Η Φλωρεντίνα Μελά καθημερινά ασχολείται με τον θάνατο. Από μικρή μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση του γραφείου κηδειών, έχει θελήσει να προσφέρει με τον δικό της τρόπο, γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισε να σπουδάσει την επιστήμη της νεκροτομίας, στη Νέα Υόρκη. Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας της, καθημερινά είναι αντιμέτωπη με τον πόνο, τη θλίψη και τον θυμό, αλλά η ίδια δε χάνει τη θετική της ενέργεια και θεωρεί χρέος της να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο που θρηνεί τη συγκεκριμένη στιγμή, παρέχοντας του μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη.

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Το να ασχοληθώ με το επάγγελμα ήταν καθαρά δική μου επιλογή. Αν και είναι οικογενειακή επιχείρηση, οι γονείς μου ποτέ δεν με ανάγκασαν να ασχοληθώ με τον κλάδο του γραφείου κηδειών. Μεγαλώνοντας όμως και βλέποντας πως είναι να δουλεύεις σε γραφείο κηδειών πήρα την απόφαση ότι ήθελα να ασχοληθώ και να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση.

 

Ποιο ήταν το αντικείμενο των σπουδών σου;

Mortuary Science, στη Νέα Υόρκη. Είναι μία σπουδή άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κλάδο με τον οποίο ασχολούμαι. Μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα που κάνεις είναι ταρίχευση, ψυχολογία, restorative art, βιολογία, ιστορία, ήθη και έθιμα διαφορετικών λαών. Ήσουν πάντοτε εξοικειωμένη με τον θάνατο ή αυτό είναι κάτι που προέκυψε με τον καιρό; Κατά την άποψή μου ποτέ και κανένας άνθρωπος δεν είναι εξοικειωμένος με το θάνατο. Όσοι πιστεύουν ότι με τα χρόνια εξοικειώνεσαι περισσότερο, είναι λάθος. Όταν έχασα πολύ δικά μου άτομα, εννοείται πως πέρασα και εγώ στάδια θλίψης. Απλά θεωρώ πως λόγω επαγγέλματος έμαθα να το διαχειρίζομαι πολύ πιο ψύχραιμα.

fl

 

Υπήρξε κάποια φορά που δυσκολεύτηκες να αντιμετωπίσεις κάτι εν ώρα δουλειάς;

Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε άτομα που είναι σε λύπη ή θυμό, που είναι τα δύο από τα πέντε στάδια θλίψης. Κάθε οικογένεια και κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται με διαφορετικό τροπό την απώλεια του δικού του. Αυτό όμως είναι και το καθημερινό μας στοίχημα. να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικογένεια και να αφήσουμε σε αυτήν όσο το δυνατόν λιγότερες έγνοιες. Επίσης, υπάρχουν φορές που βοηθάμε μικρά παιδιά όταν χάνουν έναν από τους γονείς τους ή τον αγαπημένο παππού/ γιαγιά, κάνοντας συζητήσεις μαζί τους, ζωγραφίζοντας κτλ. Προσπαθούμε να τα κάνουμε να αντιληφθούν τι είναι ο θάνατος και τι μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγαπημένων μας. Σε πιο προσωπικό επίπεδο ήταν πολύ πιο δύσκολο για μας, όταν χάσαμε ένα συνάδελφό μας πριν λίγα χρόνια και όλοι στο γραφείο ήμασταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ήταν για όλους μας οι πιο δύσκολες μέρες, αφού ενώ θρηνούσαμε την απώλεια δικού μας ανθρώπου, έπρεπε να εξυπηρετούμε οικογένειες που είχαν χάσει επίσης δικό τους άτομο.

 

Μετά από χρόνια πείρας στον τομέα, έχεις αλλάξει την οπτική σου για τη ζωή;

Πλέον έγινα πιο δοτικός άνθρωπος στα στενά μου άτομα και ζω την κάθε μέρα όπως τη φέρει η ζωή. Επίσης αποφεύγω όσο πιο πολύ μπορώ τον προγραμματισμό.

 

Ποια η άποψή σου για τα παιχνίδια της μοίρας;

Πιστεύω ακράδαντα στη μοίρα. Δυστυχώς έζησα και άκουσα πολλές ιστορίες από μικρή με ιστορίες που σε αφήνουν άφωνο.

flo-2

 

Ποιες είναι οι θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος σε αυτή τη δουλειά και ειδικά ένας νέος άνθρωπος όπως εσύ;

Από μικρή θυμάμαι πάντα πως το μεγαλύτερό μου παράπονο ήταν ότι αρκετά σαββατοκύριακα, και γιορτές οι γονείς μου δούλευαν με αποτέλεσμα να μην κάνουμε αρκετά πράγματα ως οικογένεια. Ποιοτικό οικογενειακό χρόνο περνούσαμε μόνο σε ταξίδια στο εξωτερικό. Μεγαλώνοντας και μπαίνοντας στη δουλειά, αντιλήφθηκα τη σοβαρότητα του επαγγέλματος. Υπάρχουν φορές που δεν μπορώ να ακολουθήσω τους φίλους μου τα σαββατοκύριακα ή όταν πρέπει να πάω δουλειά Κυριακή πρωί χάνω λίγο από την ώρα ξεκούρασης που έχω τη βδομάδα. Φεύγοντας όμως πάντα νιώθω ότι βοήθησα συνανθρώπους μου σε μια δύσκολή τους στιγμή.

 

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία σου η κάθε κηδεία;

Σίγουρα αρνητικά. Όταν κάποιος άνθρωπος συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του είναι διαφορετικό, από το όταν χάνονται παιδιά σε μικρή ηλικία ή όσοι αφήνουν πίσω τους παιδιά ή όταν πεθαίνουν άτομα σε νεαρή ηλικία. Πάντα όμως σέβομαι την κάθε ηλικία, επειδή έμαθα ότι η μητέρα και ο πατέρας πονάνε, ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού του. Οι συνάδελφοί μου και εγώ μάθαμε να συζητάμε μεταξύ μας πράγματα που μας επηρεάζουν ψυχολογικά από τη δουλειά, βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Όταν συζητάς με άτομα που δουλεύεις μαζί τους μπορούν να σε καταλάβουν περισσότερο από οποιονδήποτε που είναι εκτός χώρου. Επίσης άτομα που μπορώ να εκφραστώ είναι λίγοι φίλοι μου, που πάντα με ακούνε και βοηθούν στο πώς να διαχειριστώ μερικά πράγματα. Εκτός από τις χριστιανικές κηδείες έχεις αναλάβει και από άλλες θρησκείες.

 

Ποιας τα έθιμα σε εντυπωσίασαν περισσότερο;

Από μικρή έμαθα να σέβομαι όλες τις θρησκείες και πάντα μου άρεσε να βλέπω και να γνωρίζω διαφορετικά ήθη και έθιμα. Έχει τύχει να κάνουμε κηδείες ανθρώπων των οποίων η ιδεολογία τους είναι διαφορετική από άλλους, όπως Άθεοι, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, Καθολικοί κ.α.. Ξεκινώντας να δουλεύω στο γραφείο, με εντυπωσίασε η ψυχραιμία ξένων ανθρώπων που ζουν στο νησί μας. Περνά καιρός για να κάνουν την κηδεία, δίνοντας χρόνο στον εαυτό τους να αντιληφθούν ότι έχασαν το άτομό τους και να πάνε πιο ψύχραιμοι και έτοιμοι στο να τον κηδέψουν. 

Διαβάστηκε 1670 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top