Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το δημοτικό συμβούλιο, πολύ παραγωγική κρίνει την τετραετία που διανύουμε ο δημοτικός σύμβουλος του Κινήματος Πολιτών Πράσινη Λεμεσός, Ηλίας Ιωακείμ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, ο κ. Ιωακείμ μας ανέλυσε μερικά από αυτά τα προβλήματα, όπως την οικονομική κρίση, την πανδημία, τη σοβαρή υποστελέχωση του δήμου λόγω μορατόριουμ στις προσλήψεις, την αμφισβήτηση για ένα χρόνο της εγκυρότητας της εκλογής του δημάρχου, την ανεπάρκεια και την πρωτόγονη λειτουργία της δημοτικής μηχανής, με προβλήματα που για δεκαετίες κρύβονταν κάτω από το χαλί.

 

Ανάπτυξη παραμελημένων συνοικιών

Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΠΠΛ, επισήμανε πως βασικός άξονας του προεκλογικού τους προγράμματος, ήταν η ανάπτυξη των παραμελημένων συνοικιών της πόλης, τονίζοντας το γεγονός ότι τα πλείστα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα κυριότερα έργα που έχουν ήδη παραδοθεί στην πόλη είναι η Δημοτική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, η Πλατεία Συντάγματος στο Παλιό Λιμάνι, το  μεγάλο πάρκο-πλατεία στην τουρκοκυπριακή συνοικία, το πάρκο Τίτη Κουδουνάρη  στα Τσιφλικούδια και το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων που είναι κοσμήματα για τις υποβαθμισμένες αυτές συνοικίες», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως σε μερικούς μήνες ολοκληρώνονται τα έργα βελτίωσης όψεων και πεζοδρόμων στην υποβαθμισμένη τουρκοκυπριακή συνοικία στο πλαίσιο του Πράσινου Περίπατου στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής.

 

Έργα που αλλάζουν την πόλη

Συνέχισε δε, λέγοντάς μας πως έπειτα από χρόνια αδράνειας και ανεπιτυχών προσπαθειών έγινε ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς η οποία επαναλειτούργησε σε μια πιο σύγχρονη μορφή και θα γίνει πόλος έλξης. Επιπρόσθετα, το σιντριβάνι του κόμβου Αγίου Νικολάου μετά την ανακαίνισή του, δίνει μια νέα νότα στην πόλη.

Επίσης υπογράμμισε, ότι ανακατασκευάστηκε και ο υποβαθμισμένος για δεκαετίες δρόμος της οδού Βορείου Ηπείρου. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η δημοτική περιουσία αυξήθηκε με την απόκτηση της μεγάλης διατηρητέας οικοδομής της οδού Σαριπόλου, καθώς και με την απόκτηση του γνωστού τεμαχίου Επαμεινώνδα, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον δήμο από την δεκαετία του ‘60. «Το τεμάχιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για δημοτικές υποδομές και ως σταθμός Park and rίde, που ήδη λειτουργεί δωρεάν για το κοινό. Αποκτήθηκε επιτέλους και το τεμάχιο στην οδό Φερζίτ Πασά για να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης», συμπλήρωσε.

 

Κοινωνική πολιτική

«Ο δήμος», συνέχισε, «αναβάθμισε την κοινωνική στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης με την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ιδιαίτερα στην τρέχουσα πανδημία, αλλά και με το  καινοτόμο πρόγραμμα ΣΧΕΔίΑ παροχής υπηρεσιών σε άστεγους και άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

 

Έξυπνη πόλη

Ο κ. Ιωακείμ δήλωσε ακόμη ότι ο δήμος πρωτοπορεί και στις διαδικασίες και εφαρμογές της έξυπνης πόλης, καθώς τέθηκαν σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή «Δημότης Λεμεσού» για εξυπηρέτηση των πολιτών, η εικονική περήγηση στην πόλη, η νέα ψηφιακή εφαρμογή του δήμου για χώρους στάθμευσης, η αλλαγή όλων των λαμπτήρων σε τύπου led κ.α.

 

Έργα σε εξέλιξη

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου προχωρεί με δεκάδες έργα σε εξέλιξη, όπως την  ανακατασκευή της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου και των οδών Παλλάδος, Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας, ενώ επιπρόσθετα θα γίνει η σύνδεσή τους με δίκτυο ποδηλατόδρομων τόσο με το πάρκο Γαρύλλη όσο και με την Ακταία οδό. Επιπλέον, είπε ότι προχωρούν και τα έργα ανάπλασης των εργατικών πολυκατοικιών στη Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Εκτός αυτών, ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε και στην ανακαίνιση του γηπέδου του Αετού, στον Απόστολο Ανδρέα, το οποίο θα παραδοθεί σε λίγους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι θα προσθέσει στην υγιή απασχόληση των σωματείων και των νέων της περιοχής.

«Ένα άλλο μεγάλο πάρκο –παιδότοπος κατασκευάζεται στην οδό Δημητρίου Χριστοδούλου στη συνοικία Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αγία Φύλα. Και τα δύο έργα παραδίδονται στο 1ο εξάμηνο του 2021», πρόσθεσε.

Ακόμη, δήλωσε ότι  κατασκευάζεται στην οδό Γκοκέν στο Ζακάκι, το μεγαλύτερο πάρκο μετά τον Δημόσιο Κήπο, ενώ τον δρόμο της ανάπλασης παίρνουν και οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του  ΓΣΟ, με τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ και του ΚΟΑ.

 

Έργα εντός του 2021

Ο Ηλίας Ιωακείμ μιλώντας για τα έργα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2021, είπε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης Ιστορικού Πυρήνα Αγίας Φύλας, των  Περιβαλλοντικών Γειτονιών Ζακακίου, Ομονοίας και Αγίου Νικολάου.

Άλλα έργα που ξεκινούν σύντομα, είναι η ανάπλαση του κτηρίου ΓΕΒΟ, του  παιδότοπου Δημόσιου Κήπου, του Μουσείου του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, της οικίας Χρίστου Παπαδόπουλου, της πλατείας Ηρώων, και του Κέντρου Καινοτομίας στα ακίνητα της Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Τέλος, σειρά θα πάρουν και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αγία Φύλα και στις οδούς Ευαγόρα Λανίτη, Λεοντίου, Αγίας Φυλάξεως, Θεσσαλονίκης και  Ναυαρίνου που θα λύσουν το πρόβλημα που ταλανίζει την Λεμεσό εδώ και δεκαετίες.

 

Σε σωστή κατεύθυνση

Κληθείς να σχολιάσει εάν ο δήμος βρίσκεται προς τη σωστή πορεία όσον αφορά το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, ο κ. Ιωακείμ τόνισε πως παρά τις καθυστερήσεις, βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, όπως είπε, επισπεύδονται οι διαδικασίες για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του νυν δημοτικού συμβουλίου, αυτό της ανέγερσης εκατοντάδων κατοικιών για προσιτή στέγη, σε δημοτική περιουσία στον Άη Νικόλα και Άη Γιάννη, με τη συνεργασία του ΚΟΑΓ.

 

Καθαριότητα

Στον τομέα του πρασίνου έγινε πρόοδος στην καθαριότητα και συντήρηση των πάρκων, είπε, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία των πράσινων γειτονιών στις συνοικίες Αγίου Σπυρίδωνα, Ομονοίας, Ζακακίου και Αγίου Νικολάου θα ενισχυθούν οι δενδροφυτεύσεις και τα δίκτυα ποδηλατόδρομων.

Από την άλλη, στον τομέα της καθαριότητας γίνονται τους τελευταίους μήνες σοβαρές κινήσεις με την ανανέωση του στόλου, την πρόσληψη προσωπικού και την εντατικοποίηση των εργασιών. «Ήδη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Με την καλή συνεργασία του κοινού θα γίνει ακόμη καλύτερη. Καλούμε τους πολίτες να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Δημότης Λεμεσού» που βοηθά τόσο τους ίδιους όσο και την πόλη. Η καθαριότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι με την κατάργηση του  σκυβαλότοπου στο Βατί και το προβληματικό ωράριο των Πράσινων Σημείων», εξήγησε.

Ακολούθως, δήλωσε ότι αναμένεται σύντομα η αύξηση των Πράσινων Σημείων, καλώντας τους πολίτες όπως βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, τηλεφωνώντας στη σχετική υπηρεσία για ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα, αντί να τα αφήνουν στα πεζοδρόμια και σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, ανέφερε ότι καθυστερεί η εφαρμογή του συστήματος Pay as you throw, που θα βοηθήσει στην επέκταση της ανακύκλωσης.

Σημείωσε δε, ότι πολλές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις συντηρήσεις των δέντρων επί των πεζοδρομίων, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την ανεξέλεγκτη στάθμευση στα πεζοδρόμια. «Δυστυχώς, υπάρχει ανεπάρκεια ελέγχου τόσον από την Τροχαία όσο και από την Αστυνομία», επισήμανε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιωακείμ, καθυστερεί επίσης η αναδιάρθρωση, ο εκσυγχρονισμός και η πλήρης μηχανογράφηση της δημοτικής μηχανής, ιδιαίτερα των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Τροχονομίας, του Υγειονομείου και του Τμήματος Καθαριότητας. «Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών και άλλων αδειών, θα εξυπηρετείται πιο γρήγορα ο πολίτης και κατ’ επέκταση η αναπτυξιακή πορεία της πόλης», τόνισε.

 

«Θυσιάζω πολλές ώρες για την ενασχόλησή μου με τα κοινά»

Ο Δήμος Λεμεσού είναι ο μεγαλύτερος δήμος με πολλαπλές δραστηριότητες και η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, οπότε ο κ. Ιωακείμ θεωρεί δεδομένο ότι για να κατέχει κανείς αυτή τη θέση χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση. Συγκεκριμένα, παρουσία όχι μόνο στις συνεδρίες, αλλά και στα δρώμενα που είναι πολλά. «Για να είναι κάποιος εντάξει με αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να θυσιάζει πολλές ώρες και αυτό κάνω. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι πολλά και πολλές φορές χρειάζονται χρόνο για επίλυση η διεκπεραίωσή τους», εξήγησε. Παρ’ όλα αυτά, νιώθει ότι είναι ωραίο το συναίσθημα της προσφοράς προς τον πολίτη και η συμμετοχή στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Εντέχνως απάντησε στην ερώτηση της δημοσιογραφικής μας ομάδας εάν θα επαναδιεκδικήσει θέση δημοτικού συμβούλου, λέγοντας πως η Κίνηση Πολιτών Πράσινη Λεμεσός θα συμμετάσχει ασφαλώς στις επόμενες εκλογές.

 

Αιτήματα πολιτών

Η έκδοση Πολεοδομικών αδειών φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους Λεμεσιανούς, ένα πρόβλημα, που ευελπιστεί όπως ξεπερασθεί σύντομα με την πρόσληψη προσωπικού και την ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών, υπογράμμισε ο κ. Ιωακείμ. Τέλος, σημείωσε ότι οι πολίτες απευθύνονται στον ίδιο για να λύσουν και θέματα καθαριότητας.

Διαβάστηκε 522 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top