Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού διάσκεψη Τύπουαπό το Δήμο Λεμεσού και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ανακοινώνοντας την ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου της οδού Σπερχειού στη Λεμεσό, γνωστού ως «Γήπεδο Αετός». Μάλιστα, στην σύσκεψη αυτή, ανακοινώθηκε ότι η 15η Ιουλίου θα είναι η μέρα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο εν λόγω έργο του οποίου το κόστος ανέρχεται στις 895 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν, το μεγαλύτερο μέρος θα καταβληθεί από τον ΚΟΑ και το υπόλοιπο από το Δήμο, ενώ το όλο έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Στην εφημερίδα της πόλης μας ο τέως δήμαρχος Λεμεσού και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αρθρογραφεί για το γήπεδο του Αητού και επισημαίνει «όσα δεν λέει η ανακοίνωση του Δήμου».  

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του: 


Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που έχουμε σχεδιάσει για την αναβάθμιση των συνοικιών, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού και ευχήθηκε όπως «αποτελέσει την αρχή της αναζωογόνησης των αθλητικών δρωμένων στις συνοικίες και φέρει τους νέους κοντά στους συλλόγους για ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να προσφέρει μια πολιτεία στα παιδιά της».

Ο αθλητικός σύλλογος «ΑΕΤΟΣ» ιδρύθηκε από φιλοπροόδους κατοίκους του Αη Γιάννη το 1956, ως αποτέλεσμα συνένωσης δύο παλαιότερων συλλόγων με την επωνυμία «Αστραπή» και «Κεραυνός».  Ήταν ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους της εποχής του, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σχεδόν σε κάθε συνοικία της Λεμεσού μορφωτικών – αθλητικών σωματείων.

Ο «ΑΕΤΟΣ» διακρίθηκε ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο για το οποίο υπήρχε τότε μεγάλο ενδιαφέρον από την νεολαία αλλά και τον λαό γενικότερα.  Από τις γραμμές του αναδείχτηκαν αξιόλογα διοικητικά στελέχη αλλά και ποδοσφαιριστές που πρόσφεραν υπηρεσίες στα σωματεία Α΄ κατηγορίας της πόλης μας.

Ήταν τότε που η Επιτροπή του «ΑΕΤΟΥ» προχώρησε σε συμφωνία με το ΕΦΚΑΒ και ενοικίασε τον μεγάλο χώρο βόρεια του συλλόγου τον οποίο διαμόρφωσε σε χωμάτινο ποδοσφαιρικό γήπεδο που έκτοτε πήρε το όνομα του. Το γήπεδο το οποίο στην συνέχεια χρησιμοποιούσαν ως έδρα και άλλα σωματεία της συνοικίας όπως η «Πρόοδος» και ο «Σπαρτιάτης», φιλοξένησε εκατοντάδες προπονήσεις, ποδοσφαιρικές συναντήσεις, χοροεσπερίδες και φεστιβάλ νεολαίας και ήταν από τα ελάχιστα στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού που παρέμειναν σε χρήση μέχρι της μέρες μας.

Όταν το 2007 ανέλαβε καθήκοντα το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού μεταξύ των στόχων που έθεσε ήταν η δημιουργία ή και η βελτίωση γηπέδων ποδοσφαίρου και αθλοπαιδιών στις συνοικίες της πόλης για εξυπηρέτηση των σωματείων που διέθεταν αθλητικά τμήματα, των ερασιτεχνικών ομάδων που συγκρότησαν οργανισμοί και φορείς, των σχολείων που δεν είχαν ποδοσφαιρικά γήπεδα αλλά και της νεολαίας  των συνοικιών.

Με την βοήθεια του ΚΟΑ ξανακτίστηκε με νέες κερκίδες και αποδυτήρια και στρώθηκε με τεχνητό γρασίδι το Τ/Κ γήπεδο βόρεια του εργοστασίου της ΚΕΟ και με χορηγία της ΟΥΕΦΑ έγινε το μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου στην πλατεία Μίμη Φωτόπουλου, στο Ζακάκι. Προσπάθεια να γίνει ένα γήπεδο αθλοπαιδιών σε τρίτη συνοικία της πόλης απέτυχε λόγω αντιδράσεων των περιοίκων.

Ένα ακόμα ποδοσφαιρικό γήπεδο προγραμματίστηκε σε κεντρική συνοικία της πόλης, όμως το έργο παρέμεινε ανενεργό ως μία πονεμένη ιστορία.  Στην Αγία Φύλα έγινε ο πρώτος σχεδιασμός Αθλητικού Κέντρου στον μεγάλο χώρο του παλιού σκυβαλότοπου που αποτελεί κτημοσύνη του Δήμου Λεμεσού, με προσανατολισμό την κατασκευή του με την μέθοδο ΒΟΤ.

Σε ότι αφορά το γήπεδο του «ΑΕΤΟΥ», ο Δήμος ξεκίνησε και  ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον ΚΟΑ και την Επιτροπή του «ΑΕΤΟΥ», ως αποτέλεσμα των οποίων :

  • Ο ΚΟΑ δεσμεύτηκε να αναλάβει το 80% της δαπάνης για την δημιουργία από τον Δήμο νέου γηπέδου με τεχνητό γρασίδι, κερκίδες, φωτισμό, χώρους στάθμευσης και άλλες απαραίτητες υποδομές.
  • Η Επιτροπή του ΑΕΤΟΥ – και είναι προς τιμή των ανθρώπων – αποδέχτηκε ως νόμιμος ενοικιαστής και χρήστης του χώρου για 50 χρόνια, να εκχωρήσει τα δικαιώματα του στον Δήμο με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί στο μέλλον η ποδοσφαιρική του ομάδα όπως και οι ομάδες των σωματείων που αγωνίζονταν στο εν λόγω γήπεδο, να χρησιμοποιούν τον νέο χώρο δωρεάν.

Άλλη προϋπόθεση που τέθηκε από πλευράς συνοικίας και έγινε δεκτή ήταν να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να χρησιμοποιούν την περίμετρο του γηπέδου, όπως κάνουν για χρόνια τώρα, για πρωινό περπάτημα.

Κατόπιν τούτου ο Δήμος Λεμεσού έλαβε κατοχή του χώρου, απομάκρυνε ιδιωτικές επεμβάσεις, παλιά αυτοκίνητα και τόνους μπάζων και σκουπιδιών. Ο χώρος οριοθετήθηκε και περιφράχτηκε αφήνοντας τέσσερεις μεγάλες εισόδους με καγκελόπορτες. Στη συνέχεια κατακυρώθηκε η προσφορά σχεδιασμού του έργου στο γραφείο Α. Ηρακλέους, τα σχέδια ετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν στους ενδιαφερόμενους, οι δε κ.κ. Καρτακούλης και Παπακώστας τότε πρόεδρος και Γ.Δ. του ΚΟΑ αντίστοιχα πραγματοποίησαν φιλοφρονητική επίσκεψη στην περιοχή όπου διαβεβαίωσαν τους κάτοικους ότι το έργο θα προχωρήσει. Το έργο προσφοροδοτήθηκε και τον διαγωνισμό για την κατασκευή του κέρδισε η εργοληπτική εταιρεία Χ. Βασιλείου.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή – ήταν το 2011- ο ΚΟΑ ενημέρωσε τον Δήμο ότι αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το έργο λόγω των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό του, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Ο Δήμος Λεμεσού έμεινε ηθικά εκτεθειμένος στους κατοίκους της συνοικίας αλλά ίσως και νομικά ανίσχυρος εάν ο εργολάβος του έργου προχωρούσε με απαιτήσεις λόγο ακύρωσης του έργου.

Χαίρομαι που εννέα χρόνια μετά δημιουργήθηκαν οι οικονομικές προϋποθέσεις για την  κατασκευή του γηπέδου με βάση τα σχέδια που εκπονήθηκαν τότε.

Θα πρέπει όμως σε τέτοιες περιπτώσεις να καταγράφονται και να αναφέρονται τα γεγονότα και η πρωτόγνωρη για τα δημοτικά πράγματα προσπάθεια που αναλήφθηκε  σε εν πολλοίς αχαρτογράφητα νερά, από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Και μια σύσταση προς όλους τους εμπλεκόμενους :

Να μην απεμπολήσουν τα νομικά και εθιμικά δικαιώματα του «ΑΕΤΟΥ» και των άλλων συλλόγων της περιοχής ούτε αυτά των κατοίκων της συνοικίας. Πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται ώστε οι άνθρωποι της περιοχής, οργανωμένοι και μη, να νοιώθουν ότι το έργο τους ανήκει και ότι θα πρέπει να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, να το διαφυλάξουν και να το προστατεύσουν από βανδαλισμούς και κακόβουλες πράξεις.

Είμαι βέβαιος ότι εφόσον θα υπάρχει το γήπεδο, θα αναπτυχθεί και η αθλητική δραστηριότητα των συλλόγων της περιοχής που τώρα είναι υποβαθμισμένη όπως και αυτή των σχολείων.    

Ανδρέας Χρίστου, Ιούλιος 2020 

Διαβάστηκε 1945 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top