Tο μέλλον της ευρωπαϊκής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε άτυπο συμβούλιο ΕΕ

Tο μέλλον της ευρωπαϊκής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε άτυπο συμβούλιο ΕΕ
Κοινοποίηση:

Το μέλλον της ευρωπαϊκής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ στο πλαίσιο του στο Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας, που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, στις 24-25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι Υπουργοί Αλιείας σημείωσαν τη θέλησή τους για χάραξη πορείας για τον επόμενο πολιτικό κύκλο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, τον Ιούνιο του 2024 ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι και οι δύο τομείς είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξέταση συγκεκριμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από κυπριακή πλευράς στο Άτυπο Συμβούλιο συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού.

Της συνάντησης προήδρευσε η Hilde Crevits, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας, Οικογένειας και Αλιείας της Φλαμανδικής Κυβέρνησης του Βελγίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Προέδρος του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου Βορειοδυτικών Υδάτων (NWWRAC) Emiel Brouckaert, ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανώσεων Ιχθυοπαραγωγών (EAPO) Ebsen Sverdrup-Jensen, και ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) Javier Ojeda. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Pierre Karleskind, Πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevicius.

Ο Επίτροπος Sinkevicius ανέφερε ότι είναι περήφανος για το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής, όπου οι αποφάσεις για το μέλλον πρέπει να εγγυηθούν την υποστήριξη των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Σημείωσε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να προβούν σε πλήρη αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να υπάρξει μια σταθερή βάση για καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι «οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η υπεραλίευση, η καταστροφή των οικοτόπων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αστάθεια της αγοράς και η διοικητική πολυπλοκότητα αλλά και ότι οι πρόσφατες κρίσεις έχουν αναδείξει αυτές τις προκλήσεις και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να έχουμε έναν ανθεκτικό, ελκυστικό, βιώσιμο και καινοτόμο τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που να περιλαμβάνει νομικές, οικονομικές και άλλες πτυχές.

Σημείωσε ότι Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να καθίσταται ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συζητήσεων του Άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Αλιείας οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για ισχυρή κοινή στόχευση, για να εξελιχθεί η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ σε ελκυστικό, κερδοφόρο και ανθεκτικό τομέα (μέσω οικονομικής στήριξης, νομοθετικών μέτρων και αποτελεσματικής πολιτικής), τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία αλιευτικών στόλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένες και κοινές προκλήσεις και εξωτερικές πιέσεις που συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο που δεν μπορεί να υποτιμηθεί και πως η πολλαπλή χρήση του θαλάσσιου χώρου είναι επίσης μια σημαντική πρόκληση, και μια ενιαία προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους δεν είναι ιδανική.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν επίσης στα πολλά οφέλη της ψηφιοποίησης, εάν επίσης παρέχει πλήρη συγκρίσιμα δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας αλλά και ότι η αλιευτική παραγωγή αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τονίζεται ακόμη ότι η επαρκής οικονομική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης και της αποδοτικότητας όλων των σκαφών. Από την άποψη αυτή, ορισμένα κράτη μέλη ζητούν τροποποίηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ και τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του στόλου.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν τέλος την ανάγκη να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι οικονομικές προκλήσεις που περιβάλλουν την υδατοκαλλιέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού.

Συντονισμό MED9 πριν τα Συμβούλια Γεωργίας συζήτησαν οι Υπουργοί στις Βρυξέλλες
Τον συντονισμό των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) πριν από τα Συμβούλια Γεωργίας και Αλιείας συζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι αρμόδιοι Υπουργοί σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας της ομάδας κρατών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δείπνο εργασίας πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Τρίτης, με στόχο την καταγραφή τρόπων προώθησης κοινών θέσεων που θα ενδυναμώσουν τα αιτήματά των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου στα ζητήματα της γεωργίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο σχήμα των MED9 είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στο πλαίσιο του δείπνου, η κ. Παναγιώτου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού των μεσογειακών χωρών πριν από τα Συμβούλια, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη γεωργία.

Μια από τις κοινές θέσεις τις οποίες οι MED9 θα προωθήσουν είναι η ανάγκη παροχής αυξημένης ευελιξίας στους γεωργούς και στις εθνικές αρχές, με στόχο τη μείωση του διαχειριστικού φόρτου και βελτίωση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επίσης, οι MED9 θα στηρίξουν τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία παρατηρητηρίου κόστους παραγωγής, περιθωρίου κέρδους και εμπορικών πρακτικών προς όφελος των γεωργών, ενώ επιπρόσθετα θα αναλάβουν κοινή δράση για ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στη διεκδίκηση πρόσθετων μέτρων και δυνατοτήτων χρηματοδότησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη γεωργία, καθώς και στην ενίσχυση των δράσεων διαχείρισης, ανθεκτικότητας και αποτελεσματικής χρήσης νερού στη γεωργία.

Εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση των Κανονισμών της ΚΑΠ με ορίζοντα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων τον φετινό Απρίλιο.

Πηγή φώτο: Sigmalive

ΚΥΠΕ

Banner

Σχετικά άρθρα

Το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε την Τετάρτη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ από...
Νext bike popup