Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ύψωνας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο πιο αναπτυσσόμενος δήμος της Λεμεσού. Τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς πρόσωπο με στόχο να καταστεί ένας πράσινος και έξυπνος δήμος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος της περιοχής Παντελής Γεωργίου τονίζει τις έξυπνες λύσεις που προωθούνται για μια ποιοτική αναβάθμισή του, ενώ παράλληλα επισημαίνει και τα λάθη που υπάρχουν στην βιομηχανική περιοχή του δήμου.


 

dimarxos-ypsona


Πράσινη ανάπτυξη το 2020
Ο Δήμος Ύψωνα προγραμματίζει μια σειρά από έργα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος θα γίνει εκτεταμένη δεντροφύτευση σε πάρκα και χώρους πρασίνου του δήμου έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν φυτευτεί 2020 νέα δέντρα. Πέραν τούτου, ο δήμος με το ξεκίνημα του έτους θα ανοίξει προς το κοινό το πρωτοποριακό σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ECOFY που μετά την πιλοτική λειτουργία του το 2019, έχει διαφανεί ότι τα αποτελέσματα χρήσης είναι εκπληκτικά.

«Αυτό πιστεύουμε έχει να κάνει με τη δυνατότητα που δίνεται στον πολίτη να έχει σημαντικές μειώσεις στα τέλη σκυβάλων της τάξης του 30%. Περαιτέρω, για πρώτη χρονιά θα δοθεί μεγάλη σημασία στην προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, δίδοντας και σε αυτή την περίπτωση την ανάλογη μείωση στα τέλη σκυβάλων (υπολογίζεται μείωση 20%) ως κίνητρο, για την ένταξη όσων περισσότερων νοικοκυριών γίνεται στο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες υποδομές, ο δήμαρχος ανέφερε ότι βρίσκονται στην ετοιμασία προσφορών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του δημαρχείου, για να καλύψει τις ανάγκες του. Επίσης, θα εγκατασταθεί, όπως μας είπε, ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων στο χώρο στάθμευσης του δημαρχείου, όπου η φόρτιση κατά τις μέρες και ώρες που θα υπάρχει ηλιοφάνεια θα γίνεται δωρεάν, αφού θα είναι συνδεδεμένο με το φωτοβολταϊκό σύστημα.Ελλοχεύουν κινδύνοι στην Γ’ Βιομηχανική
Έντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος για το θέμα της Γ’ Βιομηχανικής περιοχής Ύψωνα, η οποία αντί να αποτελεί πρότυπο, καθώς είναι η μεγαλύτερη της Λεμεσού και η πιο πρόσφατα κατασκευασμένη, δυστυχώς εγκυμονεί κινδύνους.

Όπως μας εξήγησε, δεν προωθήθηκε η δημιουργία του Βόρειου Παρακαμπτήριου, οπότε η πρόσβασή από και προς την βιομηχανική περιοχή γίνεται διαμέσου της οικιστικής περιοχής του Αγ. Σιλά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά οι περίοικοι από τον μεγάλο αριθμό των βαρέων οχημάτων που τη διασχίζουν.

«Μετά από πρόσφατες συνεδρίες με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δόθηκε η έγκριση προς τον δήμο να ετοιμάσει ρυθμιστικό σχέδιο για τη δημιουργία οδικού δικτύου που θα ακολουθεί την όδευση του Βόρειου Παρακαμπτήριου και το κόστος κατασκευής αγγίζει τα 3 εκατομμύρια. Θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το αρμόδιο υπουργείο, λύνοντας ουσιαστικά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής», μας ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, στη σύσκεψη τονίστηκε και η ανάγκη για τη δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή, αφού υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις με εύφλεκτα υλικά και η επέμβαση σε τυχόν επεισόδιο θα πρέπει να είναι άμεση.

Συζητήθηκαν επίσης, η δημιουργία βιολογικού σταθμού στην περιοχή, η κατασκευή δεύτερης πρόσβασης ως έξοδος σε περίπτωση ατυχήματος ή κάποιου σοβαρού συμβάντος, η προώθηση δημιουργίας γραμμής αστικών λεωφορείων για εξυπηρέτηση της περιοχής και η δυνατότητα φύλαξης των υποστατικών δια μέσου μια συμφωνίας μεταξύ του δήμου και του υπουργείου.Ανάπλαση πυρήνα
Αρχές του 2020 αναμένει ο δήμος την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της πλατείας «Μάριου Τοκα», οι οποίες υπολογίζεται να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνό του έτους, ενώ η προώθηση των υπόλοιπων φάσεων θα γίνουν εντός του 2021. Επίσης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για απαλλοτρίωση τεμαχίων, τα οποία θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του έργου εντός των επόμενων ετών.

 


Λύση για τις πλημμύρες

Ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή τον σχεδιασμό δικτύου όμβριων υδάτων για την περιοχή Κλαδερής, η οποία και παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2020. «Έχουμε εντάξει στους προϋπολογισμούς του νέου έτους την κατασκευή της πρώτης φάσης αυτού του έργου που περιλαμβάνει τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Μιχαλάκη Καραολή και Αργοναυτών. Είναι ένα έργο που δυστυχώς θα ταλαιπωρήσει την περιοχή κατά το στάδιο κατασκευής, αλλά θα λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον Ύψωνα εδώ και δεκαετίες», συμπλήρωσε.

 


Ανακατασκευή της Μακαρίου

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ά φάση της ανακατασκευής της Λεωφόρου Μακαρίου, τόνισε στη συνέντευξή του ο δήμαρχος. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι έχει ήδη προωθηθεί η Β’ Φάση που περιλαμβάνει την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των Λεωφόρων Μακαρίου, Ηλία Καννάουρου και Αγίου Γεωργίου. «Ένα έργο που ξεπερνά σε κόστος τις 450 χιλιάδες ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους», εξήγησε.Έξυπνες γειτονιές

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία αποφάσισε να υιοθετήσει πρόταση του δημάρχου για πιλοτική δημιουργία έξυπνων γειτονιών στην περιοχή της Κλαδερής.

Αυτές οι γειτονιές λόγω και των κατασκευαστικών εργασιών που θα γίνουν στο πλαίσιο τοποθέτησης δικτύου όμβριων υδάτων θα δώσουν την δυνατότητα τοποθέτησης υποδομών που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα.

Η υποδομή αυτή, όπως σημείωσε, θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών νερού σε όλα τα υποστατικά για μείωση των απωλειών που παρουσιάζονται, αλλά και ταχύτερη ενημέρωση των δημοτών.

Επιπλέον, προβλέπονται τοποθετήσεις συστήματος έξυπνης στάθμευσης για να γνωρίζουν οι δημότες που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, έξυπνου συστήματος ποτίσματος των χώρων πρασίνου, μετεωρολογικού σταθμού που θα συλλέγει δεδομένα για τη θερμοκρασία, την υγρασία, την περιεκτικότητα σε σκόνη στην ατμόσφαιρά καθώς επίσης και το ποσοστό σε διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστούν αισθητήρες στους δημόσιους καλάθους απορριμμάτων ώστε να ενημερώνεται η υπηρεσία πότε έχουν φτάσει στο 80% της πληρότητας τους για να τους αδειάζει αυθημερόν.

«Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα δεδομένα της Κύπρου, αλλά πιστεύουμε ότι θα μας δώσει δεδομένα που θα μας βοηθήσουν στον προγραμματισμό για υλοποίηση του ΣΒΑΚ και να βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ypsonas-anaplasi

 


kleanthis-karamanidisΚλεάνθης Καραμανίδης: Αντιδήμαρχος Ύψωνα
Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκλογή μας και με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω πως έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του δημάρχου μας.
Σίγουρα στα τρία αυτά χρόνια δεν έγιναν όλα τέλεια, αλλά μπορώ να βλέπω τους δημότες μας στα μάτια και να έχω ήσυχη την συνείδηση μου, γιατί λειτουργώ πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και το καλώς νοούμενο συμφέρον του δήμου μας. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη και ειδικότερα τώρα με την επικείμενη ενοποίηση του δήμου μας και την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

ypsonas-anaplasi-5


neofitos-nikolaouΝεόφυτος Νικολάου: Επικεφαλής δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ Ύψωνα, Πρόεδρος Επιτροπής Προσωπικού
Παρατηρείται ένα σοβαρό πρόβλημα στον Ύψωνα σχετικά με το προσωπικό.
Έχουμε θέσεις οι οποίες έμειναν κενές, εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί αφυπηρέτησαν χωρίς να συμπληρωθούν οι θέσεις τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώριζε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση αλλά ο τέως Υπουργός Οικονομίας είχε άλλη άποψη. Ζητούμε πλήρωση των θέσεων για 4 εργάτες, 1 τεχνικό, 1 βοηθό επιστάτη και 1 επιστάτη της Υδατοπρομήθειας. Συνάμα ζητούμε να συμπληρωθούν και οι σημαντικές θέσεις του δημοτικού γραμματέα, του δημοτικού μηχανικού, του δημοτικού ταμία, του υγειονομικού λειτουργού ενώ επίσης έχουμε ανάγκη και από 2 βοηθούς γραμματείς.
Με όλα αυτά τα κενά, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους δημότες μας.
Συνεχώς ο κόσμος κάνει τηλεφωνικά παράπονα, ζητά τη βοήθειά μας και δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έπακρον, διότι οι υπηρεσίες μας είναι περιορισμένες, γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να φέρουμε νέο προσωπικό.
Παρόλα αυτά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα του προσωπικού μας, γιατί σχεδόν όλοι είναι άψογοι στη συνεργασία τους και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.

 


kyriakos-panagiotouΚυριάκος Παναγιώτου: Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ, Ύψωνα Πρόεδρος Επιτροπής Παραπόνων
Είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραπόνων, μια θέση με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού κύριος σκοπός της είναι η άμεση επίλυση των πολυποίκιλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες.
Η συνεδρίαση της επιτροπής γινόταν περίπου μια φορά τον μήνα. Στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της, παρουσιάζονταν στη συνεδρίαση τα αιτήματα των δημοτών και αφού αξιολογούνταν, προχωρούσαμε άμεσα στις δράσεις για την επίλυσή τους, ξεκινώντας από τα πιο επείγοντα.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, σε συμφωνία των μελών της Επιτροπής, οι συνεδριάσεις έχουν ακυρωθεί, καθώς κρίθηκε αποτελεσματικότερο να εξοικονομείται ο χρόνος που αφιερωνόταν για την αξιολόγηση των θεμάτων και να επιδιώκεται η άμεση δραστηριοποίηση για την επίλυσή τους.


Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την τιμή μου που ανήκω σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο με τον συγκεκριμένο Δήμαρχο, έναν άνθρωπο με στόχους, όραμα και όρεξη για προσφορά και εξέλιξη του Ύψωνα. Αδράζοντας την ευκαιρία, να αναφέρω την εισήγησή μου για παροχή κινήτρων στα μέλη όλων των δημοτικών συμβουλίων, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να είναι αποκλειστικά αφιερωμένοι στο έργο τους προς τον δήμο, πετυχαίνοντας έτσι την ομαλότερη και ουσιαστικότερη λειτουργία τους.mariosneofitouΜάριος Νεοφύτου: Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Ύψωνα, Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπή
Μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται ώστε ο Δήμος Ύψωνα να καταστεί φιλικός προς τα ποδήλατα, μια γειτονιά που ξεκινά από την οδό Καραολή μέχρι και την οδό Τριών Ιεραρχών, θα αλλάξει τελείως πρόσωπο.
H μεταμόρφωση αυτής της γειτονιάς, έχει ήδη εγκριθεί από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να βαδίζει σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Στο σχέδιο προβλέπονται μονοδρομήσεις και ποδηλατοδρόμοι, ως πρώτο βήμα. Το ποδήλατο πρέπει να μπει στη ζωή μας, έτσι στοχεύουμε να ενθαρρύνουμε τους δημότες μας να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.
Με αυτό τον τρόπο οι γειτονιές του Ύψωνα θα αναβαθμιστούν, λύνοντας παράλληλα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή.

 

ypsonas-anaplasi3


marios-DikoΜάριος Α. Νεοφύτου: Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ Ύψωνα, Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερικής Ανάπτυξης
Διατελώ δεύτερη θητεία ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ύψωνα, προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης έρχομαι αντιμέτωπος με τα προβλήματα και τις ανάγκες των πέντε συνοικιών μας. Η κάθε γειτονιά έχει τις δικές τις προτεραιότητες.
Η δημιουργία της επιτροπής έχει ως στόχο την εμπλοκή των δημοτών μας σε μια εθελοντική βάση, έτσι ώστε τα διάφορα προβλήματα των περιοχών αυτών να φτάνουν στον δήμο για να γίνεται άμεσα η επίλυσή τους. Οι δημότες μας έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιτροπές (Αγίου Συλά, της Κλαδερής, του Πυρήνα, των Βάσεων και της Υψούπολης), οι οποίες αποτελούνται όλες από τουλάχιστον 10 ενεργά μέλη. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις καθαριότητας, δεντροφυτεύσεις, και τα μέλη έδωσαν το παρόν τους.

 

Διαβάστηκε 1161 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top