Κοινοτάρχης Αγίου Αμβροσίου

 

1. Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου αθλητικού μουσείου της Κύπρου;

Τα εγκαίνια του μουσείου «Νενικήκαμεν», θα τελεστούν το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 10:30, από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Κώστας Παπακώστας και εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου Κύπρου, ο Νίκος Παπάς. Θα προηγηθεί αγιασμός από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

 

2. Ποιους επιλέξατε να τιμήσετε μέσα από τα εκθέματα;

Θα είναι αφιερωμένο στους αθλητές που δοξάστηκαν στον στίβο της λευτεριάς κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα ’55 - ‘59, στους θρύλους του ποδοσφαίρου της Πρώτης Μικτής Κύπρου και πρώιμους πρεσβευτές του νεοσύστατου κυπριακού κράτους και στους άξιους συνεχιστές της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης των Κυπρίων αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

3. Μιλήστε μας για τις τρεις ενότητες που θα περιλαμβάνει.

Στην πρώτη ενότητα καταγράφεται η άγνωστη πτυχή των ηρώων αθλητών της ΕΟΚΑ, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Τάσος Μάρκου και άλλοι.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αφιέρωμα στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της πρώτης Εθνικής Κύπρου, οι οποίοι κλήθηκαν να κουβαλήσουν τους πόθους και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού στα πρώτα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πρώτο αυτό παιχνίδι ενάντια στο Ισραήλ με ισοπαλία.

Τέλος, στο χώρο φιλοξενούνται φωτογραφίες και υλικό από τους οι συνεχιστές της αθλητικής παράδοσης του τόπου μας, αυτούς που κράτησαν ψηλά την κυπριακή σημαία στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά στη Μόσχα το 1980.

 

4. Ποιοι συνέβαλαν στην διεκπεραίωση του έργου;

Το εν λόγο μουσείο εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και υλοποιήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου, την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου Κύπρου, με τη στήριξη του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

 

5. Που θα βρίσκεται το μουσείο;

Σε ένα παραδοσιακό κτίσμα στο κέντρο της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο κόσμημα, όχι μόνο για την κοινότητα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, ο οποίος είναι γεμάτος από ιστορία για να θυμούνται οι πιο παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Μέσα και από αυτή την προσπάθεια έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια δυνατή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές του τόπου μας.

 

Διαβάστηκε 251 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top