Σε εγκαίνια έκθεσης στη Λεμεσό εκθειάστηκε το πνεύμα των γυναικών

Σε εγκαίνια έκθεσης στη Λεμεσό εκθειάστηκε το πνεύμα των γυναικών
Κοινοποίηση:

Το αδάμαστο πνεύμα των γυναικών ανά τους αιώνες, από τα αρχαία πεδία των μαχών μέχρι τους σιωπηλούς πολέμους στους διαδρόμους της εξουσίας και στα άδυτα του κάθε σπιτιού, εκθείασε την Παρασκευή η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου τονίζοντας πως οι γυναίκες υπήρξαν αρχιτέκτονες και αφηγητές της ιστορίας.

Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια της έκθεσης “Feminine Episteme: The Frontiers of Love and War” που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Women in Warfare: from the myth of the Amazons to modern armed conflicts” στο Κέντρο Τέχνης Κορνάρο, στη Λεμεσό, η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως η έκθεση αποτίει τον δέοντα φόρο τιμής στις γυναίκες κάθε εποχής, χρώματος, ηλικίας και εθνότητας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε πολέμους και συγκρούσεις, όχι μόνο ως συμμετέχουσες αλλά ως φάροι ελπίδας και προάγγελοι της ειρήνης.
«Έχουν χαράξει τις ιστορίες τους στα χρονικά των εποχών, ιστορίες που είναι τόσο διαφορετικές όσο και βαθιές, διαμορφώνοντας όχι μόνο τη μοίρα τους αλλά και τον ιστό του κόσμου μας», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πως καθώς εξερευνούμε αυτές τις καλλιτεχνικές εκφράσεις, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις αμέτρητες ανείπωτες ιστορίες γενναιότητας, θυσίας και ανθεκτικότητας των γυναικών, υποδεικνύοντας πως το όλο συνέδριο χρησιμεύει ως υπενθύμιση της συλλογικής μας ευθύνης να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη συνεισφορά τους στην ιστορία και την ανθρωπότητα.

Τονίζοντας ότι το θέμα της Διάσκεψης διασταυρώνει δύο θέματα τεράστιας σημασίας, που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της υλικής και άυλης κληρονομιάς: ο ρόλος των γυναικών στην ανάπτυξη των κοινωνιών και ο αντίκτυπος των συγκρούσεων, εξήγησε ότι η επείγουσα ανάγκη προστασίας των ανθρώπινων ζωών και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενόψει των ένοπλων συγκρούσεων, ώθησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού να συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς πολιτικές και δράσεις.
«Η απάντησή μας στις προκλήσεις που θέτουν οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των συνεπειών της τουρκικής εισβολής το 1974, αντανακλά τη δέσμευσή μας για διατήρηση (της μνήμης)», είπε.

Η κ. Κασσιανίδου τόνισε ακόμη ότι η επικύρωση από την Κύπρο της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και των Πρωτοκόλλων της υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας στην προστασία του πολιτιστικού πλούτου κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. «Οι προσπάθειές μας οδήγησαν σε σημαντική συμβολή στις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και στην εφαρμογή μέτρων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως ειδικότερα, η Κύπρος, μαζί με την Ιταλία, πέτυχαν το καθεστώς Ενισχυμένης Προστασίας για τις Περιουσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή για την ενεργοποίηση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου.
«Αυτή η επιτυχία, που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στη στρατιωτική εκπαίδευση και επιχειρήσεις», σημείωσε.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι η συνεισφορά της Κύπρου εκτείνεται πέρα από τα νομικά πλαίσια σε πρακτικές δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση αρχαιολογικών δεδομένων και η ανάπτυξη σχεδίων δράσης μετριασμού. «Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν τη διατήρηση της υλικής μας κληρονομιάς και ενσωματώνουν τη δέσμευσή μας στις αρχές της Σύμβασης της Χάγης», είπε.

Τόνισε επίσης ότι «η σημερινή εκδήλωση παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να τιμήσουμε τους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών στη σφαίρα του έρωτα και του πολέμου, όπως εκφράζονται μέσα από τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης». «Μας καλεί να εξετάσουμε τη συλλογική μας δέσμευση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε περιόδους σύγκρουσης» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες του Υφυπουργείου Πολιτισμού μέσω του αρμόδιου Τμήματος Αρχαιοτήτων, μαζί με τους αξιότιμους εθνικούς και διεθνείς εταίρους τους, έχουν τις ρίζες τους στη βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτισμός και η ιστορία έχουν μια απαράμιλλη ικανότητα να εμπνέουν, να εκπαιδεύουν και να θεραπεύουν.
«Μπροστά στις αντιξοότητες, αυτή η πεποίθηση γίνεται το φως που μας καθοδηγεί, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της κοινής μας κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές» ανέφερε και συνεχάρη θερμά τόσο στους ντόπιους όσο και τους Ιταλούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, καθώς και τους διοργανωτές — τον Dante Alighieri Comitato di Cipro, το Διεθνές Κέντρο Σπουδών Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Κέντρο Τέχνης Cornaro και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Leucò Art.

ΚΥΠΕ

Banner

Σχετικά άρθρα

Την Κυριακή, 19-05-2024,στις 11:00, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού Το Θέατρο του Βορρά παρουσιάζει την πιο αγαπημένη διαδραστική παράσταση για...
Νext bike popup