Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να τερματιστεί η συζήτηση για παράταση της θητείας των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.


Είναι αναμφίβολα αντιδημοκρατικό, παραβιάζει τη βούληση των ψηφοφόρων που ψήφισαν για 5 χρόνια θητεία και όχι επτάμισι , ίσως είναι και αντισυνταγματικό.


Είναι αναμενόμενο ότι ορισμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι - προερχόμενοι από διάφορες παρατάξεις - ευνοούν την παράταση, όμως σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ υπάρχει μια σχετική δήλωση του ΓΓ του κόμματος ότι πρέπει οι δημοτικές εκλογές να γίνουν κανονικά τον Δεκέμβρη του 2021.


Εμείς διαφωνούμε και με τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών όπως οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές.


Σημειώνουμε ότι από αυτή ακριβώς τη θέση του Υπουργού προκύπτει και η συζήτηση για παράταση της θητείας των δημοτικών αρχών.


Διαφωνούμε, μεταξύ άλλων, διότι οι τοπικές εκλογές ( δήμοι, κοινότητες, σχολικές εφορίες), έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωεκλογές, θα ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους και τους εκτοπισθέντες οι οποίοι θα κρατούν στα χέρια τους 7 ψηφοδέλτια  και θα πρέπει να ψηφίζουν σε 2 ή 3 εκλογικά κέντρα.


Το επιχείρημα ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα είναι επίσης αδιανόητο για μια δημοκρατία. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περισσότερα αν την ίδια μέρα που γίνονται οι ευρωεκλογές , γίνονταν  και οι εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γιατί δεν το εισηγούνται και αυτό οι « προστάτες » του δημόσιου χρήματος; Είναι σοβαρή μια τέτοια συζήτηση;


Η δημοκρατία και η άσκηση της έχει κόστος και δεν μπορεί να συρρικνώνουμε την ίδια και τους θεσμούς της με το επιχείρημα της εξοικονόμησης χρημάτων. Υπάρχουν πολλές άλλες σπατάλες και αχρείαστες δαπάνες για νοικοκύρεμα.

 

Στο τέλος της ημέρας για εμάς αυτό θα σημαίνει υποτίμηση και υποβάθμιση της σημασίας και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κείμενο του Ανδρέα Χρίστου, τέως Δημάρχου Λεμεσού, Υπουργός Εσωτερικών (2003-2006) και της Κρίστιαν Αργυρίδου-Χρίστου, πρώην δημοτική σύμβουλος Λεμεσού

Διαβάστηκε 2423 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top