Υπάρχει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που παρέχει τα μέγιστα στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Υπάρχουν βέβαια και παραδείγματα όπως η Κωνσταντίνα Χριστοδούλου που προσφέρουν ψυχική ανάταση στους ανθρώπους αυτούς, ώστε να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους. Πιο συγκεκριμένα θα τη βρείτε στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο να προσφέρει μια ευχάριστη νότα στον χώρο, μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου της, καθώς και την υπέροχη φωνή της, παρασέρνοντας έτσι τους ασθενείς στους ρυθμούς της.

 

Τι είναι για εσάς μουσική;

Μια απάντηση σε ανάλαφρo ύφος θα ήταν: η μουσική για μένα είναι ένας ευχάριστος τρόπος βιοπορισμού. Επειδή όμως η μουσική, όπως και οποιαδήποτε άλλη τέχνη, είναι μια σοβαρή υπόθεση, οφείλω να δώσω και μια σοβαρή απάντηση.

Η μουσική λοιπόν είναι η τέχνη της οργάνωσης των ήχων με τρόπο ώστε να δημιουργεί και να μεταφέρει συναισθήματα. Κάθε μουσικό είδος έχοντας τη δική του ιστορία και το δικό του ακροατήριο κουβαλάει ένα ειδικό συναισθηματικό φορτίο το οποίο συγκινεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, λιγότερους ή περισσότερους ανθρώπους ανάλογα με τα βιώματα, την κουλτούρα, την ψυχική τους κατάσταση και το πνευματικό τους επίπεδο. Γι’ αυτό στο κλασικό ερώτημα για το αν υπάρχει καλή και κακή μουσική, η απάντηση μου είναι αβίαστα καταφατική, θέτοντας ως κριτήριο αξιολόγησης όχι την ευρεία απήχηση, αλλά την ποιότητα. Απαντώντας σας λοιπόν, θα έλεγα ότι μουσική για μένα είναι η τέχνη που μέσα από τα διαφορετικά της είδη και χάρη στα υψηλά ποιοτικά της χαρακτηριστικά, καταφέρνει να καλλιεργεί και να προάγει την πνευματική πλευρά του ανθρώπου οδηγώντας τον στην ψυχική ανάταση.

 

Γιατί επιλέξατε να αφιερωθείτε στο πιάνο;

Μπορώ να πω ότι δεν το επέλεξα, αλλά μάλλον οδηγήθηκα σ’ αυτό μέσα από τις συγκυρίες, αφού η μεγάλη μου αδυναμία ήταν το βιολί. Όμως, η κακή αρχική μου τοποθέτηση στο όργανο με κράτησε πίσω, οπότε στην πορεία με κέρδισε το πιάνο. Η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι η σύνθεση, αλλά για να αφιερωθείς σ’ αυτήν πρέπει να’ χεις λυμένο το βιοποριστικό σου ή να διαθέτεις μια ασφαλή επαγγελματική θέση. Επειδή λοιπόν παρά τους τίτλους σπουδών και τις επιδόσεις μου δεν έγινε κατορθωτός ο διορισμός μου στη δημόσια εκπαίδευση για λόγους διάφορους της αξιοκρατίας και ανάξιους αναφοράς, στράφηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση και στον ψυχαγωγικό μουσικό χώρο ως πιανίστρια/τραγουδίστρια σε Κύπρο και Ελλάδα και για κάποιο διάστημα και στον επιχειρηματικό, με τη λειτουργία δικού μου Piano Restaurant Bar στη Λευκωσία.

citi-6

 

Έχουν οι Κύπριοι κατά την άποψή σας μουσική παιδεία και ποιότητα στις μουσικές τους επιλογές;

Στην Κύπρο συμβαίνει ό,τι περίπου και στον υπόλοιπο κόσμο. Πέρα από μια μικρή ομάδα που ακούει κλασική και τζαζ, ο υπόλοιπος κόσμος ακούει mainstream, ακροβατώντας-σε Κύπρο και Ελλάδα-μεταξύ έντεχνου, λαϊκού και κυρίως εφήμερων σουξέ. Η ερμηνεία για την επιτυχία των τελευταίων είναι απλή, σε μια εποχή που οι υλικές αξίες αντικαθιστούν τις ηθικές και στόχος ζωής είναι η«άνοδος» και η επιβολή με κάθε μέσο, επόμενο είναι και η μουσική παραγωγή να ακολουθεί τον ανάλογο δρόμο του εύκολου κέρδους με τη δημιουργία ανέμπνευστων ασμάτων και απελπιστικών διασκευών. Εύκολα θύματα οι νέοι, πλην ελαχίστων ψαγμένων εξαιρέσεων, οι οποίοι για χάρη της μόδας συντηρούν χωρίς αισθητικό κριτήριο μια βιομηχανία παραγωγής ανακυκλούμενων ανοησιών. Όπως λέει και ο σύζυγος μου, κάποτε η μουσική δημιουργούσε μόδα, τώρα η μόδα δημιουργεί μουσική. Οι μεγαλύτεροι έχουν καλύτερη τύχη, αφού τα ακούσματα κι οι προτιμήσεις τους προέρχονται από μια εποχή που υπήρχε ακόμη έμπνευση και αυθεντική δημιουργία ακριβώς επειδή υπήρχε φιλότιμο, λεβεντιά, τιμιότητα, αίσθημα δικαίου, αξίες που κάναν τη ζωή, όσο δύσκολη κι αν ήταν, πιο αληθινή. Καταλήγω λέγοντας, ότι η όποια μουσική παιδεία και ποιότητα στις μουσικές μας επιλογές, είναι ευθέως ανάλογη της εσωτερικής μας ποιότητας.

 

Πώς η μουσική επιδρά στις ψυχές των ανθρώπων;

Ευεργετικά, έχοντας θεραπευτική δράση, εξ ου και η ύπαρξη της μουσικοθεραπείας ως κλάδου της μουσικής επιστήμης και τέχνης. Η μουσική είναι μια τέχνη γενναιόδωρη γι’ αυτό και δίνει χωρίς ανταλλάγματα. Εκτονώνει χωρίς ξόδεμα, ψυχαγωγεί χωρίς κίνδυνο, χαλαρώνει χωρίς εθισμό. Ταξιδεύει χωρίς μεσάζοντες, διδάσκει χωρίς αξιολογητές, παρηγορεί χωρίς λόγια. Η μουσική κάνει ό,τι και η ψυχανάλυση, αλλά με ευχάριστο τρόπο και κυρίως με απόλυτη επιτυχία.

citi-2

 

Είναι η μουσική ένα φάρμακο στον πόνο των καρκινοπαθών;

Η ενασχόληση με την τέχνη γενικότερα είναι ευεργετική για τον άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν ευάλωτο ασθενή που παλεύει με μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό όμως που κάνει τη μουσική να πλεονεκτεί, έναντι των άλλων τεχνών, είναι το ότι μπορεί να παρέχει τα ευεργετήματα της χωρίς τη φυσική-και άρα κουραστική-συμμετοχή του ασθενούς. Το άκουσμα της και μόνο μπορεί να ταξιδέψει την ψυχή σε κόσμους που δεν αγγίζει ο φόβος και από κει να αντλήσει δύναμη για να παλέψει.

 

Ποιές ήταν οι αντιδράσεις τους όταν πρωτοξεκινήσατε να παίζετε πιάνο στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο;

Η ιδέα του καθηγητή Ζάμπογλου να προστεθεί ζωντανή μουσική σ’ αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, ήταν πρωτοποριακή και ιδιαίτερα πρωτότυπη για τα δεδομένα της Κύπρου. Στην υλοποίηση της συνέβαλε και ένας άνθρωπος με μεγαλείο ψυχής και έντονη την επιθυμία προσφοράς στον συνάνθρωπο, ο σύζυγος της Σοφίας Σιαθά, της γυναίκας που πάλεψε μέχρι τέλους με αξεπέραστο θάρρος για χάρη των παιδιών και της οικογένειάς της. Γι’ αυτό και το όνομα της βρίσκεται ανεξίτηλα γραμμένο στο πιάνο. Είναι πραγματικά μεγάλος ο θαυμασμός και η χαρά που αισθάνομαι όταν ακούω φωνές να τραγουδούν ενόσω παίζω ή όταν με πλησιάζει κάποιος ζητώντας μου κάτι αγαπημένο για να το πούμε μαζί παραμερίζοντας, έστω και για όσο κρατάει ένα τραγούδι, φόβους και αγωνίες. Έχω το προνόμιο να έρχομαι σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους καθημερινά, που η δύναμη στο ευχαριστώ και στο χαμόγελο τους αποτελούν για μένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

citi-4

 

Πιστεύετε πως η μουσική έχει να προσφέρει και στην ψυχολογία του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού;

Ναι το πιστεύω, διότι όλοι έχουμε ανάγκη από βαλβίδες αποσυμπίεσης στη ζωή μας, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες που προσφέρουν σε ένα τόσο απαιτητικό και συνάμα ευαίσθητο χώρο.

 

Tι είδος μουσικής παίζετε στο νοσηλευτήριο και γιατί;

Φροντίζω να καλύπτω όλα τα είδη της μουσικής, έτσι ώστε να ικανοποιώ κατά το δυνατόν όλα τα γούστα και ταυτόχρονα προσπαθώ να μαντεύω το τι θα άρεσε στο ακροατήριο μου την κάθε στιγμή, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις διαφορετικές εθνικότητες και ηλικίες. Επιπλέον, η προσέλευση πολλών ασθενών για τις καθημερινές τους θεραπείες, καθώς και των συνοδών τους, απαιτεί από μέρους μου τόσο τη διαφοροποίηση του ρεπερτορίου μου όσο και τον διαρκή εμπλουτισμό του. Είναι επίσης σημαντικό να ακούγονται ζωηρές και ευχάριστες μελωδίες που να δημιουργούν μια κατάσταση ψυχικής ευφορίας, διατηρώντας ταυτόχρονα το μουσικό ενδιαφέρον με την παρεμβολή ηπιότερων ακουσμάτων.

 

Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε σε όσους αναγνώστες μας παλεύουν με τον καρκίνο και ποιο το μήνυμα σας προς αυτούς;

Είναι πολλά τα τραγούδια που θα μπορούσα να αφιερώσω στους γενναίους αυτούς ανθρώπους. Ξεχωρίζω όμως αυτό του Μ. Χατζηδάκι σε στίχους Ν. Γκάτσου, «Κάνε το δάκρυ σου χαρά», για την αισιοδοξία που μεταδίδει, μέσα όμως από μια παρότρυνση που σέβεται τον πόνο. Ο καρκινοπαθής δεν χρειάζεται τη λύπηση των γύρω του, αυτό που χρειάζεται είναι ανθρώπους με θετική ενέργεια που θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του. Η καλή ψυχολογία είναι αντάξια, αν όχι και προϋπόθεση, της καλής θεραπείας και για τη διατήρηση της, απαραίτητη είναι η ενασχόληση με ο,τιδήποτε δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία. Μια τέτοια ενασχόληση είναι και η μουσική.

citi

 

Διαβάστηκε 2032 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top