτη λυκείου. Όπως μας εξιστόρησε για τη γνωριμία τους, η καθηγήτρια της λογιστικής στο λύκειο Μαίρη Κωνσταντινίδου, επικοινώνησε με την ίδια και την παρακάλεσε να τον αναλάβει σε φροντιστηριακό επίπεδο. Της εξήγησε ότι είναι ένα εξαιρετικό παιδί, με ήθος, αξιοπρέπεια και κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, τον ανέλαβε με χαρά.

«Με το που ξεκίνησε το φροντιστήριο στη λογιστική, πραγματικά ‘πετούσε’. Εγώ προσπαθούσα να του μάθω τα πολύ βασικά για αρχάριους και πολύ νωρίς κατάλαβα ότι είναι αρκετά προχωρημένος. Όπως σχολίασε η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καψούλη, η γλώσσα των αριθμών είναι μία παγκόσμια γλώσσα, οπότε βρήκε ένα τρόπο επικοινωνίας με τη νέα του πατρίδα. Παρόλα αυτά η κ. Αντωνίου πρόσθεσε ότι και στα οικονομικά, που είναι ένα θεωρητικό μάθημα, αντεπεξήλθε άψογα.

Προς έκπληξή μας, ο συνεντευξιαζόμενος μας είπε ότι δεν είχε καταλάβει την κλίση που είχε στα συγκεκριμένα μαθήματα. «Στη Συρία είχα αγάπη για τα φιλολογικά μαθήματα, όπως είναι τα αραβικά και ιστορία. Με το που ήρθα Κύπρο, εφόσον η γλώσσα ήταν εντελώς διαφορετική έστρεψα το μυαλό μου προς μαθηματικά, τη λογιστική και τα οικονομικά», επισήμανε.

Οι θυσίες

Φυσικά, ένας 18χρονος για να κατακτήσει τόσα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα πρέπει να κάνει και αρκετές θυσίες. «Ο πατέρας μου ήταν ο μόνος που εργαζόταν και χρειαζόταν βοήθεια με τα οικονομικά του σπιτιού, παρόλα αυτά, εγώ μετά το διάβασμα δεν μπορούσα να τον βοηθήσω. Επίσης στερήθηκα τις εξόδους με τους φίλους μου γιατί είχα συνεχώς εξετάσεις και διαγωνίσματα», ανέφερε.

Η Λεμεσός

Η πόλη μας, θυμίζει στον Φατχάλα την πατρίδα του Λατάκια. «Η Λεμεσός χωρίς υπερβολές για μένα είναι ένας παράδεισος. Μου θυμίζει τη δική μου πόλη, η οποία είναι επίσης παραθαλάσσια και έχει παρόμοιο κλίμα, γι’ αυτό ένιωσα κατευθείαν άνετα. Είναι η πιο όμορφη πόλη στην Κύπρο», τόνισε.

Η συγκινητική ανάρτηση

Την ιστορία του αριστούχου μαθητή γνωστοποίησε σε ανάρτησή της η κ. Αντωνίου. Σε ερώτηση γιατί ένιωσε την ανάγκη να το κάνει, μας απάντησε πως δεν θα ήθελε να υποτιμήσει την επιτυχία των υπόλοιπων παιδιών του φροντιστηρίου, όμως ο Φατχάλα είχε μια ιδιαίτερη ιστορία, καθώς προέρχεται από μία χώρα η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και κάτω από αντίξοες συνθήκες ήρθε στο άγνωστο, όπου αντεπεξήλθε και με το παραπάνω.

«Οι συγκυρίες με έφεραν κοντά σου, είμαι τυχερή θα έλεγα και υπερήφανη καθηγήτρια, καθώς για μένα  αποτελείς εμπνευσμένο παράδειγμα αφοσίωσης και επιμονής. Έμαθες σε όλους μας να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε, αλλά να παλεύουμε για τα θέλω μας. Ότι η θέληση νικά κάθε δυσκολία. Με αυτά πορεύτηκες και κέρδισες. Συγχαρητήρια αγόρι μου, εύχομαι να μην σταματήσεις στιγμή να χτίζεις τα όνειρά σου», έγραψε στην ανάρτησή της συγκινώντας τους πάντες.

Το μέλλον

Όνειρο του, μετά το πέρας των σπουδών είναι να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και εμείς είμαστε σίγουροι πως και θα το πραγματοποιήσει και με το παραπάνω.


Σχετικά άρθρα

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου  συζήτησε με τη Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως στο vodcast Social Dilemma...
Νext bike popup