Για ακόμη μια χρονιά οι δημότες της Γερμασόγειας, της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού και όχι μόνο, απόλαυσαν τις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων. Ένας θεσμός που κλείνει φέτος τα 21 του χρόνια, παρόλα αυτά εξελίσσεται και ανανεώνεται, έτσι γίνεται πόλος έλξης όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο.

 

Με σύνθημα «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας» η πολυδιάστατη εκδήλωση των Ανθεστηρίων άρχισε το Σάββατο 8/6 και κορυφώθηκε την Κυριακή 9/6 με την παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων και πεζοπόρων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας.

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε δράση του προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς τα Ανθεστήρια είχαν έντονο το άρωμα της πολυπολιτισμικότητας με συμμετοχή, φορέων, συνδέσμων και οργανώσεων Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Το στοίχημα που πέτυχε ο Δήμος Γερμασόγειας ήταν να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των ΥΤΧ, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό.

 

Ως κορύφωση των εκδηλώσεων, η ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού στις κοινότητες Υπηκόων Τρίτων Χωρών, ενέργειες που γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές στην πράξη, μετά τα τελευταία θλιβερά γεγονότα, αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους των κοινοτήτων των Φιλιππίνων, της Κίνας, του Βιετνάμ και της Βουλγαρίας καθώς επίσης σε συνεργάτες του Δήμου Γερμασόγειας για την πολύτιμη προσφορά τους.

 

H Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη έδωσε το έναυσμα για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, με την πρώτη ανθοστόλιστη παρέλαση πεζοπόρων, στην οποία συμμετείχαν οργανωμένα σύνολα κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Γερμασόγειας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Παναγιώτη Στυλιανού, τις Μαζορέτες Λεμεσού, καθώς επίσης σχολεία της Γερμασόγειας.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το εξαίρετο Ανδρικό φωνητικό σύνολο «Ίλανδρον» και ακολούθως η ομάδα χορού Swing Latino παρουσίασε ελληνικούς και ξένους χορούς . Από τις εννέα και μετά, δύο ώρες ήταν αφιερωμένες στον παραδοσιακό χορό, μουσική και τραγούδι, με την Άντρη Καραντώνη, μια από τις νεαρότερες ερμηνεύτριες παραδοσιακών ασμάτων στην Κύπρο σε ζωντανή μετάδοση με την τηλεόραση του Sigma.

 

Μετά τις έντεκα το βράδυ του Σαββάτου, ο DJ Γιώργος Ασημένος μας ταξίδεψε στο καλύτερο River Party. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανθοστόλιστη παρέλαση δια μουσικής, όπου συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας, οι Μαζορέτες Σώματος Κυπρίων Οδηγών, Οργανωμένα Σύνολα Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τα ταλαντούχα παιδιά της Χορωδίας της Αγίας Παρασκευής και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας και Κοράκου. Η Φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας και οι Μαζορέτες Σώματος Κυπρίων Οδηγών μας ταξίδεψαν σε ένα υπέροχο μουσικό συναπάντημα. Ακολούθως μια αλλαγή προς το σύγχρονο με την ακαδημία Χορού Olga Dance Academy.

 

Με ένα μουσικό ταξίδι στο νερό, της βροχής, των ποταμών, της θάλασσας, ταξίδεψε τους πάντες, αφήνοντας γλυκόπικρες αναμνήσεις. Μια συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη με τη συνοδεία της χορωδίας του Δήμου Γερμασόγειας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Σόλωνα Κλαδά.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς τόνισε πως με τα Ανθεστήρια είθισται να εορτάζεται η αναγέννηση της φύσης αλλά και του ανθρώπου, ενώ τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πόλεις του πλανήτη η γιορτή αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθότι τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα των λουλουδιών εκφράζουν τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των σημερινών πόλεων και την πολιτιστική πολυμορφία που χαρακτηρίζει αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

«Η ομορφιά του μπουκέτου βασίζεται στη σύνθεση και όχι στο διαχωρισμό. Έτσι και οι σύγχρονες πόλεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την διαφορετικότητα και να συνθέσουν. Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση της εποχής», ανέφερε χαρακτηριστηκά ο κ. Ξυδιάς, ολοκληρώνοντας με αυτό τον αλληγορικό τρόπο την ομιλία του, στέλνοντας έτσι μηνύματα αγάπης και ενότητας προς όλους.

Διαβάστηκε 524 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top