«Μια ξενιτιά η πατρίδα μου» μας είπαν οι μαθητές του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρα Κάτω Πολεμιδιών (Φωτογραφίες)

«Μια ξενιτιά η πατρίδα μου» μας είπαν οι μαθητές του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρα Κάτω Πολεμιδιών (Φωτογραφίες)
Κοινοποίηση:

Το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, Κάτω Πολεμιδιών πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την εκδήλωση με θέμα «Μια ξενιτιά η πατρίδα μου» στο πλαίσιο του Πολιτιστικού μήνα Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνει ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών.
 

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές του σχολείου να παρουσιάσουν το θέμα της ξενιτιάς μέσα από πεζά και αφηγηματικά κείμενα καθώς και μικρά θεατρικά δρώμενα. Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία από τη Διευθύντρια του σχολείου Ιουλία Σχίζα και από τον Δήμαρχο Πολεμιδιών, Νίκο Αναστασίου.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ιστορική αναδρομή στη μετανάστευση των Ελλήνων αρχής γενομένης από τον νόστο του Οδυσσέα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αίτια που οδηγούν τους λαούς στη ξενιτιά. Ανάμεσα σε αυτά είναι η οικονομική δυσπραγία, ο γάμος και η προσφυγιά.

Ακολούθως, αναπτύχθηκαν οι αρνητικές συνέπειες από τη μετανάστευση, δηλαδή η αλλοτρίωση και μοναξιά του μετανάστη στη χώρα που καταφεύγει και ο πόνος του ξεριζωμού με κυριότερο τον πόνο της μάνας. Στην ενότητα αυτή τονίστηκε ότι η επάνοδος στην πατρίδα αποτελεί συχνά μια νέα αποδημία, αφού οι παλιννοστούντες νιώθουν ότι «στα ξένα είναι Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις θετικές συνέπειες που προκύπτουν από τη μετανάστευση, αφού οι απανταχού Έλληνες καταφέρνουν να διαπρέψουν ανά την υφήλιο σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκθεση φωτογραφιών, παραδοσιακών αντικειμένων αλλά και εδεσμάτων από χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μαθητές του σχολείου μας. Η εκδήλωση διανθίστηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί χώρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών ως μικρογραφία της κοινωνίας έχει αγκαλιάσει με αγάπη τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν σε αυτό. Ο κυπριακός λαός άλλωστε σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα.


Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση πραγματοποίησε ο Αβραάμ Λουκά, ανεξάρτητος υποψήφιος για τη θέση του αντιδημάρχου στον νεοσύστατο Δήμο Πολεμιδιών, εκπροσωπώντας τα Κάτω Πολεμίδια....
Νext bike popup