Η Λεμεσός στην κορυφή της χρήσης κοκαΐνης

Τα επίπεδα χρήσης ναρκωτικών στην Κύπρο, υπό το φακό πανευρωπαϊκής έρευνας αστικών λυμάτων

Η Λεμεσός στην κορυφή της χρήσης κοκαΐνης
Κοινοποίηση:

Τα τελευταία χρόνια, η επιδημιολογία λυμάτων κατάφερε να κερδίσει έδαφος στο πεδίο των επιδημιολογικών μελετών, καθώς μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες, τόσο για τη χρήση διαφόρων χημικών ουσιών (ναρκωτικά, φαρμακευτικές ενώσεις, φυτοφάρμακα κ.ά.), όσο και για την επικράτηση διαφόρων παθογόνων οργανισμών (π.χ. SARS-CoV-2, πολιομυελίτιδα) σε μια περιοχή. Η μεθοδολογία βασίζεται στη συλλογή δειγμάτων λύματος από τους σταθμούς κατεργασίας των αστικών λυμάτων μιας περιοχής.

Λεμεσός και Αγία Νάπα στην κορυφή της χρήσης κοκαΐνης

Σημαντικά υψηλή χρήση μεθαμφετα­μίνης καταγράφεται στην Κύπρο, με τα σκήπτρα να κρατά η Λεμεσός και η Αγία Νάπα. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε χαμηλό­τερα επίπεδα χρήσης άλλων ουσιών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά στην Ευρώπη η χρήση μεθαμφεταμίνης πε­ριοριζόταν κυρίως στην Τσεχία και τη Σλοβακία, πλέον όμως σημαντική χρή­ση της διαφαίνεται ότι υπάρχει και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, σε κά­ποιες χώρες του βορρά, αλλά και στην Κύπρο.

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την κα­τανάλωση ναρκωτικών ουσιών σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομέ­νης της Κύπρου, καταδεικνύει ότι η αυ­ξητική τάση που είχε παρατηρηθεί στη χρήση της μεθαμφεταμίνης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν συνεχίζεται φέτος, με τις περισσότερες περιοχές να εμφανίζουν μικρή μείωση στην κατανά­λωση μεθαμφεταμίνης, ενώ στην Πάφο και την Αγία Νάπα παρατηρούνται πα­ρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.

Η μελέτη αυτή βασίζεται στη χημική ανάλυση των αστικών λυμάτων των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και τα αποτελέσματα για την Κύπρο προκύπτουν από τη συνεργασία του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι Δρ Μάγδα Ψυχουδάκη, Δρ Χρί­στος Μηνά, κα Μαρία Σαββίδου και Δρ Δέσπω Φάττα-Κάσινου, τα τελευταία χρόνια, η επιδημιολογία λυμάτων έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος στο πεδίο των επιδημιολογικών μελετών, καθώς μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες, τόσο για τη χρήση διαφό­ρων χημικών ουσιών (ναρκωτικά, φαρ­μακευτικές ενώσεις, φυτοφάρμακα κ.ά.), όσο και για την επικράτηση διαφόρων παθογόνων οργανισμών (π.χ. SARS-CoV-2, πολιομυελίτιδα) σε μια περιοχή. Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στη συλ­λογή δειγμάτων εισερχόμενου λύματος από τους σταθμούς κατεργασίας των αστικών λυμάτων μιας περιοχής, και στην περαιτέρω ανάλυση της σύστασής τους.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο SCORE, από το 2010 συντονίζει ένα συνεχώς αναπτυσ­σόμενο δίκτυο πανεπιστημίων και ερευ­νητικών κέντρων, που, ακολουθώντας ένα κοινό πρωτόκολλο, συλλέγουν και αναλύουν δείγματα και παρέχουν δεδο­μένα χρήσης ναρκωτικών ουσιών στις πόλεις που συμμετέχουν.

Όπως ανέφερε η Δρ Δέσπω Φάτ­τα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Ερευ­νητικού Κέντρου Νερού ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπι­στημίου Κύπρου, ο Νη­ρέας συμμετέχει από το 2012 στο δίκτυο αυτό, με δεδομένα χρήσης αμφεταμινών, MDMA (ecstasy) και κοκαΐνης (Λευκωσία και Λεμεσό), ενώ τα τελευταία χρό­νια, με την πλήρη στή­ριξη της Αρχής Αντιμε­τώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ανα­λύονται δεδομένα που αφορούν πλέον όλες τις αστικές περιοχές της χώρας (Λευκωσία, Λε­μεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα).

Επιπλέον, με την οι­κονομική στήριξη της ΑΑΕΚ, στα εργαστήρια του ΝΗΡΕΑ το 2021 αναπτύχθηκε από την ερευνήτρια Δρα Ψυχουδάκη μεθοδο­λογία που ελέγχει τα λύματα και για τα επίπεδα οξυκωδόνης, μεφεδρόνης, κεταμίνης και των μεταβολιτών της, κα­θώς και της ηρωίνης και των μεταβολι­τών της.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπι­σης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ Χρίστος Μηνά, τονίζει τη σημασία της έρευνας ανάλυσης αστικών λυμάτων ως κρίσι­μου εργαλείου για την ΑΑΕΚ. Αυτή η προσέγγιση, ενσωματώνοντας διεθνείς επιστημονικές πρακτικές και θεωρητικά μοντέλα, επιτρέπει μια … Διαβάστε περισσότερα στο dialogos.com.cy/

Εικόνα: Πρώτο Θέμα

Banner

Σχετικά άρθρα

Ως Εκκλησία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος...
Νext bike popup