Συντονίστρια Κινητής Μονάδας Εξέτασης ΣΜΝ - ΚΥΦΑ

 

1. Γνωρίζουμε ότι πλέον λειτουργεί η  πρώτη κινητή μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποιος είναι ο σκοπός της;

Εδώ και 2 μήνες εγκαινιάσαμε την πρώτη Κινητή Μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που σκοπός είναι να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση για εξέταση και σε άλλες πόλεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί δυσκολεύονται να έρθουν στην Λεμεσό οπού λειτουργούμε εδώ και τρία χρόνια το πρώτο σταθερό CHECKPOINT στην Κύπρο. Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν και ανώνυμες, καθώς επίσης σε ένα τέταρτο έχουμε τα αποτελέσματα.

Οι εξετάσεις γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό (νοσηλευτής και ψυχολόγος) που έχει εκπαιδευτεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ Αθηνών και είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας Κύπρου. Στόχος είναι η μείωση βλάβης, δηλαδή όταν κάποιος διαγνωστεί έγκαιρα, να ξεκινήσει άμεσά φαρμακευτική αγωγή και με αυτό το τρόπο προστατευτεί και να προστατεύσει  τους γύρω του, όσον αφορά τις σεξουαλικές επαφές του γιατί μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

 

2. Η κινητή μονάδα θα ταξιδέψει σε όλη την Κύπρο;

Ήδη η μονάδα ξεκίνησε το ταξίδι της και σε άλλες πόλεις. Έχουμε ήδη επισκεφτεί 3 φορές την Λευκωσία και εντός της άλλης εβδομάδας έχουμε ακόμη 2 εκδηλώσεις στην Λευκωσία. Επίσης θα είμαστε στο φεστιβάλ μπύρας για 3 μέρες. Έχουμε στείλει και επιστολή για να είμαστε και στην γιορτή του κρασιού, όπου περιμένουμε απάντηση! Έχουμε στείλει επιστολές σε δήμους στις άλλες πόλεις όπου ζητάμε συνεργασία.

 

 

3. Σε ποια μέρη μπορούμε να την βρούμε;

Τέλος του μήνα θα είμαστε στο φεστιβάλ μπύρας στην Λευκωσία και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μας καλέσουν και σε άλλες εκδηλώσεις. Όμως αν κάποιος θέλει να κάνει τις εξετάσεις, μπορεί να επισκεφτεί το σταθερό CHECKPOINT που βρίσκεται στα γραφεία μας στο Παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού καλώντας το 1464 για να διευθετήσει ραντεβού.

 

4. Θεωρείτε πως εν έτη 2019 οι νεολαία είναι αρκετά ενημερωμένη για το AIDS;

Από την εμπειρία μας και από τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε καθημερινά όχι μόνο η νεολαία αλλά και γενικός πληθυσμός δεν είναι ενημερωμένος σωστά, γι’ αυτό και υπάρχει και φόβος, που πηγάζει από την άγνοια. Είναι πολύ σημαντικό η ενημέρωση και η διαφώτιση να γίνεται από την νεαρή ηλικία, πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Έχουμε πάρει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για να ξεκινήσουμε την διαφώτιση στα σχολεία και ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο.

 

 

5. Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άγνοια του κόσμου γι’ αυτό το σοβαρό θέμα;

Οι τρόποι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άγνοια του κόσμου είναι η συστηματική ενημέρωση και διαφώτιση του γενικού κοινωνικού συνόλου, αλλά και με στοχευμένες εκστρατείες αποτελούμενες από έντυπο υλικό. Επιπρόσθετα πρέπει να γίνονται ημερίδες στους νέους, σε νοσηλευτές, γιατρούς  και οργανωμένα σύνολα, π.χ σχολικοί σύνδεσμοι σχολείων, οργανώσεις νεολαίας, εκστρατείες   διαφώτισης  στις εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση billboards, και όλα τα social media.

 

 

Διεύθυνση

Λεοντίου A, P.O. Box 56913
Παλαιό Νοσοκομείο, 3311 Λεμεσός, Κύπρος

Τηλέφωνα – ΦΑΞ

Τ:1464
Φ:+357.25.34.03.05

 

Διαβάστηκε 4238 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top