«Οι νέοι μπροστά στην κρίση των θεσμών και αξιών και την παγκόσμια οικονομική κρίση: Τρόποι αντιμετώπισης»

 

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το φετινό συνέδριο του  Επαρχιακού  Συντονιστικού Συμβουλίου  Εθελοντισμού Λεμεσού στις 3 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.
Όλοι χαρακτήρισαν το θέμα που επιλέχθηκε εξαιρετικό και επίκαιρο, ενώ η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και η συμμετοχή των νέων πολύ ικανοποιητική.
Το συνέδριο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Σταύρος Ολύμπιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΣΕ έχει αποφασίσει όπως το φετινό συνέδριο το αφιερώσει στους νέους, που δεν ευθύνονται μεν για ό,τι υπάρχει σήμερα αλλά που όπως είπε πρώτοι δέχονται τις επιπτώσεις  τόσο της κρίσης των θεσμών όσο και των αξιών αλλά και της οικονομικής κρίσης. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι παρατηρείται σε ένα αυξημένο ποσοστό ανάμεσα στους νέους μας να υπάρχει αυτή η απαξίωση των θεσμών και αξιών κάτι που ασφαλώς δεν θα πρέπει να το δεχθούμε ούτε καν με ανοχή τόνισε ο κ. Ολύμπιος.
Το συνέδριο χαιρέτισε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου ο οποίος ανάφερε ότι ο εθελοντισμός δίνει νόημα και πανανθρώπινες αξίες όπως είναι η συλλογική δράση, η αγάπη προς τον συμπολίτη μας η οποία εκφράζεται όπως είπε, έμπρακτα μέσα από κοινωνική συμπεριφορά. Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Λεμεσού ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να στέκεται αρωγός στο ΕΣΣΕ Λεμεσού για κάθε βοήθεια.
Αναφερόμενος στην κρίση των θεσμών και αξιών ο κ. Χρίστου τόνισε ότι η οικονομική κρίση συνιστά στη δοκιμασία τους, που είναι απότοκο όπως ανέφερε των προβλημάτων του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου, της άνισης κατανομής μεταξύ πλουσίων και φτωχών, των μεγάλων διαφορών μεταξύ των χωρών του βορρά και των χωρών του νότου. «Την ίδια στιγμή η κρίση του συστήματος κτυπά τις πιο ευπαθείς και οικονομικά αδύνατες ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι νέοι εργαζόμενοι και οι φοιτητές. Θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας και συντονισμένη δράση όλων όσων νοιάζονται για πρόοδο και προκοπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρίστου.
Εκ μέρους του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιου σύντομο χαιρετισμό εκφώνησε ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού κ. Ισαάκ ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πνευματική κρίση που επίσης παρατηρείται στην εποχή μας. «Η μητέρα εκκλησία σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες αγκαλιάζει τους νέους μας και όλους όσοι πλήττονται από την οικονομική κρίση με ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον και πέραν από τις ενέργειες τις οποίες στο μέτρο του δυνατού αναλαμβάνει, συμβουλεύει τα τέκνα της να διατηρήσουν το θάρρος, την αντοχή και την ελπίδα τους και να μην επιτρέψουν στην απογοήτευση και στην απόγνωση να γεμίσουν την καρδιά τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πανοσιολογιότατος.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους η οποία σημείωσε ότι η κρίση των θεσμών και αξιών δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο αλλά είναι ένα φαινόμενο χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές δεκαετίες, ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζει τις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες κι ένα φαινόμενο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τρόπο που το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο αναπτύσσεται.
Η Υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτά τα φαινόμενα απλούστατα οξύνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης, λόγω του ότι όπως είπε, οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα και γιατί μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι πάντοτε και οι καταλληλότερες. «Δυστυχώς λόγω ακριβώς αυτής της όξυνσης των προβλημάτων βλέπουμε φαινόμενα όπου ο άνεργος θεωρεί ότι εκείνος ο οποίος φταίει είναι εκείνος ο οποίος έχει δουλειά, ο νέος εργαζόμενος να θεωρεί ως αντίπαλό του τον πιο ηλικιωμένο εργαζόμενο, ο άνεργος να θεωρεί ότι εκείνος που φταίει είναι ο εργαζόμενος από μια άλλη χώρα που ήρθε για να ζητήσει εργασία στον τόπο του, ο επιχειρηματίας να θεωρεί ότι είναι ο εργαζόμενος που του δίνει ψηλό μισθό που φταίει για την οικονομική κρίση και το ανάποδο να συμβαίνει από τον εργαζόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μια έξαρση του άσχημου και όχι του ωραίου της κοινωνίας.
Ακολούθως η Υπουργός κήρυξε τις εργασίες του συνεδρίου όπου εισηγητές ήταν η κ.  Ελπίδα Κεραυνού - Πρύτανης Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο κ. Θεόδωρος Παναγιώτου- Διευθυντής / καθηγητής CIIM, Καθηγητής Harvard University, η κ. Εύη Κυριάκου- Φοιτήτρια Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και η μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Σπυρίδωνα Ευαγγελία Καρανίκκη - Εκπρόσωπος των Μαθητικών Ομίλων Κοινωνικής Προσφοράς των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού κ. Σταύρος Ολύμπιος.
Οι εισηγητές με τις μεστές και ενδιαφέρουσες απόψεις τους επί του θέματος κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων μέχρι το τέλος του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν απόψεις και προβλήματα των νέων που συγκίνησαν και προβλημάτισαν τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνέδρους.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου  έγινε η απονομή των τιμητικών πλακετών στους μαθητές  των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό φιλοτέχνησης έργων τέχνης με θέμα τον εθελοντισμό.

Διαβάστηκε 1326 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top