Επιστημονικός Διευθυντής Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού

 

1. Τι ετοιμάζει το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού και σε ποιους απευθύνεται;

Αυτό το διάστημα ο κάθε τομέαςτου Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού (Μουσείο-Αρχείο-Κέντρο Μελετών), ετοιμάζει το δικό του πρόγραμμα. Το Ίδρυμα ασχολείται με όλα όσα αφορούν την Λεμεσό και την ιστορική της πορεία τους τελευταίους τρεις αιώνες κυρίως, και απευθύνεται σε νέους ερευνητές και επιστήμονες, καθώς και στους φιλίστορες εκείνους που έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην ιστορία της Λεμεσού. Επίσης, με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, απευθύνεται στη σχολική κοινότητα.

Το Κέντρο Μελετών ετοιμάζεται για δύο επιστημονικές εκδηλώσεις: στις 28 Νοεμβρίου, το 16ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, με θέμα «Η Λεμεσός και τα επαρχιακά της Κέντρα» και την Ημερίδα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960 - 2020), με θέμα «Η συμβολή των Έπαρχων Λεμεσού στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λεμεσού», στις 12 Δεκεμβρίου 2020. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τον 6ο τόμο των Πρακτικών του Συμποσίου που είχε ως θέμα: «Η Λεμεσός στα πρώτα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα συν και τα πλην». Και οι δύο δραστηριότητες θα γίνουν, ελέω κορωνοϊού, διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Το μουσείο, στηρίζει επιστημονικά τον Δήμο Λεμεσού στην προετοιμασία των μελετών για τα νέα μουσεία που πρόκειται να ιδρύσει ο δήμος. Επίσης, ετοιμάζουμε μια έκθεση σε 3D σε συνεργασία με την Σχολή Επιστημών/ το Τμήμα Νοσηλευτικής, για να γιορτάσει μαζί τους τα 200 χρόνια ύπαρξης των ανθρώπων εκείνων που ιδιαίτερα τώρα, στην εποχή της πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βοηθώντας με τον δικό τους τρόπο.

Με το «Γυμνάσιο Καθολικής», που ως συνέχεια της «Ιδιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών και Ελληνικών Μαθημάτων» του 1920, που συνέχισε ως «Αθηναείδιο Ελληνικό Γυμνάσιο», ετοιμάζουμε να πάρουμε μέρος στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα του σχολείου στις 16 Δεκεμβρίου 2020, με εκθέσεις και άλλες.

Στον τομέα του Αρχείου, έχουν έρθει σημαντικές συλλογές οι οποίες έχουν εμπλουτίσει πάρα πολύ το Ιστορικό Αρχείο. Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των πρακτικών του ΔήμουΛεμεσού, καθώς και του Αρχείου πρακτικών της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.

Λόγω της πανδημίας, έχουν μείνει ανενεργά τα πέντε νέα μας εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

2. Με ποιο γνώμονα επιλέξατε το θέμα του φετινού συμποσίου;

Η επαρχία της Λεμεσού έχει στενή σχέση με την Λεμεσό και αντιστρόφως, σε μία σταθερή σχέση, η οποία έχει διαχρονικά τη δική της δυναμική. Πρόσωπα, φαινόμενα και γεγονότα που ξεκίνησαν από κάποιο επαρχιακό κέντρο, είχαν την απόληξή της στην Λεμεσό. Η αστυφιλία την έπληξε σταθερά, αλλά αξίζει τον κόπο να τύχει μιας σταθερής στήριξης ώστε η κάθε μία, ανάλογα με την ιστορία της και τις δυνατότητές της, να βρει ένα νέο δυναμισμό, μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, που πλέον καλούμαστε να επαναδραστηριοποιηθούμε σε νέους τομείς και κάτω από καλύτερες συνθήκες.

 

3. Πώς οι κοινότητες της επαρχίας μας συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού;

Η κάθε κοινότητα έχει τη δική της συμβολή. Θα το δώσω μέσα από ένα μόνο παράδειγμα, την «Μαραθευτογειτονιά», η οποία ως δρόμος (η οδός Ειρήνης, παλαιότερα οδός Βικτωρίας) έχει δώσει στην πόλη μια άλλη δυναμική πορεία. Το δίνω μέσα από ένα κείμενο του συγγραφέα και σημαντικού Λεμεσιανού στον τομέα του πολιτισμού, Μιχάλη Πιτσιλλίδη. Γράφει ο Πιτσιλλίδης:

«Δυτικά της Καθολικής, πίσω από το μέγαρο της Μητρόπολης Λεμεσού, βρίσκεται η οδός Ειρήνης, πρώην Βικτωρίας. Το τμήμα της μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Ελλάδος ήταν γνωστό σαν Μαραθευτογειτονιά ή «Μαραθεύτικα». Αυτό τον χώρο διάλεξαν να εγκατασταθούν οι Μαραθεύτες, που εγκαταλείπανε τα χωριά τους για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι πρώτοι απ' αυτούς, φαίνεται να ήρθαν εδώ αμέσως μετά τον τερματισμό της τουρκοκρατίας το 1878, όταν η απότομη μεταπολίτευση επηρέασε τις από αιώνες καθιερωμένες αστικές και αγροτικές βιοτικές συνθήκες των Κυπρίων. Από τότε άρχισαν να εμφανίζονται σ' ολόκληρη τη νήσο τα πρώτα συμπτώματα της αστυφιλίας[…]

 

4. Πώς σχολιάζετε την ιδιαιτερότητα του φετινού συμποσίου, λόγω της πανδημίας;

Δεν θα έπρεπε να μην προχωρήσουμε, κόβοντας μια πορεία 16 σταθερών βημάτων που δώσαμε με αντίστοιχα συμπόσια. Θα το κάνουμε μέσω των δυνατοτήτων που μας παρέχει η τεχνολογία, διαδικτυακά.

 

5. Ήδη προγραμματίσατε το 17ο συμπόσιο με ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα. Σχολιάστε το.

Το θέμα του επόμενου συμποσίου, θα επικεντρωθεί στη «Λεμεσό των Προσφύγων», διότι η πόλη μας έχει «κτιστεί» με κύματα ανθρώπων που κατέφθαναν από το εσωτερικό ή το εξωτερικό για βρουν ένα απάγκιο, για να ξανακτίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ειρήνης και προόδου, που η πόλη αυτή παρείχε πάντοτε στους «Λεμεσιανούς». Μη ξεχνάτε ότι το σύνθημα του Ιστορικού Αρχείου είναι: «Διασώζουμε το παρελθόν της πόλης για το μέλλον της».

Φωτογραφία: Πάμπος Χαραλάμπους

Διαβάστηκε 556 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top