Αν και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, ο καθαρισμός του πρώην αγγλικού οικισμού «Βερεγγάρια» από τα μπάζα και τον αμίαντο έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Ενώ με τον καθαρισμό του αναμέναμε να δούμε τον οικείο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και το ΤΕΠΑΚ να προχωρούν στις αναπτύξεις τους, που θα μετατρέψουν τα Βερεγγάρια σε μια φοιτητούπολη φιλική προς το περιβάλλον, εντούτοις παρατηρείται για ακόμη μια φορά κωλυσιεργία, λόγω της γραφειοκρατίας.


Τι θα περιλαμβάνει
Να υπενθυμίσουμε ότι από τη συνολική έκταση των 249.794 τ.μ., τα 73.700 τ.μ. γης θα δοθούν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να στεγάσει τις φοιτητικές εστίες και αθλητικές εγκαταστάσεις του, ενώ 37.700 τ.μ. θα δοθούν για την ανέγερση των ερευνητικών εργαστηρίων του.


Για την αξιοποίηση του «φιλέτου» των Βερεγγαρίων, 52.000 τ.μ. θα είναι δημόσιος χώρος με παιχνιδότοπους, ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους που στην ουσία αφορά τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου της Λεμεσού. Επιπλέον, 7.100 τ.μ. που θα ανήκουν στον Δήμο Κ. Πολεμιδιών, είναι ο χώρος όπου ο δήμος προτίθεται να ανεγείρει το νέο Κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών, ενώ στα 4.000 τ.μ., τα οποία επίσης ανήκουν στον δήμο, θα ανεγερθεί το δημαρχείο Πολεμιδιών.


Περιμένουν έγκριση και τιτλοποίηση
Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Lemesos Tv, ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου τόνισε ότι εκκρεμεί μια συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς το τελικό master plan των Βερεγγαρίων το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, πρέπει να τύχει έγκρισης από τον υπουργό Εσωτερικών και να προωθηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.


Όπως επισήμανε ο κ. Αναστασίου, «μόλις το Υπουργικό Συμβούλιο πάρει την τελική απόφαση έγκρισης του master plan, τότε θα δοθούν οδηγίες στο Κτηματολόγιο για να δοθεί τιτλοποίηση του κάθε τεμαχίου». Όσον αφορά το οδικό δίκτυο στη «νέα πόλη», ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως αυτό έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί στο πλαίσιο του master plan και αυτό που είπε, εκκρεμεί, είναι το ποιος θα κατασκευάσει το νέο οδικό δίκτυο.


Μια πράσινη και φιλική πόλη
Ερωτηθείς για το ποιος σχεδίασε το master plan του χώρου, ο κ. Αναστασίου δήλωσε πως το αρχικό master plan είχε σχεδιαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας. «Εμείς, βλέποντας το master plan και επειδή γνωρίζουμε τη φυσιογνωμία του εδάφους και ότι υπάρχουν στον χώρο αιωνόβια δέντρα, διενεργήσαμε οι ίδιοι μελέτη του χώρου και προτείναμε ένα νέο master plan προς την Πολεοδομία, το οποίο και εγκρίθηκε και είναι αυτό που αναμένει την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο νέο master plan ο δήμος μίκρυνε τις διατομές των δρόμων για να αποφευχθεί η έντονη κυκλοφοριακή κίνηση, δίνεται έμφαση στη χρήση ηλεκτρικού λεωφορείου και ποδηλάτου, καθώς δημιουργούνται περισσότεροι ποδηλατόδρομοι.
«Η πρόταση του υπουργείου ήταν να υπάρχουν 35.000 τ.μ. περίπου δημόσιο πράσινο, εμείς έχουμε εξασφαλίσει με την
πρόταση μας 52.000 τ.μ., χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιπες χρήσεις», υπογράμμισε.


Άθλια η σημερινή  κατάσταση του οικισμού
Άμεσης καθαριότητας της ξηράς βλάστησης και συντήρησής του σε θέματα υγιεινής χρήζει ο πρώην οικισμός, μέχρι να τύχει οποιασδήποτε ανάπτυξης. Η άθλια κατάσταση που υπάρχει στον τομέα αυτό, ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών μας ξεκαθάρισε ότι από τον Απρίλιο είχαν ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο όπως αναλάβει ο ίδιος δήμος την καθαριότητα του χώρου, αλλά δε δέχθηκαν.


«Από τον Απρίλιο, έχουν περάσει τρείς μήνες και τώρα αυτές τις μέρες, θα μπει ο εργολάβος. Δυστυχώς υπάρχει γραφειοκρατία και σε κάποια πράγματα είμαστε δυσκίνητοι», δήλωσε ο κ. Αναστασίου.

Διαβάστηκε 581 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top