Προωθούν βόμβα μεγατόνων στη Βιομηχανική του Ύψωνα

Προωθούν βόμβα μεγατόνων στη Βιομηχανική του Ύψωνα
Κοινοποίηση:

Του Χρήστου Χαραλάµπους / ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν όλες οι αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες τον ∆ήµο και τους κατοίκους του Ύψωνα και αυτήν την απαράδεκτη συµπεριφορά επισφράγισαν µε την ψήφο τους ο ∆ΗΣΥ, το ∆ΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, ανοίγοντας το δρόµο για τη δηµιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής µέσω πυρόλυσης ελαστικών στη Βιοµηχανική Περιοχή Αγίου Σίλα που βρίσκεται στα όρια του ∆ήµου Ύψωνα.

Μια καθόλα προκλητική εξέλιξη, αφού περιφρονούνται οι κίνδυνοι για τη δηµόσια υγεία και ασφάλεια, η οποία αποτελεί την αρνητική κατάληξη έντονων συζητήσεων και οργιώδους παρασκηνίου γύρω από τους τροποποιητικούς κανονισµούς που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας σε σχέση µε τις κρατικές βιοµηχανικές περιοχές.

Αντιδρούν οι κάτοικοι αλλά και βιοµήχανοι της περιοχής
Η στάση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναµενόµενο, κλίµα έντονης αγανάκτησης και ανησυχίας όχι µόνο στην τοπική Αρχή και τους δηµότες του Ύψωνα, αλλά γενικότερα στους κατοίκους των βορειοδυτικών περιοχών της Λεµεσού που βρίσκονται στη σφαίρα επηρεασµού από τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία µιας τέτοιας επικίνδυνης βιοµηχανικής µονάδας.

Έντονη ανησυχία επικρατεί όµως και ανάµεσα στους ίδιους στους βιοµήχανους που δραστηριοποιούνται στον Άγιο Σίλα, οι οποίοι εκτιµούν ότι αν τελικά αδειοδοτηθεί µια τέτοια µονάδα στην περιοχή, αυτό θα έχει επιπτώσεις στον κύκλο διάθεσης της παραγωγής τους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αφού δεν θα πληρούν πλέον τις προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα στους δικούς τους χώρους.

Οργανωµένα σύνολα του Ύψωνα αλλά και της ευρύτερης περιοχής που ήδη αντιλαµβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης ζητούν από το ∆ήµο να ξεκινήσει διαδικασία πλήρους ενηµέρωσης όλων των πολιτών, ώστε να καθοριστούν οργανωµένες δράσεις εναντίον της όποιας αδειοδότησης τέτοιου είδους βιοµηχανικών αναπτύξεων.

Παντελής Γεωργίου: Η απαρχή της συγκέντρωσης παρόµοιων µονάδων στην περιοχή
«Θεωρούµε πολύ σοβαρό το θέµα για την περιοχή µας, εξ ου και πολεµήσαµε για να µη γίνει η τροποποίηση των κανονισµών για τις βιοµηχανικές περιοχές και είναι δεδοµένο ότι θα υπάρξουν δυναµικές κινητοποιήσεις», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήµαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου.

Ο δήµαρχος τονίζει ότι το πρώτο που τίθεται είναι η επικινδυνότητα τέτοιων µονάδων, ενώ «µε τις ψήφους των τριών κοµµάτων ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όλη τη Βιοµηχανική Περιοχή, αφού µε βάση τον νέο κανονισµό δεν αποκλείεται µελλοντικά η συγκέντρωση εργοστασίων αυτής της επικινδυνότητας…»

Κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτό που πάει να γίνει είναι ανεπίτρεπτο και ο κόσµος θα πρέπει να αντιληφθεί τους πραγµατικούς κινδύνους που δηµιουργούνται, ο κ. Γεωργίου επισηµαίνει ιδιαίτερα το χαρακτηρισµό της περιοχής σαν ζώνης «sevezo». Αυτό σηµαίνει ότι πλησίον της µονάδας και σε µια ακτίνα που θα καθοριστεί από το Τµήµα Επιθεώρησης Εργασίας µε βάση τη µελέτη που θα γίνει όταν θα εκδοθεί η άδεια, «σε περίπτωση ατυχήµατος το 50% των πολιτών που θα είναι σε αυτή τη ζώνη θα βρεθούν αντιµέτωποι µε το θάνατο».

Όπως διευκρινίζεται, αυτή τη στιγµή η άδεια του συγκεκριµένου εργοστασίου δεν ισχύει, αφού ο δήµος είχε τοποθετηθεί αρνητικά στο αίτηµα επανέκδοσής της, ενώ όταν ίσχυε δεν αφορούσε σε ηλεκτροπαραγωγή αλλά σε µικρότερες παραγωγές σε σχέση µε αυτό που ζητήθηκε αργότερα.

Πέραν της ζώνης «sevezo», όπως επισηµαίνει ο δήµαρχος Ύψωνα, υπάρχει και µια δεύτερη ζώνη, η οποία σε περίπτωση ατυχήµατος επιφέρει θάνατο στο 1% του πληθυσµού, ενώ η τρίτη ζώνη αφορά την περιοχή που επηρεάζεται µε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Συσσωρευτικές επιπτώσεις για όλη την περιοχή

Μέχρι σήµερα δεν έχει γίνει µια µελέτη για συσσωρευτικές επιπτώσεις από τους ρύπους που εκπέµπουν τα εργοστάσια και αυτό, όπως υποδεικνύει ο δήµαρχος, «θεωρούµε ότι γίνεται εσκεµµένα για να µπορούν να αδειοδοτούνται µε θετικές γνωµοδοτήσεις χωρίς να απαιτείται µείωση των ρύπων».

Με επιστολή που απέστειλε την περασµένη Τρίτη στον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο κ. Γεωργίου ζητά να γίνει µελέτη συσσωρευτικών επιπτώσεων για όλη την περιοχή και να καθοριστούν τα όρια εκποµπής ρύπων.

Στις αλυσιδωτές επιπτώσεις περιλαµβάνεται και το πολύ σοβαρό ζήτηµα που αφορά στις εκποµπές βαρέων µετάλλων. Στη γνωµοδότηση για την ανάπτυξη της επίµαχης βιοµηχανίας, όπως επισηµαίνει ο δήµαρχος, «αναφερόταν ότι οι εκποµπές βαρέων µετάλλων και συγκεκριµένα αρσενικού είναι 65 νανογραµµάρια ανά κυβικό, ενώ το όριο είναι στα 6. Αυτό το στοιχείο όµως χάθηκε από τη µελέτη όχι γιατί χάθηκαν ξαφνικά και οι εκποµπές των βαρέων µετάλλων, αλλά επειδή έπρεπε να χαθεί…»

Αν όµως αυτά τα εργοστάσια εκπέµπουν αυτό το πολύ τοξικό µέταλλο, το οποίο µεταφέρεται µέσω του νερού, µε δεδοµένο ότι η συγκεκριµένη µονάδα απέχει µόλις ένα χιλιόµετρο από τον υδροφορέα του Κούρρη από τον οποίο υδροδοτείται η µισή Κύπρος, αντιλαµβάνεται κάποιος τις επιπτώσεις.

Πέραν τούτου, προκύπτει θέµα και µε τη διασπορά των ρύπων, αφού στην περιοχή φυσούν κατά κανόνα βορειοδυτικοί άνεµοι, οπότε «µε τη λειτουργία τέτοιων εργοστασίων θα επηρεαστούν περιοχές από τον Ύψωνα και τα Πολεµιδια µέχρι την Αγία Φύλα και το Ζακάκι». Επικαλούµενος και το σοβαρό πρόβληµα που δηµιουργήθηκε µε την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών και άλλων υλικών στο Γέρι, ο δήµαρχος τονίζει ότι «αυτό που πάει να γίνει στη Βιοµηχανική του Ύψωνα αποτελεί παραλογισµό και ξεκάθαρη εξυπηρέτηση συµφερόντων, µε δεδοµένο και το ότι η επίµαχη µονάδα θα διαθέτει και αποθήκη καυσίµων 3000 τόνων, ενώ θα βρίσκεται δίπλα και από µονάδα-διυλιστήριο λαδιών που είναι επίσης εύφλεκτο υλικό.

∆εδοµένα που συνθέτουν την ανευθυνότητα του κράτους
Υπάρχουν όµως και άλλα δεδοµένα που θα πρέπει όλα τα αρµόδια κυβερνητικά τµήµατα και υπηρεσίες να αντιµετωπίσουν µε τη µέγιστη σοβαρότητα.

Ενδεικτικά επισηµαίνεται ότι:
-σε απόσταση ενός χιλιοµέτρου λειτουργεί η νέα κτηνοτροφική περιοχή, οπότε οι συσσωρευτικές εκποµπές ρύπων θα µεταφέρονται στα ζώα και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους,
-σε απόσταση τριών χιλιοµέτρων κτίζεται η νέα Τεχνική Σχολή Λεµεσού, όπου θα φοιτούν εκατοντάδες παιδιά,
-εντός της Βιοµηχανικής προωθείται η δηµιουργία νηπιαγωγείου για τα παιδιά των εργαζοµένων στα διάφορα εργοστάσια,
-µέσα στη Βιοµηχανική εδρεύουν ήδη είκοσι και πλέον µονάδες παραγωγής τροφίµων, οπότε ο καθένας µπορεί να φανταστεί τις οικονοµικές και άλλες επιπτώσεις από έναν λάθος χειρισµό ή κάποιο ατύχηµα που θα συµβεί σε µονάδες υψηλού κινδύνου,
-σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει µόνο µια είσοδος-έξοδος στη Βιοµηχανική, πρόβληµα που τίθεται εδώ και χρόνια, αλλά το αρµόδιο Υπουργείο Εµπορίου αποδείχτηκε αδιάφορο ή ανάξιο να το επιλύσει (ο δήµος ανέλαβε από µόνος του να δηµιουργήσει µια δεύτερη έξοδο),
-δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη,
-δεν υπάρχει υποδοµή για κατάσβεση πυρκαγιών που σχετίζονται µε καύσιµα (ο δήµος ανάλαβε πρωτοβουλία και κατασκεύασε κάποια αναγκαία υδροστόµια).

Πηγή: https://dialogos.com.cy

Banner
Νext bike popup