Σε αξιολόγηση της τετραετίας του νυν δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ, Χάρης Τρίκκης.

Διαβάστε την εφημερίδα της πόλης μας όπως τυπώνεται στο χαρτί σε PDF (ΚΛΙΚ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ)

Θέληση για σκληρή δουλειά

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε, διαχρονικά ο Δήμος Λεμεσού έχει συσσωρεύσει σωρεία σύνθετων προβλημάτων που για την επίλυσή τους δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. «Η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε, έχει ξεκάθαρα επιδείξει θέληση για σκληρή δουλειά προς την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν την πόλη μας», τόνισε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί το πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Τρίκκη,  είναι η Λεμεσός να ξεφύγει από την απλή διαχείριση που δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των μεγάλων της προβλημάτων, αλλά παρά μόνο παρατείνει την ανακύκλωσή τους. «Οι παθογένειες και οι διαχρονικές ανάγκες της δημοτικής μηχανής είναι παρούσες και αμετάβλητες», συμπλήρωσε.

 

Κλίμα δυσλειτουργίας λόγω πανδημίας

Σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, είπε πως αυτό έφερε μια ολοκληρωτικά νέα κατάσταση, όπου αναλόγως της εξέλιξης της και των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της, η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, μεταβάλλονται. Η καθημερινότητα μας έχει επηρεαστεί και έχουμε όλοι επιφορτιστεί με άγχος και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η πόλη μας, ως στυλοβάτης και καθρέπτης της οικονομίας του τόπου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Τα πήγαμε περίφημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς όμως έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος, έχοντας υποστεί δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις, που δυσχεραίνει περαιτέρω την κακή οικονομική μας κατάσταση.

Αναμένω ότι αυτή θα εκτονωθεί στις αρχές του 2021 όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ώστε να επιστρέψει η οικονομική και η κοινωνική ζωή του τόπου στην ομαλότητα.

Ο κ. Τρίκκης υπογράμμισε δε, πως εξαιτίας της πανδημίας έχουν αναδειχθεί οι παθογένειες στη λειτουργία του δήμου. «Σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσλειτουργίας στα περισσότερα τμήματα του δήμου, με συνεπακόλουθο τη μείωση στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους δημότες υπηρεσιών μας», εξήγησε.

 

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ επισήμανε πως τα προβλήματα της πόλης και της δημοτικής μηχανής είναι πραγματικά και δεν επιλύονται μόνο με την επινόηση και την εξαγγελία της λύσης τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η ιεράρχηση και η προτεραιοποίηση τους πρέπει να γίνεται πάντοτε με γνώμονα την προσθετική αξία στην ποιότητα ζωής των δημοτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στα έσοδα του δήμου όπου και εάν προκύπτουν. «Οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα δε που ακολουθούνται, πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την σημαντικότητα», δήλωσε.

 

Πόλη της θάλασσας με ταυτότητα και χαρακτήρα

Ερωτηθείς ποιο το όραμά του για την πόλη μας, ο κ. Τρίκκης σημείωσε πως η Λεμεσός πρέπει να κρατήσει τη θέση που της αξίζει. Μια πόλη της θάλασσας με ταυτότητα και χαρακτήρα, όπου οι δημότες και οι επισκέπτες της ζουν και δημιουργούν συνθήκες για να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για να επιτευχθεί το πιο πάνω, ο κ. Τρίκκης είπε πως η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να βελτιώσει την ικανότητα της δημοτικής υπηρεσίας για να προσφέρει καλύτερες και πιο άμεσες υπηρεσίες στον δημότη, με χαμηλότερο κόστος και εξοικονομήσεις. Να υιοθετήσει, δηλαδή, σύγχρονα μοντέλα διοίκησης.

 

Όλα όσα πρέπει να γίνουν

Εξέφρασε δε τη γνώμη, ότι παρ’ όλο που η πόλη παρουσιάζει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται μεγαλύτερους ρυθμούς ώστε να προλάβει να δημιουργήσει όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Και συνέχισε λέγοντας, ότι «ο δήμος πρέπει να ξεφύγει από την οικονομική δυσχέρεια και να αξιοποιήσει σωστά τη δημοτική του περιουσία, για να αποκτήσει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα με δικούς του οικονομικούς πόρους. Να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να διευκολυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ανάπτυξη. Να επισπευσθεί η άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Να προωθήσουμε έργα υποδομής στις συνοικίες της πόλης, να τις κάνουμε πιο καθαρές, πιο πράσινες και με πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας του δημότη».

 

Υλοποιήθηκαν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο Χάρης Τρίκκης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων επικεντρώθηκε στο να διευρύνει την κάθε ευκαιρία για διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της πόλης μας. Μέσα από ξεκάθαρούς προσανατολισμούς η επιτροπή υιοθέτησε φιλόδοξες ευρωπαϊκές στρατηγικές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, μέσω του γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα που συμμετέχει η πόλη, ενώ παράλληλα το γραφείο αποτελεί σημείο πληροφόρησης και διαφώτισης της νεολαίας και των δημοτών για τις πολιτικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν υλοποιηθεί αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, την καταπολέμηση της αστικής υπερθέρμανσης, τη χρήση νέων τεχνολογιών και έξυπνων εφαρμογών, την αειφόρο κινητικότητα, τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών μας υπηρεσιών, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, τη διευκόλυνση πτυχιούχων ανέργων νέων στην εξεύρεση εργασίας, την ανάδειξη του διαπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης μας κ.α.

Παράλληλα, αισθάνεται υπερήφανος που η Λεμεσός εντάχθηκε στον χάρτη των έξυπνων πόλεων από την ευρύτερη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνες πόλεις. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως κατά καιρούς, ενέταξαν δικές τους ευρωπαϊκές προτάσεις, «οι οποίες έχουν γίνει έναυσμα για να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το έξυπνο και ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης».

Μας αποκάλυψε πως απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση της βιωσιμότητας και καλύτερο περιβάλλον εργασίας στη Λεμεσό.

 

Η θέση του δημοτικού συμβούλου δεν προσφέρεται για showbiz

Λειτούργημα θεωρεί τη θέση του δημοτικού συμβούλου, αφού δεν απευθύνεται προς τον κάθε ένα. Όπως μας εξήγησε, «χρειάζεται να διαθέτεις ανήσυχο και αδάμαστο πνεύμα, όραμα, ξεκάθαρες, ώριμες και συγκροτημένες σκέψεις για την πόλη και τα προβλήματα που καλείσαι να διαχειριστείς. Επίσης χρειάζεται να διαθέτεις αποθέματα σωματικών και πνευματικών αντοχών, να αγαπάς τα κοινά και να σου βγαίνει αβίαστα η θέληση για να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου. Να αφιερώνεις αρκετό χρόνο από την ήδη δύσκολη καθημερινότητά σου, για τις συνεδρίες που μπορεί να διαρκούν ως αργά το βράδυ, για διάβασμα των ογκωδέστατων πρακτικών και για την προετοιμασία των παρεμβάσεων σου. Αποθέματα αγάπης, φιλότιμου και ανθρωπιάς για τον κόσμο που απευθύνεται προς το άτομό σου. Όλα αυτά, όταν πρέπει ταυτόχρονα να εργάζεσαι ή να συντονίζεις τη δικιά σου επιχείρηση και να αγωνίζεσαι για το μεροκάματο και την επαγγελματική σου επιβίωση», ανέφερε αναλυτικά. Εν κατακλείδι, η θέση αυτή τόνισε πως δεν προσφέρεται για showbiz, αλλά ούτε για προσωπική προβολή γιατί είναι έπαλξη για σκληρή και επίπονη δουλεία και προσφορά.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως διαθέτει όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. «Κατ’ επιλογή και κατά συνείδηση απευθύνθηκα στο κόσμο της πόλης να με επιλέξει ως δημοτικό σύμβουλο, κάτι που έπραξε για τρεις συνεχείς θητείες», ανέφερε.

 

Ζητήματα Δημοτών

Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και αιτήματα, γι’ αυτό και ο κ. Τρίκκης υποστηρίζει ότι χρειάζεται ανθρώπους που εκ των θέσεων που κατέχουν, να θέλουν και να μπορούν να ακούν με προσοχή τα προβλήματά τους, να νιώθουν τον πόνο τους και στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. «Το να λύνεις ένα πρόβλημα, που εδώ και κάποια χρόνια σκάλωσε σ’ ένα συρτάρι, να παρεμβαίνεις στο να ξεμπλοκάρει μια υπόθεση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι τα σύνηθες προβλήματα και αιτήματα των δημοτών μας που πολλές φορές είναι αιτιολογημένα και δίκαια. Είναι σχέση αμφίδρομη, γιατί για να υπάρχει ένα αίτημα ή ένα πρόβλημα σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι υπάρχει και μια αδυναμία στο σύστημα», ανέφερε.

Ο χειρισμός των αιτημάτων που καλούνται να ανταποκριθούν, βοηθά και στο δικό τους έργο, καθώς όπως είπε, μαθαίνουν από αυτά και αποτελούν έναυσμα για την επίλυση σωρείας άλλων. «Γίνεται κίνητρο για να καταθέσεις μια καινούργια εισήγηση, να συλλάβεις και να προτάξεις ακόμη ένα όραμα για την πόλη σου και ένα καινούργιο στόχο», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας, είπε πως «όλα αυτά τα χρόνια, ήμουν πάντα δίπλα στον κάθε δημότη που απευθυνόταν σε εμένα και θετικά παρών στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης».

Διαβάστηκε 167 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top