ΈΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 15.2.2019

Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, εκδήλωση με θέμα "Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή".

 

Το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου βρίσκεται σήμερα σε στασιμότητα λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί στο άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού και στην παραχώρηση πληροφοριών που περιλαμβάνουν την σκόπιμη μετακίνηση οστών. Δυστυχώς, εντός  2018 ανευρέθηκαν μόνον 8 αγνοούμενοι και ο χρόνος είναι αμείλικτος.

 

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ ο Κώστας Μαυρίδης ανέφερε πως η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των αξιωματούχων της ΕΕ για το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, με σκοπό να ανατραπεί η στασιμότητα. Επιπλέον, ανέφερε, ότι πέραν από τις περιπτώσεις δολοφονιών ή εξαφανίσεων, που οφείλονται σε εγκληματικά στοιχεία και από τις δύο κοινότητες, αναδεικνύεται το οργανωμένο και συστηματικό σχέδιο της Τουρκίας για εξόντωση ανυπεράσπιστων ανθρώπων.   

 

"Είναι επιτακτική ανάγκη να διακριβωθεί η τύχη κάθε προσώπου. Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν αγαπημένοι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συγγενείς τους βιώνουν για δεκαετίες την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Η ομάδα από παιδιά αγνοουμένων που θα είναι παρόντες στην εκδήλωση, αποτελούν την ζωντανή μαρτυρία αυτού του ασίγαστου ανθρώπινου πόνου", συμπλήρωσε ο κ. Μαυρίδης.

 

Η εκδήλωση είναι στις 6:30-8:00 μ.μ. (ώρα Κύπρου 7:30-9:00 μ.μ.) και θα μεταδίδεται απευθείας μέσω live streaming (το link θα κοινοποιηθεί σήμερα απο την εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύντομοι χαιρετισμοί 

·         Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

·         Fabio CASTALDO, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ταινία Μικρού Μήκους: "30", βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και σενάριο-παραγωγή του Γιώργου Αβραάμ.   

 

Κύριοι Ομιλητές

Mary McCARTHY, Ευρωπαϊκή Επιτροπής (Director in the Structural Reform Support Service, European Commission)
Παναγιώτης Χατζηπαντελής, Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων
Roni ALASOR, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους” στο οποίο καταγράφονται επώνυμες μαρτυρίες για τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο

 

Ακολουθεί συζήτηση με παιδιά αγνοουμένων

 

Αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ASP 3G2, EUROPEAN PARLIAMENT-BRUSSELS

 

(διερμηνεία Ελληνικά και Αγγλικά)

Συναυλία για τα 35 χρόνια ζωής του Πολιτιστικού Ομίλου "Μοντέρνοι Καιροί" στον Τεχνοχώρο Ε.Θ.Α.Λ., την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Θα απολαύσετε την χορωδία, τα μαντολινάτα και φυσικά τους κανταδόρους. 


Διευθύνει: Νίκος Βήχας


Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ

Πληροφορίες: 99633711


Είσοδος: 10 ευρώ

 

Το Σωματείο Μαιών Φιλότοκος διοργανώνει το διαδραστικό φιλανθρωπικό εργαστήρι «Μαμά, μπαμπά έρχομαι! Είστε έτοιμοι;» στις 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Tsanotel, στη Λεμεσό.


Η εκδήλωση απευθύνεται σε εγκυμονούσες γυναίκες, νεαρά ζευγάρια και όλους εκείνους που θα ήθελαν να στηρίξουν τη δράση μας και να έχουν την ευκαιρία να έχουν μία προσωπική συνάντηση με τους παρακάτω εξειδικευμένους επαγγελματίες:


- Μαίες
- Ψυχολόγος
- Διατροφολόγος
- Γυμναστής
- Εξειδικευμένο προσωπικό για μασάζ νεογνών
- Εξειδικευμένο προσωπικό για μασάζ κεφαλής και χεριών ενηλίκων


Βασικός του στόχος του εργαστηρίου είναι η θεωρητική και πρακτική ενημέρωση του ζευγαριού σε θέματα που το απασχολούν όσον αφορά τον τοκετό και η ενδυνάμωσή του.


Εισφορά για συμμετοχή στο κάθε εργαστήριο: €5,00


Μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθούν για την ενίσχυση του δωματίου φυσικού τοκετού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Λεμεσιανό Καρναβάλι με τον διαγωνισμό καντάδας. Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 8.00 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού το Διαγωνισμό Σύνθεσης Καντάδας.


Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Θεάτρου ή στη σελίδα της soldouttickets.com.cy.

Τιμή εισιτηρίου €5.

 

Eπίσκεψη πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και συγκεκριμένα στις υποδομές του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), στα πλαίσια στενής συνεργασίας που διατηρείται μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΤΕΠΑΚ.

 

Κατά την επίσκεψη ο Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Κρίστης Χρυσοστόμου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Μίττλετον και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής, καθώς και ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκος Ζάμπογλου, ενημέρωσαν τον Υπουργό για την ανάγκη και την κοινωνική σημασία που έχει η προτεινόμενη ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΠΑΚ, το πρώτο του είδους στην Κύπρο, βασιζόμενο στο ήδη υπάρχον έμψυχο δυναμικό και εργαστηριακές υποδομές του CII. Βάσει του στρατηγικού προγραμματισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2018-2020 έχει εγκριθεί η δημιουργία Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας (ΔΗΠΥΓ) σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας. Το ΔΗΠΥΓ θα προσφέρει προπτυχιακό πρόγραμμα στη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιας υγείας αλλά και το διδακτορικό πρόγραμμα στην περιβαλλοντική και δημόσια υγεία. Το νέο Τμήμα θα προσφέρει προπτυχιακή εκπαίδευση και απονομή τίτλου στη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία για νέους ή υφιστάμενους επαγγελματίες υγείας, όπως π.χ., υγειονομικούς επιθεωρητές αλλά και λειτουργούς δημόσιας υγείας σε αυτονομημένα νοσηλευτήρια.

 

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στηρίζει την προοπτική ίδρυσης του νέου Τμήματος ΔΗΠΥΓ και ότι το προπτυχιακό πρόγραμμα θα υποβοηθήσει τις διοικητικές ανάγκες του Υπουργείου Υγείας σε θέματα δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Το ΔΗΠΥΓ θα συνδράμει ερευνητικά στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας προς επίλυση σοβαρών θεμάτων δημόσιας υγείας που ταλανίζουν την Κύπρο όπως και να βοηθήσει την κοινωνία σε θέματα ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης σε θέματα πρόληψης υγείας στην κυπριακή κοινωνία.

 

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε αφορά τις ενέργειες που συντονίζει το CII του ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου το οποίο δημιουργήθηκε στο ΤΕΠΑΚ μαζί με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Το θέμα αφορά τη δημιουργία υποδομής κοορτής περιοδικής παρακολούθησης δεικτών υγείας του γενικού πληθυσμού, της πρώτης στην Κύπρο, και εφάμιλλης των ήδη υπαρχόντων κοορτών υγείας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία το Υπουργείο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτείνει το σχεδιασμό και δημιουργία υποδομής στην οποία θα βασιστεί η υλοποίηση προοπτικής μελέτης παρακολούθησης δεικτών υγείας νεαρών Κυπρίων (18-25 ετών) σε όλη την επικράτεια (μελέτη Cyprus Young Adults Cohort CYACS). Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και χρήση στρατηγικής υποδομής υγείας προκειμένου να εξεταστεί προοπτικά η επίδραση των κύριων παραγόντων ρίσκου υγείας που σχετίζονται με την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων χρόνιων νοσημάτων (NCDs) στον κυπριακό πληθυσμό.

 

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΟΟΡΤΗΣ - Ο γενικός πληθυσμός της Κύπρου κατέχει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εμφάνισης NCDs, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη κα., με ποσοστά σταθερά πάνω από το μέσο όρο κρατών της ΕΕ. Παρόλο που ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου έχει αυξηθεί σε όλες τις δυτικές χώρες, η Κύπρος έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ με περισσότερο από το 67% των ανδρών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ τα αγόρια στην Κύπρο κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στην Κύπρο, αλλά και συναφών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, όπου και για αυτό το νόσημα η Κύπρος κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού και βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά των εν λόγω νόσων επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία, την παραγωγικότητα και το κόστος περίθαλψης. Επειδή τα NCDs είναι πολυπαραγοντικά, η καλύτερη κατανόηση εμπλεκομένων παραγόντων, όπως ορμονικών, γενετικών, περιβαλλοντικών, και ψυχοκοινωνικών είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να βελτιστοποιηθεί μέσω της προτεινόμενης υποδομής. Η συμπερίληψη νεαρών (και υγειών όσον αφορά αυτές τις ασθένειες) ενηλίκων θα επιτρέψει τον εντοπισμό πρωτογενών παραγοντων κινδύνου για μελλοντική ανάπτυξη τέτοιων νόσων, οι οποίοι και θα πληροφορήσουν στοχευμένα την πρωτογενή πρόληψη για ολόκληρο τον κυπριακό πληθυσμό, στρατηγική βασιζόμενη στα λεγόμενα "έξυπνα" συστήματα δημόσιας υγείας.

 

Το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της κοορτής θα μπορέσει να χαρτογραφήσει καλύτερα τη χωρική κατανομή των διαφόρων παραγόντων ρίσκου υγείας για το νεαρό πληθυσμό της Κύπρου και να συμπεριλάβει τα δεδομένα μεταξύ άλλων σε αναφορές που εμπίπτουν σε συμβατές, και συστηματικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Και τα δυο θέματα τα οποία συζητήθηκαν σχετίζονται άμεσα με το νέο ΓεΣΥ και τις πρακτικές πρόληψης υγείας που συμβαδίζουν με τα έξυπνα συστήματα υγείας. Προβλέπεται ότι η κοινωνική απήχηση και των δυο καινοτόμων θεμάτων θα είναι τεράστια για την Κυπριακή κοινωνία με απτά οφέλη για τους Κύπριους πολίτες και τους νέους.

 

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) από την ίδρυσή του το 2004 ήταν ο πρώτος ερευνητικός οργανισμός στην Κύπρο που ασχολήθηκε αποκλειστικά με θέματα δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας και πλέον επιδεικνύει τη 15‐ετή παρουσία του στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά δρώμενα της Κύπρου, την προσφορά επιτυχημένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, τη διενέργεια πληθυσμιακών μελετών, αλλά και την εκτεταμένη επιστημονική συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλους φορείς. Πλέον το CII ανήκει στο ΤΕΠΑΚ, και το ανθρώπινο δυναμικό του Ινστιτούτου μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές του θέτουν τις βάσεις δημιουργίας ενός δραστήριου και επιτυχημένου πανεπιστημιακού Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας.

Χαλαρή βαροβαθµίδα επηρεάζει την περιοχή, ενώ χαµηλή πίεση αναµένεται από το Σάββατο.Σήµερα ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, µε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις στα δυτικά και τα ορεινά. Σταδιακά όµως θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως το µεσηµέρι και το απόγευµα. Στα ψηλότερα ορεινά δυνατό να πέσει χιονόνερο. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη αλλά το πρωί, στα ανατολικά και τα νότια, ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 17 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις, κοντά στα παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά µέχρι βορειοανατολικοί, ασθενείς, µέχρι 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 8 στα παράλια και γύρω στο µηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα σχηµατιστεί παγετός.Την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, αλλά σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κυρίως το µεσηµέρι και το απόγευµα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατό να πέσουν χιόνια. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, για να κυµανθεί γύρω στους κλιµατικούς µέσους όρους.Το Σάββατο, περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά, ενώ αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατό να πέσουν χιόνια. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, παραµένοντας κοντά στους κλιµατικούς µέσους όρους.Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 49 εκατοστά.

O Πολιτιστικός Όμιλος Τραχωνίου διοργανώνει «Μουσικό απόγευμα με το ΠΑΣΥΚΑΦ».

 

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στο κοινοτικό μέγαρο Τραχωνίου, δώστε όλοι σας την έμπρακτη στήριξή σας.

 

Ώρα: 4:30 – 5:00 κέρασμα & 5:00 μουσικό απόγευμα

 

Είσοδος: €5

 

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ

Page 1 of 29

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top