Ο Φαίδων Ποταμίτης είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μια πληθώρα γλυπτών από ιστορικές προσωπικότητες της πόλης μας, που κοσμούν ολόκληρη τη Λεμεσό και όχι μόνο. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως ερασιτέχνη, καθώς ως δικηγόρος στο επάγγελμα, βρισκόταν καθημερινά στα δικαστήρια και εντυπωσίαζε με τις αγορεύσεις του, ενώ γυρνώντας σπίτι εξαντλούσε όλη τη δημιουργικότητά του πάνω στον πηλό, το μάρμαρο, τον γύψο και τον μπρούτζο, δημιουργώντας ως επί το πλείστον προτομές με αρκετή ρεαλιστικότητα.

 

Είχατε από μικρός κλίση προς τα καλλιτεχνικά;

Αρχικά ήθελα να σπουδάσω γυμναστής, καθώς ήμουν παγκυπριονίκης το 1959 στα 800 μέτρα, όμως η οικογένειά μου με απέτρεψε. Στη συνέχεια είχα εκδηλώσει την επιθυμία να σπουδάσω καλλιτεχνικά, καθώς ήμουν καλός στο σκίτσο από μικρός, όμως θυμάμαι να μου λένε πως οι ζωγράφοι γίνονται γνωστοί μετά θάνατον. Οπότε με πατέρα τον δικηγόρο και βουλευτή Γιάγκο Ποταμίτη και θείο τον δικαστή Λεύκιο Ζήνων, με έπεισαν να ακολουθήσω τη νομική.

potamitis-8

 

Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας στη γλυπτική;

Καθώς ήμουν στην Αγγλία και σπούδαζα νομική, έπεσε στο χέρι μου ένα κομμάτι γύψος από τον οποίο δημιούργησα την προτομή του Γκαίτε. Απ’ εκεί κατάλαβα ότι έχω ταλέντο και αποφάσισα να το εξελίξω, πηγαίνοντας στο Stanhope Institute, όπου παρακολουθούσα για δύο χρόνια μαθήματα. Εκεί γνώρισα τα διάφορα υλικά, πώς βγαίνουν τα καλούπια και πώς να δίνεις ψυχή στο γλυπτό. Δεν ήταν ποτέ όμως σκοπός μου να γίνω καθηγητής τέχνης, μέχρι και σήμερα θεωρώ τον εαυτό μου ως ερασιτέχνη.


Μετά τις σπουδές, ακολουθήσετε ταυτόχρονα με το ίδιο πάθος τόσο τη δικηγορία όσο και τη γλυπτική;

Βέβαια. Με το που επέστρεψα, ενώ εργαζόμουν κανονικά και έκανα τα πρώτα μου βήματα στο επάγγελμά μου, είχα σημειώσει και αρκετές επιτυχίες στη μεγάλη μου αγάπη. Ως πρώτο γλυπτό, μου ανατέθηκε η προτομή του Πέτρου Τσίρου, έξω από το Τσίρειο στάδιο. Ακολούθησαν και οι υπόλοιπες προτομές, όπως του ζωγράφου Βίκτωρα Ιωαννίδη στην λεωφόρο Μακαρίου, του γυμνασιάρχη και αγωνιστή Αργυρού Δρουσιώτη, του Ευαγόρα Λανίτη, του Γιαννάκη Ποταμίτη, του Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λάρνακα και πολλές άλλες προτομές.

potamitis-7

 

 

Συνδυάζεται εύκολα τελικά η νομική που αποτελεί ένα ομολογουμένως αυστηρό επάγγελμα, με τη γλυπτική;

Μην ξεχνάτε ότι και ο Βάσος Λυσσαρίδης ενώ ήταν πολιτικός και γιατρός, ταυτόχρονα ήταν και ζωγράφος, καθώς και πολλά άλλα παραδείγματα που το επάγγελμά τους, ή η καθημερινή πίεση δεν αποτελούσαν τροχοπέδη στο να εκφράζονται καλλιτεχνικά.

 

Υπάρχουν κάποια έργα που είναι λίγο πιο αγαπημένα από τα άλλα;

Όλα μου τα έργα τα αγαπώ ιδιαίτερα, όμως θεωρώ ότι του Πέτρου Τσίρου, του Αργυρού Δρουσιώτη, του Βίκτωρα Ιωαννίδη και του Σόλωνα Μιχαηλίδη είναι μερικά από τα έργα που μέσα μου ξεχωρίζω λίγο περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, ως το πιο ιδιαίτερο μου έργο θεωρώ το μνημείο πεσόντων αντιστασιακών από μπρούτζο, που ήταν κάτι διαφορετικό για εμένα, καθώς δεν ήταν προτομή. Στο πρόσωπο της μάνας που συμβολίζει τη δημοκρατία, διαγράφεται η αγωνία και αγκαλιάζει το νεκρό σώμα του παιδιού της.

potamitis-2

 

Πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις μια προτομή ώστε να μοιάζει με το τιμώμενο πρόσωπο;

Εγώ είμαι της «καταλαβίστικης» σχολής. Για να πετύχω τα γλυπτά μου πρέπει να έχω φωτογραφίες του προσώπου από όλες τις πλευρές, καθώς τα έργα είναι τρισδιάστατα. Προσπαθώ με πολλή συγκέντρωση να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα και να τους δώσω ζωή. Δεν κάνω δυο αφτιά, ένα στόμα και μια μύτη επειδή έτσι πρέπει, αλλά δίνω το κάτι παραπάνω.

potamitis-11

 

Ποιο υλικό είναι πιο δύσκολο για να δουλευτεί;

Το μάρμαρο χρειάζεται να σκαλιστεί και παίρνει αρκετό χρόνο. Σε αντίθεση με τον πηλό, που είναι πολύ πιο εύπλαστος και δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ακριβώς έτσι όπως θες.

 

Ποια χαρά σας προσφέρει η τέχνη σας;

Το γεγονός ότι εγώ μεγαλώνω, ενώ τα έργα μου θα μείνουν για πάντα εκεί.

potamitis-9

potamitis-6

potamitis

potamitis-3

potamitis-4

potamitis-5

Διαβάστηκε 1423 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top