Η Μαρία Μάρκου είναι το κορίτσι που με τη φανέλα της Κύπρου, κατάφερε να μας κάνει υπερήφανους με την εξαιρετική της εμφάνιση στην άρση βαρών, στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο. Το «Πικκούα» που της δόθηκε ως παρατσούκλι δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού γνωρίζοντάς την κάποιος θα διακρίνει πως πηγαίνει «πίκκα» σε όλες τις δυσκολίες και με το πείσμα της πετυχαίνει ό,τι θέσει ως στόχο.

 

Πώς πρωτοασχολήθηκες με τον αθλητισμό;

Από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έπειτα από το τροχαίο ατύχημα που είχα ξεκίνησα με τον παραθλητισμό. Όταν ήμουν αρτιμελής, έκανα πρωταθλητισμό με ατομικά αθλήματα, οπότε σίγουρα δεν ήταν δύσκολη αυτή η μετάβαση σε κάτι ομαδικό, έτσι διέπρεψα στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο και συμμετείχα σε διεθνείς αγώνες ως η μόνη κοπέλα στην εθνική ομάδα με τη φανέλα της Κύπρου. Ακολούθως, δέχτηκα την πρόταση να ασχοληθώ με την άρση βαρών.

 

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στην άρση βαρών;

Κατά γενική ομολογία θεωρείται το άθλημα των δυνατών. Μετά από τροχαίο, νιώθω ακόμη πιο δυνατή και η άρση βαρών με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Επιπρόσθετα, είναι ένα κατ’ εξοχήν αντρικό άθλημα, οπότε για μένα αποτελούσε μία πρόκληση.

 

Ποιες είναι οι θυσίες που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις σε ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο όπως οι Παραολυμπιακοί;

Έχω αφιερώσει ώρες, μέρες, βδομάδες και χρόνια για να φτάσω στο επίπεδο αυτό. Με πίστη, δουλειά, θέληση και αφοσίωση μπορεί κάποιος να πετύχει τον στόχο του, όσο ψηλά και αν έθεσε τον πήχη. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο άθλημα, που χρειάζεται πάρα πολλές ώρες προπόνηση και σε καθημερινή βάση. Ένας αθλητής για να διαπρέψει πρέπει να κάνει δύο φορές την ημέρα προπόνηση.

pikkoua-5

 

Προπονείσαι εντατικά, ταυτόχρονα δουλεύεις ως εκπαιδευτικός, ενώ είσαι ένα νέο κορίτσι με προσωπική ζωή. Πώς τα προλαβαίνεις;

Η απάντηση είναι απλή, δεν προλαβαίνω να τα κάνω όλα! Στερούμαι φυσικά όλα αυτά που κάνει κάποιος στην ηλικία μου, αλλά στην προσπάθεια να ζήσω το όνειρο ζωής που έθεσα στον αθλητισμό, αναγκαστικά πρέπει να τα θυσιάσεις όλα για να τον πετύχεις. Όμως για να ασχοληθεί κάποιος με τον πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος σε αυτόν. Τα μόνα περιθώρια που έχεις πέραν από τους αγώνες και τις προπονήσεις, πρέπει να είναι η ξεκούραση, ώστε να αντεπεξέλθει το σώμα. Προσωπικά, λόγω της δουλειάς μου ως εκπαιδευτικός, δεν τα καταφέρνω να κάνω δύο φορές την ημέρα προπόνηση, αφού εκτός από τις ώρες εργασίας, έχω και την καθημερινή προετοιμασία για την επόμενη μέρα, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο.

 

Μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει τους αθλητές μας να αντεπεξέλθουν καλύτερα;

Μπορεί και εγώ προσωπικά να μην είχα τη στήριξη στον επαγγελματικό τομέα που χρειαζόμουν. Έπειτα από κάποιες συζητήσεις που είχα με το κράτος, πήρα υποσχέσεις ότι θα με βοηθήσουν να αντεπεξέλθω στον πρωταθλητισμό. Ευελπιστώ ότι θα τηρήσουν όσα μου είπαν, γιατί σε περίπτωση που δεν το κάνουν, δυστυχώς θα αναγκαστώ να σταματήσω είτε τη δουλειά είτε τον αθλητισμό.

pikkoua-6

 

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στους Παραολυμπιακούς αγώνες;

Στο άθλημά μου, οι προκρίσεις για την Παραολυμπιάδα βγαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Εγώ μέσα από μόλις ενάμιση χρόνο που ασχολούμαι εντατικά με το άθλημα, κατάφερα να πετύχω αυτό το μεγάλο όνειρο. Συγκεκριμένα, στον τρίτο διεθνή αγώνα, πήρα την πολυπόθητη κάρτα πρόκρισης, αφού δε συμμετείχα τα προηγούμενα χρόνια σε διοργανώσεις, ώστε να πάρω πρόκριση από την κατάταξη. Όσον αφορά το ταξίδι μου στο Τόκιο, η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν η πιο ιδιαίτερη που υπήρξε ποτέ λόγω των μέτρων του κορωνοϊού. Καθημερινά υποβαλλόμασταν σε μοριακά τεστ, φορούσαμε συνεχώς τη μάσκα και δεν μπορούσαμε να βγούμε εκτός του ολυμπιακού χωριού. Αντιλαμβάνεστε, ότι όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στην ψυχολογία όλων των αθλητών, ενώ ας μη ξεχνάμε πως η απουσία κόσμου από τις κερκίδες, ήταν κάτι που πραγματικά μας έλειψε.

pikkoua

 

Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος;

Ευελπιστώ ότι όλες αυτές οι εμπειρίες και τα συναισθήματα που αποκόμισα από τον πρώτο μου παραολυμπιακό αγώνα, να με βοηθήσουν να αντεπεξέλθω ακόμη καλύτερα στο Παρίσι το 2024. Μέχρι τότε, προπονούμε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στη Γεωργία τον Νοέμβριο.

 

Πώς σχολιάζεις τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τα ΑΜΕΑ;

Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στα γήπεδα. Ελπίζω πως σιγά-σιγά με τα καινούργια γήπεδα που γίνονται,να δούμε αρκετές αλλαγές. Αν διορθωθούν όλες αυτές οι δυσκολίες, ίσως έχουμε περισσότερους αθλητές το 2024. Ας μην ξεχνάμε πως στην τελευταία Παραολυμπιάδα η Κύπρος εκπροσωπήθηκε με τρεις αθλητές και ο Αντώνης Αρέστη ανακοίνωσε ότι «κρεμάει τα παπούτσια», οπότε μένω εγώ και η Καρολίνα Πελενδρίτου. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε και άλλα άτομα με αναπηρίες στον αθλητισμό και γιατί όχι να φτάσουν στους Παραολυμπιακούς.

pikkoua-2

 

Γίνεται η κατάλληλη ενημέρωση προς τα άτομα με αναπηρίες ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Προσπαθούμε εμείς οι ίδιοι, μέσα από διαλέξεις και εκδηλώσεις σε σχολεία να προωθήσουμε τον αθλητισμό. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι πως ο αθλητισμός δεν βοήθα μόνο στη ψυχολογία, αλλά και σε θέματα καθημερινότητας ενός ατόμου με αναπηρίες. Ενώ γυμνάζεις το σώμα βελτιώνεις κατά πολύ, κάποιες κινήσεις που πριν δεν μπορούσες να κάνεις. Είναι πραγματικά κρίμα τα παιδιά να είναι κλειδωμένα σπίτι και να αρνούνται να βγουν στον πραγματικό κόσμο, γιατί νιώθουν διαφορετικοί. Επίσης παρατηρώ πως κάποιοι γονείς προσπαθούν να «κρύψουν» τα παιδιά τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως δεν είναι κακό να έχεις κάποιου είδους αναπηρία

Διαβάστηκε 2054 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top