Την ανάγκη για πολιτιστική πολιτική με συνέπεια και δημιουργικού διαλόγου με τους ίδιους για θέματα του κλάδου τους, ζητούν από το Δήμο Λεμεσού φορείς και καλλιτέχνες που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συμμετοχή στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη για το 2020, το οποίο δεν υλοποιήθηκε λόγω της πανδημίας.


 

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως ο Δήμος στηρίζει διαχρονικά την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό και προσβλέπει σε μελλοντική συνεργασία μαζί τους.


 
Συγκεκριμένα, με κοινή επιστολή τους, φορείς και καλλιτέχνες αναφέρουν πως η απόφαση του Δήμου, που τους κοινοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, να μην προχωρήσει σε υλοποίηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «αφήνει έναν επαγγελματικό κλάδο ακόμα πιο εκτεθειμένο, αφού η πανδημία έπαυσε τη ροή της καλλιτεχνικής παραγωγής μα και η εκκρεμούσα συνθήκη των περιοριστικών μέτρων δεν αφήνει την επανεκκίνηση».
 


« Είναι φανερό πως μόνο οι μερικώς ή ολικώς επιχορηγούμενες παραγωγές μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με πληρωμένη την εργασία των συντελεστών», προσθέτουν.


 
Υπογραμμίζουν πάντως ότι  η  δημιουργία και η έναρξη της λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού και η στελέχωση του με Καλλιτεχνικό Διευθυντή  ήταν μια σειρά αποφάσεων που είχαν μια συνέπεια και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της σύγχρονης σκηνής σε σχέση με το Δήμο Λεμεσού και πως, το ανοικτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων συνοδεύτηκε με έκπληξη και ενθουσιασμό από την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου και των συνεργατών τους από το εξωτερικό, όπως και από το φιλότεχνο κοινό της πόλης.Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, φορείς και καλλιτέχνες, προστίθεται,  είχαν υποβάλει  τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2019, που ήταν η προθεσμία, αλλά δεν είχαν λάβει καμία απάντηση μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2020, όποτε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
 


Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην όποια ενημέρωση, απέστειλαν κοινή επιστολή, στις 12 Απριλίου, σε όλους τους εμπλεκομένους στο Δήμο Λεμεσού,  υπογραμμίζοντας τις λύσεις που προτείνουν φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού εξαιτίας της πανδημίας, τα οποία δεν ακυρώνουν τις δράσεις τους, αλλά προσαρμόζονται στις συνθήκες και διατηρούν ανοικτό διάλογο με τους καλλιτέχνες, με στόχο να διατηρηθεί η καλλιτεχνική παραγωγή.


 
Στην επιστολή της 12ης Απριλίου καλούσαν δε το Δήμο και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία και τη στήριξη τους με το να ενημερώσουν τους αιτούντες για το χρονοδιάγραμμα της απόφασης, να ανακοινωθούν άμεσα οι εγκριθείσες προτάσεις και τέλος, πρότειναν όπως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης επεκταθεί ώστε να καλύπτει και το α’ εξάμηνο του 2021.


 
Τελικά, με την επιστολή του στις 2 Ιουνίου, ο Δήμος ενημέρωσε για τη ματαίωση του πολιτιστικού προγράμματος «χωρίς να ανακοινωθεί ή να δηλωθεί η πρόθεση για κάποια εναλλακτικά σχέδια για το κομμάτι του Πολιτισμού».


 
«Η σημασία του διαλόγου προκύπτει ως μια μεγάλη αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Η εμπλοκή των ίδιων των καλλιτεχνών σε μια δημιουργική συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων και πρακτικών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, για το οποίο οι θεσμοί, όπως ένας Δήμος, καλούνται να αναπτύξουν ως πολιτική», τονίζουν στη σημερινή κοινή επιστολή τους οι φορείς και καλλιτέχνες.


 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο Δήμαρχος Λεμεσού εξήγησε τους λόγους που, όπως αναφέρονται και στην επιστολή του Δήμου προς τους καλλιτέχνες, οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
 


Συγκεκριμένα, είπε, η ματαίωση των σχεδιασμών για το συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα οφείλεται στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τα νέα οικονομικά δεδομένα που αναπροσαρμόζουν τον προϋπολογισμό του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού.


 
«Θεωρήσαμε σωστό να ειδοποιήσουμε τους ενδιαφερόμενους που απέστειλαν τις προτάσεις τους και να τους ευχαριστήσουμε και να τους ενημερώσουμε πως προσβλέπουμε σε μελλοντική συνεργασία μαζί τους», πρόσθεσε.


 
Ο Δήμος Λεμεσού, τόνισε τέλος ο κ.Νικολαϊδης, «είναι γνωστό ότι στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία και τους καλλιτέχνες με ποικίλες δράσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο των δεδομένων της πανδημίας αλλά και των νέων οικονομικών δεδομένων».

 


ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 458 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top