H Κάλια Χριστοφή είναι μια νέα κοπέλα με εγκεφαλική παράλυση, τύπου σπαστική τετραπληγία. Ενεργός πολίτης, ομιλήτρια σε σχολεία, συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις που αφορούν τον εθελοντισμό και σε κάθε ευκαιρία δεν παύει να διεκδικεί όσα έπρεπε το κράτος να έδινε εδώ και χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, στέλνει το δικό της θετικό μήνυμα και καλεί τα άτομα με αναπηρία να βγουν από τα σπίτια και να ζήσουν την ζωή, έτσι όπως τους αξίζει, με χαμόγελο και αισιοδοξία.

 

Μιας και συχνά επισκέπτεσαι σχολεία για τις ομιλίες που κάνεις, παρατηρείς διαφορές στην προσβασιμότητα των σχολείων σήμερα σε σχέση με τα δικά σου μαθητικά χρόνια;

Παλαιότερα δεν υπήρχε καθόλου προσβασιμότητα. Όταν εγώ ήμουν μαθήτρια, η μητέρα μου πήγε στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ζητήσει να δημιουργηθούν ράμπες. Πριν από εμένα, δεν υπήρχαν ράμπες ούτε στο Χριστάκειο Δημοτικό, ούτε στο Γυμνάσιο Λινόπετρας. Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε ούτε ο θεσμός της συνόδου και ήταν κάτι που ζήτησα να γίνει. Μπορώ να πω ότι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, όμως υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ακόμη. Οι συνοδοί μέχρι και σήμερα δεν είναι καταρτισμένοι, όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία. Πρέπει να επιμορφώνονται τόσο σε θέματα πρακτικότητας και βοήθειας όσο και σε θέματα ψυχολογίας και συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η σύνοδος που είχα στο λύκειο, δεν ήξερε ούτε πως να σπρώξει το τροχοκάθισμα και με βοηθούσαν οι συμμαθητές μου.

 

Διαφορές υπάρχουν και στη συμπεριφορά των μαθητών;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ με αισιοδοξία πως οι μαθητές είναι ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένοι. Στη δική μου εποχή δεν με πλησίαζαν καν και σε αρκετές περιπτώσεις δεχόμουν bullying. Τα σημερινά παιδιά όταν έχουν ένα συμμαθητή με αναπηρία, το κάνουν μέρος της παρέας. Θα μπορούσαν τα πράγματα όμως να βελτιωθούν κι΄ άλλο, μέσω της εκπαίδευσης τόσο των παιδιών και των καθηγητών, όσο και των γονέων.

kalia

 

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τον Ραδιομαραθώνιο;

Όταν ήμουν δευτέρα γυμνασίου, ο διευθυντής του σχολείου ζήτησε από μένα να παραδώσω το φάκελο με τις εισφορές των μαθητών στους υπεύθυνους. Τότε με την παράδοση, ο πρόεδρος της ομάδας μου ζήτησε εκείνη τη στιγμή να αφήσω τα μαθήματά μου και να τον συνοδεύσω μαζί με τους υπόλοιπους στην πορεία. Χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκα και από τότε, εδώ και περίπου 20 χρόνια ανελλιπώς συμμετέχω στη συγκεκριμένη πορεία.

 

Ποια η σημασία του θεσμού;

Μέσω του Ραδιομαραθώνιου επιμορφώνονται τα παιδιά και οι νέοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και το πώς ο θεσμός στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Προσωπικά, η δική μου οικογένεια ήταν μία από αυτές που βοηθήθηκαν πολύ. Χάρη στον Ραδιομαραθώνιο είχα τη δυνατότητα να έχω συνοδό στο σχολείο, τροχοκάθισμα και γραφομηχανή. Επίσης με αυτή τη χρηματική βοήθεια έκανα κάποιες αλλαγές στο σπίτι μου, ώστε να γίνει πιο προσβάσιμο.

kalia-2

 

Το κράτος στέκεται δίπλα σας;

Από το κράτος δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη. Δεν μας παρέχει τη δυνατότητα είτε να εργαστούμε με μειωμένο ωράριο, είτε από το σπίτι και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Με το να μας δίνει ένα επίδομα, δεν σημαίνει ότι καλύπτει τις ανάγκες μας. Θέλουμε να εργαστούμε, τόσο από προσωπική ανάγκη όσο και από βιοποριστική, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς κανένας υπεύθυνος δεν κάθισε να κοστολογήσει ποια είναι τα έξοδά μας και πόσα μας μένουν για να επιβιώσουμε. Δεν είναι η αναπηρία που μου στερεί το δικαίωμα να εργαστώ, αλλά το κράτος που δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Για παράδειγμα, θα ήθελα στην πόλη μου ένα κολυμβητήριο με προδιαγραφές ΑΜΕΑ και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να μπορώ να κολυμπώ με ένα μικρό αντίτιμο. Ακόμη και η Καρολίνα Πελενδρίτου που είναι μια τόσο επιτυχημένη Παραολυμπιονίκης, προπονείται στην Ελλάδα. Έτσι θα βοηθούσαμε και τον παραολυμπισμό να αναπτυχθεί στην Κύπρο και οι αθλητές μας δε θα ήταν τόσο λίγοι σε αριθμό.

 

Είσαι μία κοπέλα με συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις. Ποιο είναι το μήνυμά σου στα άτομα με αναπηρία που κλείνονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους;

Καταρχάς πρέπει να αποδεχτούν τον εαυτό τους, γιατί με την αναπηρία τους θα ζουν για μια ζωή. Είναι σημαντικό να αδράξουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και ενδεχομένως να τους παρουσιαστεί και μία ευκαιρία να εργαστούν. Πρέπει να βγουν προς τα έξω, ώστε ο κόσμος να τους μάθει και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

 

Ποια η σχέση σου με την κολύμβηση;

Ξεκινάει σε ηλικία 5 ετών, καθώς η κολύμβηση βοηθάει την αναπηρία μου, ώστε να παραμείνει σταθερή. Πρόσφατα συμμετείχα την εκδήλωση ο Oceaman, που έγινε έπειτα από παρότρυνση του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, με τους οποίους συνεργάστηκα αρκετές φορές σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Προσπαθώ οπουδήποτε μου ζητηθεί να συμμετέχω, να το πράττω, για να δείξω ότι και εγώ, μπορώ να γίνω ένας ενεργός πολίτης της χώρας μου με τον δικό μου τρόπο.

kalia-3

 

 

 

Διαβάστηκε 1243 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top