Ι. Ιάσονος / Φιλελεύθερος

 

Ένα από τα σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης στον Δήμο Λεμεσού είναι η ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος των δημοτικών κατοικιών. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής παρέμβασης και σημείο αναφοράς στις δυτικές συνοικίες της πόλης. 

 

Στόχος της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου χώρου μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις, είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής των δυτικών συνοικιών, η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων. Παράλληλη και καταλυτική είναι η υλοποίηση του οράματος του δήμου για μία πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

 

Όταν κατασκευάστηκαν οι εργατικές κατοικίες, τα πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσαν το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της φιλολαϊκής και φιλοεργατικής πολιτικής των τότε δημοτικών Αρχών υπό τον Πλουτή Σέρβα και τον Κώστα Παρτασίδη. Οι κατοικίες ξεχώριζαν στην τότε αραιοκατοικημένη πόλη, για την αρχιτεκτονική τους και από την κοινωνική προέλευση των ενοίκων τους.

 

Ήταν οι εργατικές κατοικίες της Λεμεσού που για πολλές δεκαετίες δέσποζαν σε περιοχές της πόλης, όπως ο Εναέριος, επί της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου και στις συνοικίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη οι οποίες κατοικούνταν (σε μικρό ποσοστό κάποιες ακόμα κατοικούνται) από εργατικές οικογένειες έναντι συμβολικού ενοικίου. Για περισσότερο από μισό αιώνα στέγασαν χαμηλοεισοδηματίες και τα όνειρα οικογενειών που πέρα από τη δύναμη των εργατικών χεριών τους δεν είχαν μοίρα στον ήλιο.  

 

Με τη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε η Λεμεσός και την αλλαγή στο κοινωνικοοικονομικό μωσαϊκό, σε συνδυασμό και με την, ομολογουμένως, γήρανση που υπέστησαν αυτά τα κτήρια, ο ιδιοκτήτης, ο Δήμος Λεμεσού προσανατολίστηκε στη σταδιακή κατεδάφιση τους και την άλλως πως αξιοποίηση αυτής της δημοτικής κτημοσύνης. Τα κτήρια βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση από πλευράς εμφάνισης αλλά και αντοχής των δομικών τους στοιχείων. Τόσο ο χώρος επί της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, και πίσω από αυτόν έγιναν χώροι απόρριψης σκυβάλων και αχρήστων υλικών. Κατά διαστήματα έσπαζαν τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών άγνωστοι για να διανυκτερεύσουν. 

 

Στα πλαίσια της εφαρμογής ενός ευρύτερου προγράμματος που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια προωθούνται έργα εξωραϊσμού και αναβάθμισης των δυτικών συνοικιών όπως η ανακατασκευή της κεντρικής οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, η διαμόρφωση πλατειών και ανοικτών δημοσίων χώρων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος προωθεί την ανάπλαση και των τριών διώροφων δημοτικών κατοικιών της περιοχής.

 

Αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο παλιό πέτρινο κτηριακό συγκρότημα με τις κατοικίες, αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή, ο δήμος αποφάσισε τη αξιοποίηση του για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.    

   

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε μια σειρά από έργα ύψους €22 εκατ. που έχουν εγκριθεί και συγχρηματοδoτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα». 

 

Η ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών, όπως εκτιμάται, θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και θα υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή των κατοίκων. Η δημιουργία ενός  κοινωνικού πολυλειτουργικού κέντρου θα αυξήσει την κοινωνική υποδομή της Περιοχής Παρέμβασης, ενώ παράλληλα, αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. 

 

Οι δημοτικές πολυκατοικίες της οδού Μισιαούλη - Καβάζογλου αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, διότι σηματοδοτούν τις πρώτες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Για το λόγο αυτό,  θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα αναζωογονηθούν, ως κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, σύμβολα της ενεργούς διαχρονικής παρεμβατικότητας της δημοτικής Αρχής. Στον χώρο θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας.

 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έγιναν, η ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 

  • Το κέλυφος των πολυκατοικιών διατηρείται αναλλοίωτο μορφολογικά. Στο εσωτερικό (εκτός από τα 2 διαμερίσματα τα οποία θα τύχουν αποκατάστασης και διατήρησης) δεν διατηρείται καμία κατασκευή/διαρρύθμιση ως αποτέλεσμα των αναγκών νέων χώρων μεγάλου εμβαδού.
  • Οι χώροι ενοποιούνται σε ύψος καθώς τα υφιστάμενα ύψη είναι πολύ μικρά για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Κατασκευάζεται περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, εμπλουτίζει το χώρο και διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων. Σύνδεση με κοινούς χώρους εισόδου και εσωτερικής κυκλοφορίας του Κέντρου Παιδιών και Νεότητας καθώς οι ενότητες είναι συμβατές. Το συμβουλευτικό Κέντρο είναι πιο ανεξάρτητη ενότητα και συνδέεται με τις δύο προηγούμενες με εξωτερική επικοινωνία. 
  • Η κύρια είσοδος διαμορφώνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες  των ενοτήτων, Κέντρου Παιδιών και Νεότητας, με πρόσβαση από την οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, που είναι η πιο σημαντική από τις οδούς που εφάπτονται του τεμαχίου. Δευτερεύουσες είσοδοι προνοούνται στη ανατολική και δυτική  πλευρά. Τα νέα κτήρια χωροθετούνται στο νότιο τμήμα του τεμαχίου αφήνοντας αναλλοίωτη από το δρόμο την εικόνα των πολυκατοικιών. 
  • Το νέο κτήριο χωροθετείται σε απόσταση από τις πολυκατοικίες με παρεμβολή διαδρόμου κυκλοφορίας. Η σύνδεση με τα υφιστάμενα γίνεται μόνο στο επίπεδο του ισογείου. Όλα τα νέα κτήρια έχουν απλή σύγχρονη μορφή. Προνοούνται επίσης χώροι στάθμευσης τόσο ισόγειοι όσο και υπόγειοι.  

 

Για την εκτέλεση των εργασιών υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί ένα  χρονικό διάστημα 20 μηνών και το κόστος θα ανέλθει στα €3,5 εκατομμύρια.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο philenews.com

Διαβάστηκε 2850 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top