“Θεωρώ ότι μετά από 10 χρόνια θητείας ως δημοτικός σύμβουλος, τα 5 εκ των οποίων Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗ.ΚΟ, δε θα στερούμαι "νομιμοποίησης", ούτε ηθικού και εμπειρικού υποβάθρου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Δημάρχου Λεμεσού», δήλωσε στην εφημερίδα Λεμεσός ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης στο πλαίσιο συνέντευξης του για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σχολιάζοντας το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας για τις Δημαρχιακές εκλογές του 2021. 


Ο νυν δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Νεόφυτος Χαραλαμπίδης δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιδείξει ενδιαφέρον για την Δημαρχία της Λεμεσού. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι θεωρεί την όλη συζήτηση σήμερα πρόωρη.


Ποιες οι προκλήσεις του Δήμου Λεμεσού την επόμενη δεκαετία;
Οι προκλήσεις είναι πολλές και σε ένα περιβάλλον με μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες δεν αποκλείεται σε ένα ορίζοντα 10 ετών να αλλάξουν ή και να διαφοροποιηθεί η  ιεράρχηση αυτών. Εξαιρετικά σημαντική θεωρώ την ορθολογιστική ανάπτυξη της πόλης και την επίλυση του κυκλοφοριακού, την ανάπλαση της Αγίας Φύλας, τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στο βόρειο τμήμα των ορίων του Δήμου, την εκτεταμένη δεντροφύτευση σε ολόκληρη την πόλη, την ανάπλαση του δημοσίου κήπου, τη μέγιστη δυνατή πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου,  την ουσιαστική επένδυση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα την αναβάθμιση των μεγάλων λαϊκών εκδηλώσεων. Θα πρόσθετα επίσης την υλοποίηση του οράματος να γίνει η Λεμεσός προορισμός για προσβάσιμο τουρισμό, κατ' εφαρμογή σχετικής πρότασης που έχω καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Τοπική αυτοδιοίκηση ή κεντρική πολιτική σκηνή;  
Εξ' επαγγέλματος κεντρική πολιτική σκηνή και εκ καρδίας τοπική αυτοδιοίκηση την οποία ταυτίζω με την προσφορά στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και αγαπώ με τον ξεχωριστό τρόπο που οι Λεμεσιανοί αγαπούμε την πόλη μας.


Ποια η θέση σας για την λεγόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Γίνεται συζήτηση από διάφορους κύκλους για μετάθεση των δημοτικών εκλογών του 2021 δυόμιση χρόνια αργότερα.

Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την προοπτική δημιουργίας οικονομιών κλίμακας. Παρόλα αυτά, η όποια αναδιάρθρωση θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δε με βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση που γίνεται για την μετάθεση των δημοτικών εκλογών και διεξαγωγή τους με τις Ευρωεκλογές. Δε συμφωνώ με τον συμβολισμό της πράξης, την υποβάθμιση δηλαδή των τοπικών εκλογών από το αποτέλεσμα των οποίων επηρεάζεται σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις καταλυτικά, η καθημερινότητα των πολιτών. Στο επιχείρημα της εξοικονόμησης απαντώ ότι δε νοείται εξοικονόμηση εις βάρος της Δημοκρατίας.

 


Πως σχολιάζετε την πρόθεση μετακίνησης των Σχολικών Εφορειών κάτω από την εποπτεία των νέων Δήμων;
Δε συμφωνώ με την ενσωμάτωση των σχολικών εφορειών στους Δήμους. Δεν μπορεί το όραμα μας για την εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των σχολικών εφορειών να  είναι η υποβάθμιση τους σε δημοτικές επιτροπές περιορισμένης εξουσίας και αποτελεσματικότητας.

Αντίθετα, έχω την άποψη ότι θα πρέπει το σύνολο των μελών έκαστης σχολικής εφορείας να εκλέγονται κατευθείαν από τον λαό, όπως και ο Πρόεδρος σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και στη βάση  συγκεκριμένου προεκλογικού προγράμματος.

Διαβάστηκε 2974 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top