Tην ανάγκη για κινητοποίηση και συνεργασία όλων των ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου προς την κατεύθυνση δημιουργικών αλλαγών επεσήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, μιλώντας σε Συζήτηση Υψηλού Επιπέδου για την Εκπαίδευση και την Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη συμμετοχή των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η Επίτροπος Βασιλείου ανέφερε πως οι σύγχρονες και οι μελλοντικές προκλήσεις απαιτούν νέους τρόπους σκέψης και δράσης, προκειμένου η Κύπρος να βελτιωθεί σε σειρά ζητημάτων στα οποία υστερεί στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές ανάπτυξης διαπανεπιστημιακών και εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών, στην ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων φοιτητών, στην προαγωγή της δημιουργικής επιχειρηματικότητας μέσα από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην ανάγκη μείωσης του κενού που παρατηρείται μεταξύ της γνώσης που αποκτούν οι απόφοιτοι και των δυνατοτήτων εργοδότησης τους σε συναφείς κλάδους της οικονομίας.

Η Επίτροπος παρότρυνε τους Πρυτάνεις να επιδιώξουν ενεργό ρόλο των κυπριακών πανεπιστημίων στα καινούργια προγράμματα του "Erasmus For All", που εφαρμόζονται από το 2012 σε πιλοτική βάση και θα επεκταθούν το 2014 και τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη πέραν των 600 "University Business Alliances" σε όλη την Ευρώπη. Όπως υπέδειξε, πρόκειται για μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία, τη οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Καταλήγοντας, η κ. Βασιλείου, επεσήμανε ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια είναι οι φορείς εκείνοι, που με δικές τους πρωτοβουλίες, θα επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές και ότι η συνεργασία μεταξύ τους θα προέλθει μόνο μέσα από τη δική τους δραστηριότητα και όχι μέσα από επιβολές, είτε από το κράτος είτε από ευρωπαϊκούς θεσμούς.  

Από την πλευρά τους, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι Πρυτάνεις των κυπριακών πανεπιστημίων, παρέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να προωθηθούν προκειμένου η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η έρευνα να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.
Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος  της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Χρίστου, επεσήμανε τις προοπτικές για την καθιέρωση διαπανεπιστημιακών συνεργασιών στον κυπριακό χώρο, που αφενός θα έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό και αφετέρου, θα λειτουργούν στο πλαίσιο της ανοικτής εκπαίδευσης και μάθησης, όπως αυτή συζητείται και διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

Οι αναφορές του καθηγητή Χρίστου για πρωτοβουλίες προσφοράς προγραμμάτων σπουδών από κοινού μεταξύ των πανεπιστημίων, βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τους Πρυτάνεις. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της Συνόδου των Πρυτάνεων, εξέφρασε την πλήρη του συμφωνία με την ιδέα αφού, όπως σημείωσε, τα κυπριακά πανεπιστήμια μπορούν μέσα από αυτού του είδους συνεργασίες να βοηθήσουν τόσο τα ίδια όσο και την Κύπρο ευρύτερα. 

Ως προς την ερευνητική δραστηριότητα, ο καθηγητής Ατταλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος παραμένει στην τελευταία θέση της Ευρώπης, σε σχέση με την επένδυση στην έρευνα και τόνισε πως οι χώρες που είναι πρώτες στον τομέα αυτό έχουν αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι υπόλοιπες.

Στα αυξανόμενα ποσοστά των νέων πτυχιούχων, αναφέρθηκε η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, τα οποία όπως είπε, δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορα τα κυπριακά πανεπιστήμια. Χρειάζεται, ανέφερε, τα πανεπιστήμια να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, τόσο για προσαρμογές στα προγράμματα σπουδών, όσο και στους αριθμούς εισακτέων κατά κλάδο. 

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, εστίασε τις παρεμβάσεις του στην ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η καινοτομία που μπορεί να προκύπτει από την έρευνα θα πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για την Κύπρο.

Το ευρύτερο θέμα της οικονομικής και κοινωνικής απόδοσης των μεγάλων επενδύσεων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τόσο από πλευράς του κράτους, όσο και από πλευράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έθιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, καθηγητής Ηλίας Ντινένης. Υπέδειξε πως, η απόδοση αυτών των επενδύσεων πρέπει απαραιτήτως να αυξηθεί και ότι η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Κύπρο θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστηκε 889 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top