Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε στην εφημερίδα μας, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, με αφορμή τα 25 χρόνια του δήμου. Σήμερα έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί και συνδυάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θάλασσα, βουνό και ταυτόχρονα τον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού. Αξιοσημείωτη είναι η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, σε όλη την επικράτειά του. Η Γερμασόγεια μετατρέπεται σιγά - σιγά σε μία έξυπνη πόλη, με τις υπηρεσίες της να είναι προσιτές και ανθρώπινες, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές.

Όπως μας εξομολογείται ο Δήμαρχος, προσωπικό του όραμα, είναι ότι σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους όλα τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε οι δήμοι να γίνουν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις, με δυνατότητες τέτοιες, που να μπορούν να είναι αυτόνομοι και βιώσιμοι. «Θεωρώ ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις, για τη δημιουργία σύγχρονων πόλεων, όπως όλοι τις φανταζόμαστε», αναφέρει.

Παρόλα αυτά δεν κάνει τα «στραβά μάτια», σε όλες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε έργα του δήμου, αλλά τονίζει το κώλυμα των διαδικασιών. Επίσης μιλά για σημαντικά έργα που οι συνδημότες του αναμένουν τα επόμενα χρόνια.

 

Καθυστέρηση έργων

Υπάρχουν μια σειρά από έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2017. Το κώλυμα δεν παρατηρείται τόσο στο θέμα των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς, όσο στην υλοποίηση των έργων. Πραγματικά έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ τις διαδικασίες στην Κύπρο, που δυστυχώς τα πράγματα που έπρεπε να προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, χρονοτριβούν.

Ως δήμος, είχαμε πει από την αρχή και ακόμη το τηρούμε, πως θα ασχοληθούμε πέραν από τα μεγάλα έργα και με την καθημερινότητα των δημοτών.

Φτιάχνουμε δρόμους, πεζοδρόμια, και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση ασφαλτοστρώσεων στη Γερμασόγεια.

 

Παρακαμπτήριος

Μετά την περιπέτεια που είχαμε με τον προηγούμενο εργολάβο όπου καταγγέλθηκε η σύμβαση, πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι τα Δημόσια Έργα έχουν ανοίξει τις προσφορές.

Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ανάθεση του έργου και υπογραφή συμβολαίων με εργολάβο. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή σε όλη την πόλη το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ιδιαίτερα στη Γερμασόγεια. Καθημερινά περνούμε από τον πυρήνα του χωριού, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου διακινείται τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων. Ο παρακαμπτήριος θα προσφέρει ουσιαστικά δύο λύσεις.

Την εύκολη διακίνηση μέσω της παράκαμψης και επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στον δήμο να επανασχεδιάσει το ιστορικό κέντρο, για να προχωρήσει σε μια ανάπλαση όπως όλοι θέλουμε να είναι ο πυρήνας του χωριού.

 

Πεζόδρομος / Ποδηλατόδρομος

Είμαστε σε μια διαρκή διαδικασία πίεσης προς τα κυβερνητικά τμήματα και ιδιαίτερα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά σχέδια του ποδηλατοδρόμου. Υπάρχει μια δέσμευση την οποία λάβαμε μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Γενικού Διευθυντή, ότι ο ποδηλατόδρομος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για πολεοδομικό έργο που κανονικά θα έπρεπε να προσφοροδοτηθεί και να ελεγχθεί από την Πολεοδομία.

Λόγω αδυναμιών όμως, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να προσφοροδοτήσουμε και να είμαστε η αναθέτουσα αρχή του έργου, φτάνει να μας δοθούν όλα τα σχέδια και οι μελέτες που προβλέπονται από τους νόμους.

 

Μετακίνηση Δημαρχείου

Το Δημαρχείο θα μετακινηθεί στο κτήριο της πρώην ΣΠΕ Γερμασόγειας, όπου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες. Είμαστε έτοιμοι στο αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούμε. Εκεί θα έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, όπως ενοποίηση υπηρεσιών, τεχνολογική αναβάθμιση και προσβασιμότητα ΑμεΑ.

 

Παλιό Δημοτικό

Είμαστε σε διαβούλευση για το παλιό Δημοτικό με το Υπουργείο Παιδείας που είναι ο ιδιοκτήτης του, αλλά την εκμίσθωση την έχει ο δήμος. Εμείς καλούμαστε να βρούμε μια άλλη χρήση για το συγκεκριμένο κτήριο και να αλλάξουμε την εκμίσθωση.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το Παλιό Δημοτικό, όπως μετατραπεί σε Πολυδύναμο Κέντρο.

 

Ψηλά Κτήρια

Η Γερμασόγεια είναι το επίκεντρο της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. Σε ότι αφορά τα ψηλά κτήρια, το είχα δηλώσει από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ενώ δεν είμαι εναντίον της κάθετης ανάπτυξης, παρόλα αυτά είμαι λίγο επιφυλακτικός στο πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Αξίζει να αναφέρω πως στον Ποταμό Γερμασόγειας έχουμε ένα τεράστιο αριθμό αναπτύξεων και πέντε ψηλά κτήρια, που ασφαλώς θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της περιοχής.

 

Καθαριότητα

Έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε σύμμαχους τους συνδημότες μας, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια, ιδιαίτερα στα θέματα καθαριότητας. Τις τελευταίες μέρες με τη βοήθεια δημοτών έχουμε εκδώσει αρκετά εξώδικα, γιατί λαμβάνουμε μαρτυρίες. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι, ναι είμαστε αποφασισμένοι να κυνηγήσουμε αυτούς που δεν σέβονται τη πόλη μας.

 

anaplasi-pirina-germasogeias

 

 

Κυριάκος Ηλιάδης: Αντιδήμαρχος Γερμασόγειας

«Ο Δήμος Γερμασόγειας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα. Αντί με τα πράσινα σημεία η κατάσταση να αλλάξει πως το καλύτερο, αντιθέτως ο κόσμος βρίσκει ευκαιρία και αφήνει μεγάλους όγκους σκουπιδιών οπουδήποτε. Ειδικά η κοίτη του ποταμού Άμαθου μετατράπηκε σε κέντρο απόρριψης αντικειμένων. Ψάχνουμε τρόπους να περιορίσουμε αυτή την ακαταστασία που δημιουργείται χωρίς λόγο στον δήμο μας. Μέχρι και από την περιοχή Ομονοίας έρχονται εδώ για να αφήσουν τα σκουπίδια τους». 

 

Γιώργος Αψιώτης: Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας

«H Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη στήριξη δυσπραγούντων συνδημοτών μας. Συγκεκριμένα ο Δήμος στέκεται δίπλα στις άπορες οικογένειες και τους δημότες με προβλήματα υγείας. Τις μέρες των εορτών, με κονδύλι €1000 τα Χριστουγέννα και €1000 το Πάσχα, δίνουμε κουπόνια. Σημαντική βοήθεια για την υλοποίηση των στόχων της επιτροπής είναι η συνεργασία με το ΣΚΕ Γερμασόγειας, αλλά και με τα δημοτικά σχολεία της περιοχής».

 

TOP-SYVOULIO-GERMASOYIAS-2016-21

 

 

Πέπη Ορφανίδου Δημοτική Σύμβουλος Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Θεμάτων

«Από τις 25 Μαΐου 2018 τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (GDPR), προστατεύονται βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κάθε υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να δώσει πληροφορίες στην Αρμόδια Αρχή εάν και εφόσον του ζητηθεί. Όταν η επεξεργασία αφορά ευαίσθητα δεδομένα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο μετά από άδεια της αρχής, η οποία χορηγείται με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Άδεια επίσης μπορεί να απαιτείται για τη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός ΕΕ, καθώς και για διασύνδεση αρχείων. Εμείς ως Δήμος Γερμασόγειας είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα και έχουμε τον δικό μας επιστημονικό σύμβουλο».

 

Κούλλης Τσαγγάρης: Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής

«Οι περισσότερες εκδηλώσεις προσφέρθηκαν δωρεάν στο κοινό αφού χορηγήθηκαν από τον δήμο με λίγες εξαιρέσεις όπου οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του δήμου για εμπλουτισμό. Στις περιπτώσεις αυτές φροντίσαμε να υπάρχει το χαμηλότερο δυνατόν αντίτιμο».

 

Χρίστος Παπαμιχαήλ Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής

«Ένα από τα ζητήματα που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα είναι η αυξανόμενη τάση που παρατηρείται για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων στον δήμο μας μέσω της έκδοσης σχετικών αδειών από το Τμήμα Πολεοδομίας & Οικήσεως. Στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού που υπάρχει για τέτοιου είδους αναπτύξεις, στάλθηκε επιστολή προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας ζητώντας διευκρινήσεις για το κατά πόσο οι πρόνοιες του εν ισχύει Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού οι οποίες καθορίζουν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων βρίσκονται σε ισχύ. Με δική μου πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε να μη λαμβάνουμε χρήματα ως αντιστάθμισμα για αυτές τις αναπτύξεις, αλλά να γίνεται ανακατασκευή και επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων στον δήμο μας».

 

Γιάννης Κράνος: Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Πρασίνου

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ως επιτροπή πρασίνου πετυχαίνοντας και αυτή τη χρονιά αρκετά. Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις μας είναι η δρομολόγηση διαδικασιών για εξεύρεση χώρου, σχεδιασμό και κατασκευή σύγχρονου πάρκου ΑμεΑ πολλαπλών χρήσεων. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για αδειοδότηση και κατασκευή πάρκου επιστήμης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε βραβευτεί ως δήμος με πράσινη σημαία για τη μείωση των αποβλήτων.

Παρά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και με τις αδυναμίες μας, ο στόχος παραμένει πάντα η καθαρότερη και πιο πράσινη Γερμασόγεια, αναβαθμίζοντας συνεχώς τα υπάρχοντά μας πάρκα και σχεδιάζοντας έξυπνα και σύγχρονα έργα που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στο δήμο μας».

 

Γιώργος Καζαμίας: Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού

«Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσο περισσότερο τουρισμό γίνεται.

Η Γερμασόγεια τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκεται σε παρακμή.

Προχωρήσαμε σε ένα πλάνο για το πώς η Γερμασόγεια θα αντιστρέψει αυτή την στάσιμη κατάσταση.

Δυστυχώς έχουμε πολύ λίγες κλίνες για να μείνει κάποιος στο δήμο μας, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία έχουμε υποβάθμιση της περιοχής.

Γι΄αυτό το λόγο αναθέσαμε στο ΤΕΠΑΚ την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη της Τουριστικής Περιοχής.

Καταγράψαμε την υπάρχουσα κατάσταση και έχουμε ορίσει ως δήμος την ποιότητα του τουρισμού που θέλουμε.

Μία πρόταση είναι, οι τεχνικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν τις προσόψεις κάποιων υποστατικών και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες (επωμιζόμενοι το κόστος) να γίνουν ομοιόμορφες κατασκευές.

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει ως αντάλλαγμα αυτής της συνεργασίας τη μείωση του επαγγελματικού φόρου για δύο χρόνια».

 

Δώρος Θεοδώρου: Δημοτικός Σύμβουλος

«Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται διαφορά έργα που ήδη έχουν τροχοδρομηθεί.

Παρατήρησα ότι ο δήμος ξοδεύει πολύ μεγάλα ποσά για συντήρηση πάρκων, νησίδων και πεζοδρομίων. Επείγει η πρόσληψη εργατικού προσωπικού και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας με ομάδα πρασίνου. Χρειάζεται έλεγχος και συντονισμός στο προσωπικό, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγικότητα».

 

Πολύβιος Παπασολωμού: Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού & Νεολαίας

«Η αθλητική επιτροπή του Δήμου Γερμασόγειας εργάζεται για την ανάπτυξη του αθλητισμού, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες μας την ευκαιρία να ασχοληθούν με διάφορα αθλήματα.

Γι’ αυτό τον σκοπό προφέρουμε δωρεάν στον κόσμο, όλα τα στάδια και τα γήπεδα του δήμου μας, χωρίς καμία απολύτως χρέωση 7 μέρες την εβδομάδα.

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε κοντά τη νεολαία αλλά και τους δημότες μας στα ευεργετικά οφέλη του αθλητισμού».

 

Διαβάστηκε 1308 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top