ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19.4.2019

Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Κατέθεσαν πρόταση νόμου για καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας.


Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση διοργάνωσε φιλανθρωπικό τσάι την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, παρουσιάζοντας Παραμύθια με νόημα: «Το κουτί με τα μυστικά» και «Έχω ένα ημερολόγιο». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρέλαβε το ποσό των €1000, προϊόν εισφορών της κοινωνίας και των πολιτών.«Στον αγώνα για να ρίξουμε τείχη και να γκρεμίσουμε απαράδεκτες νοοτροπίες και αντιλήψεις τονίζαμε και τονίζουμε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο της τα παιδιά με ιδιαίτερη έμφαση και επικέντρωση στην οικογένεια και το σχολείο», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Ρούλλα Μαυρονικόλα.

 

Όπως επισήμανε η κα Μαυρονικόλα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υιοθετήσαν την ιδέα και προχώρησαν στην έκδοση των δύο παραμυθιών της Έλενας Περικλέους, η οποία ως παιδαγωγός και ως συγγραφέας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ζωής και της δουλειάς της στην πρόοδο, την ευημερία και την ευτυχία των παιδιών σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη.

 

«Για τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση το σπάσιμο της σιωπής ακολουθεί πάντα η ελπίδα, κι αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής μας φιλοσοφίας. Προς την κατεύθυνση αυτή δώσαμε, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες», συμπλήρωσε.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Ταυτόχρονα, η κα Μαυρονικόλα τόνισε ότι είναι περήφανες για τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια, για τις εκστρατείες διαφώτισης ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, για την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, για τις συντάξεις, για τη σύζευξη οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Συνέχισε λέγοντας πως είναι περήφανες για τη μητρότητα, τη νομοθεσία για την πληρωμένη άδεια πατρότητας, για την αύξηση της άδειας μητρότητας πολλαπλών κυήσεων, για την κατάθεση νομοσχεδίου για τη σύνταξη χηρείας και στους άντρες.

 

Παράλληλα ανέφερε πως μόλις πριν ένα μήνα κατέθεσαν πρόταση νόμου για καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, καθώς και για καθολική πληρωμή της εβδομάδας που στη νομοθεσία ονομάζεται «για λόγους ανωτέρας βίας».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύντομο χαιρετισμό στην όλη εκδήλωση έκανε και ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, καθώς και η Πρόεδρος Επαρχιακής Λεμεσού ΣΓΚ, Φάνη Παπαβασιλείου.

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Ζ’ Δημοτικού Σχολείου Αποστόλου Ανδρέα Λεμεσού στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς διοργανώνει φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση και παζαράκι για στήριξη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, η ώρα 7:00μ.μ. – 8:30μ.μ.

 

Θα τραγουδήσει το Φωνητικό Σύνολο του Κέντρου  Ημέρας Ενηλίκων «Το Σπίτι του Μάριου».

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του σχολείου.

 

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων «Το Σπίτι του Μάριου».

Η Αναγέννηση Τραχωνίου παρουσιάζει αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, με τον Χριστάκη Αναστασίου.
 

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 10 Μαίου 2019, η ώρα 8:30 μ.μ. στο Σωματείο Αναγέννησης.


Τιμή: 10  (περιλαμβάνει είσοδο και τσιμπήματα)

Ποτά σε ειδικές τιμές.


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού.


Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ

 


 

Το Ιδιωτικό Φροντιστήριο «ΕΞΕΛΙΞΗ» και ο Σύνδεσμος «Ύστερα  Ήρθε η Άνοιξη», σας προσκαλούν για μια ευχάριστη μουσική βραδιά στο «Χάνι του Κάστρου», τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και ώρα 8 μ.μ.

 

Ελάχιστη συνεισφορά ανά άτομο €3.

 

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη στήριξη ατόμων με αιματολογικά νοσήματα.

 

Πληροφορίες και κρατήσεις: Βασίλης Σάββα 99462024.

 

 

 

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου και η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού σας προσκαλούν στους αγώνες στίβου τα "ΛΑΝΙΤΕΙΑ 2019" που θα διεξαχθούν το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, η ώρα 2:45 μ.μ. στο Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο Λεμεσού.


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη.

 

 


 

Τη ζωή και το έργο του Ευάγγελου Λούβρη, του άγνωστου για πολλούς μουσικούς που μελοποίησε τον "ήχο της πόλης", τη γνωστή σε όλους καντάδα "Εδώ Λεμεσός", πραγματεύεται το νέο βιβλίο του συγγραφέα Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου "Σόλο Κιθάρα. Πολυχρόνιο στον Ευάγγελο Λούβρη".
 


Το ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή, το βράδυ της Πέμπτης, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού,  με τη συμμετοχή των Κανταδόρων Γιωργαλλέτου, οι οποίοι παρέδωσαν την ιστορική κιθάρα του ιδρυτή τους, Γιώργου Γιωργαλλέτου, στον Δήμαρχο Λεμεσού, ώστε να τοποθετηθεί στην προθήκη "Ο ήχος της Πόλης" του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού.


 
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ανέφερε πως παρευρίσκεται, όχι απλά σε μια παρουσίαση κάποιου βιβλίου, αλλά σε μια εκδήλωση "ιδιαίτερου πολιτιστικού βάθους και προοπτικής", καθώς αρκεί, όπως είπε, να σκεφτεί κάποιος ότι το τραγούδι "Εδώ Λεμεσός", το δημιούργησε ένας άνθρωπος με μεγάλο μουσικό εκτόπισμα, ο Αθηναίος μουσικός Ευάγγελος Λούβρης.
 


Ο κ.Χαμπιαούρης συνεχάρη τον συγγραφέα Κυριάκο Παπαδόπουλο, "ο οποίος φέρνει κατά καιρούς στο φως σημαντικές ιστορίες που αφορούν τον τόπο μας" και εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμηση του, τόσο για το έργο του, όσο και για την "αξιόλογη προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, μέσα από τα 22 και πλέον βιβλία του, στα οποία περιλαμβάνονται ιστορικά μυθιστορήματα, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, βιβλία οινολογίας και ποίησης".
 


Ανέφερε δε ότι, στο βιβλίο "Σόλο Κιθάρα. Πολυχρόνιο στον Ευάγγελο Λούβρη", μάθαμε από τον συγγραφέα του ότι η Κύπρος χρωστά πολλά στον Ευάγγελο Λούβρη, αφού σε ανύποπτους καιρούς, δίδαξε πολλούς νέους στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία, στην Πάφο και στη Λεμεσό, να αγαπούν το καλό νοσταλγικό τραγούδι, την κιθάρα και το μαντολίνο.


 
Θα ήταν, συνέχισε, πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος το Λεμεσιανό Καρναβάλι διαφορετικά, αν ο Ευάγγελος Λούβρης δεν έβαζε τους "Κανταδόρους Γιωργαλλέττου", το 1947, επί άρματος στην παρέλαση του καρναβαλιού, ξεκινώντας έτσι μια παράδοση η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.
 


"Ως Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες υπηρετούν τον πολιτισμό, αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, εξευγενίζουν τη ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου και λειτουργούν εξυψωτικά στην πορεία προς την αυτογνωσία και την υγιή αίσθηση της συλλογικής μας ταυτότητας", συμπλήρωσε.


 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης είπε πως, μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Κυριάκου Δ.Παπαδόπουλου, ο Αθηναίος μουσικός Ευάγγελος Λούβρης βρίσκει, κατά κάποιον τρόπο, τη δικαίωση του.
 


Ιδιαίτερα για τους Λεμεσιανούς, υπέδειξε, ο Λούβρης αποτελεί ένα σημαντικό συνθέτη, αφού σε αυτόν οφείλονται οι μουσικές συνθέσεις που συνδέθηκαν με την ιστορία της πόλης, όπως η μουσική επένδυση της επιθεώρησης "Εδώ Λεμεσός", που παρουσιάστηκε το 1943.
 


Εκ μέρους της πόλης και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ.Νικολαϊδης ευχαρίστησε τον συγγραφέα, που "μέσα από το έργο του φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για λογοτεχνικά έργα, τα οποία πραγματεύονται ανθρώπους και φαινόμενα που έχουν σχέση με τη ζωή μας εδώ και κυρίως τη σχέση τους με τη Λεμεσό".
 


Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, είπε πως μέσα από αυτό, "έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέραμε, που όμως τον γνωρίζαμε τόσο καλά γιατί όλοι έχουμε τραγουδήσει το Εδώ Λεμεσός, που έγραψε ο οπτικός Νίκος Νικολαϊδης και μελοποίησε ο Ευάγγελος Λούβρης".
 


Ο συγγραφέας, συνέχισε, μας παρουσιάζει τον άνθρωπο που "μας έδωσε ένα έργο πάνω στο οποίο πιαστήκαμε όλοι και αποτελεί την ιδεολογία και βιογραφία της πόλης" και πρόσθεσε πως το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα "είναι πολύ σημαντική υπόθεση γι αυτόν, γιατί αγαπά τον τόπο του".
 


Το "Σόλο Κιθάρα. Πολυχρόνιο στον Ευάγγελο Λούβρη", δεν είναι ιστορία βγαλμένη από το μύθο, αλλά αντιθέτως, κάνει μύθο αυτό που είναι ιστορία και το μυθοποιεί μέσα από τη γραφή του ο συγγραφέας, είπε ο κ.Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι "ευλογεί την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και την ιστορική μουσικολογία".


 
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, συνέχισε, μέσα από την εντοπιότητα, προσπαθεί να δώσει ακριβώς σε όλους μας ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μας λέει "αγαπάτε τον τόπο σας, δείτε με προσοχή όλα όσα έχουμε δημιουργήσει, τους ανθρώπους, τους δρόμους, τα σπίτια".
 


"Συνεχίζοντας μια δική του οδό, κατάφερε να δώσει πράγματα τα οποία είναι τόσο σύγχρονα όσο και παλιά και τόσο παλιά όσο και σύγχρονα", ανέφερε ο Μίμης Σοφοκλέους και σημείωσε ότι ο συγγραφέας "έφερε στην επιφάνεια έναν άγνωστο για τους περισσότερους άνθρωπο, έναν εργάτη της μουσικής, που μας δίδαξε μαντολίνο και κιθάρα".
 


Στην αντιφώνηση του, ο συγγραφέας Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το βιβλίο "Σόλο Κιθάρα. Πολυχρόνιο στον Ευάγγελο Λούβρη", αποτελεί την προσφορά του στον κόσμο της μουσικής, η οποία για τον ίδιο είναι κάτι το μαγικό, "κάτι που μπορούσα να απολαμβάνω, αλλά δεν μπορούσα να το αγγίξω με κανέναν άλλο τρόπο" και ότι η αξία κάθε καλού βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει στο φως τη χαμένη γνώση αλλά κυρίως στο ότι "πολέμα τη φτώχεια του πνεύματος".
 


"Όπως συμβαίνει σήμερα, που η πνευματική προσφορά, ειδικά των λογοτεχνών, δεν εκτιμάται ιδιαίτερα, έτσι και στην εποχή του Λούβρη, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος θεωρείτο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις,  σαν ένα είδος ζητιάνου που πρόσφερε την τέχνη του για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ πολλές φορές γινόταν περίγελο της παρέας, που τον εξωθούσε στη μέθη για να διασκεδάσουν με τα παθήματα του", είπε και πρόσθεσε ότι οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα του και έγιναν φίλοι του ήταν οι κανταδόροι της Λεμεσού.
 


Υποδεικνύοντας πως κανείς επίσημος δεν εκτίμησε τη δουλειά και προσφορά του Λούβρη ενόσω ζούσε, ο κ.Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η μεγάλη του προσφορά στη Λεμεσό, στους κανταδόρους της εποχής εκείνης, στο καρναβάλι και στις καντάδες είναι αναμφισβήτητη και μεγάλης αξίας, ενώ ευχήθηκε όπως το ιστορικό του μυθιστόρημα, "να είναι μόνο η αρχή της αναγνώρισης της προσφοράς του Ευάγγελου Λούβρη".


 
Ευχαριστώντας τον Υπουργό Παιδείας, το Δήμαρχο Λεμεσού και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του, ο συγγραφέας τόνισε πως "είναι καιρός λοιπόν να δώσουμε βάρος στις σταθερές αξίες, να τιμούνται επιτέλους όσοι προσφέρουν στον πολιτισμό, οι εργάτες του πολιτισμού και της επιστήμης".
 


Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Έλενα Χειλέτη, ενώ η όλη εκδήλωση άρχισε και ολοκληρώθηκε με καντάδες εις μνήμη του Ευάγγελου Λούβρη, από τους Κανταδόρους Γιωργαλλέτου.

 


ΚΥΠΕ
 

Ώρες Λειτουργίας: 8πμ - 10μμ. Μετά τις 10μμ και μέχρι τις 8πμ της επομένης, ανοίγουν το φαρμακείο οι φαρμακοποιοί, μετά από τηλεφώνημα στην οικία τους, όταν ο ασθενής έχει συνταγή.

 

Παρασκευή 19/4/2019

1. Νικολάου Βασίλης
Χαραλάμπους Ευαγόρου 1Β
, βορείως round about Λινόπετρας & δεξιά, δίπλα από εστιατόριο Γεύση, Άγιος Αθανάσιος
25728798
, 99490773

 

 

2. Παλλαρή Χριστίνα
Πάφου 92
, δρόμος Ύψωνα 200μ. από φώτα Ομονοίας, Κάτω Πολεμίδια
25394611
,25712886

 

 

3. Γιάννακας Μίκης
Λεοντίου Α 171
, δρόμος Παλαιού Νοσοκομείου - έναντι ΣΠΕ Μόρφου, Λεμεσός
25364724
, 25357065

 

 

4. Γρηγορίου Γρηγόρης
Κωστή Παλαμά 37Β
, Άγιος Νεκτάριος βορείως Λανιτείου, Μέσα Γειτονιά
25754111
, 25566818

Page 1 of 105

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top