Πίσω στο χρόνο ταξίδεψαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γερμασόγειας, ζώντας μια από τις μεγαλύτερες χαρές της κυπριακής κοινωνίας, την «Αναπαράσταση του κυπριακού γάμου».


Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση όπου παρουσιάστηκαν τα ήθη και τα έθιμα του κυπριακού παραδοσιακού γάμου. Το προξενιό, η γνωριμία του ζευγαριού, οι αρραβώνες, το κρεβάτι, το στόλισμα του γαμπρού και της νύμφης, οι παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και δίστιχα, ήταν μόνο μερικά που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Όμιλος Γερμασόγειας στην εκδήλωση.

 

mesa

 

mesa1

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Λίγα λόγια για τα έθιμα του κυπριακού γάμου
 

Τα έθιμα του γάμου αποτελούν σημαντικό πλούτο της κυπριακής παράδοσης. Μερικά από αυτά έχουν εκλείψει ή έχουν διαφοροποιηθεί λόγω των μεταβαλλόμενων κοινωνικών συνθηκών. Κάποια, όμως, μεταδόθηκαν στις μεταγενέστερες γενιές και διατηρούνται μέχρι σήμερα, προκαλώντας συναισθήματα συγκίνησης και χαράς στις οικογένειες και το φιλικό περιβάλλον των ζευγαριών. Τα σημαντικότερα έθιμα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα είναι το στόλισμα του γαμπρού και της νύφης, το ζώσιμο, το κάπνισμα, ο χορός των ρούχων, το ξύρισμα του γαμπρού και, τέλος, η παρασκευή του ρεσιού.
Τα έθιμα αυτά γίνονται πάντα με τη συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων του βιολιού και του λαούτου, με συγκεκριμένα τραγούδια που αφορούν το κάθε έθιμο ξεχωριστά.

 

Διαβάστηκε 630 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top