O Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι ένας πραγματικός «τηλεορασάκιας», αφού δούλεψε πίσω από τις κάμερες για αρκετά χρόνια, συλλέγοντας ένα απίστευτα τεράστιο αρχείο το οποίο μοιράζεται με τους διαδικτυακούς του φίλους μέσω του group «Κάποτε στη Λεμεσό». Ρεπορτάζ της εποχής, εικόνες από γιορτές της Λεμεσού και περιοχές που πλέον έχουν αλλάξει ριζικά όψη, είναι μερικά από τα δεκάδες χιλιάδες βίντεο που μοιράζεται μαζί με τα μέλη της ομάδας.

 

Σε ποια περιοχή της πόλης μεγαλώσατε;

Μεγάλωσα στη γειτονιά του Αγίου Ιωάννη. Τώρα είμαι 70 χρονών και η περιοχή που θυμάμαι από παιδί μέχρι σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με τώρα. Τότε θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον Άγιο Ιωάννη ως μια περιφερειακή περιοχή της Λεμεσού, κάτι σαν χωριό. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο πατέρας σκεφτόταν να αγοράσει οικόπεδο στη λεωφόρο Μακαρίου, αλλά υπήρχε τόση ξεραΐλα και φίδια που πραγματικά φοβήθηκε, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται σήμερα αυτό! Όλη η περιοχή ήταν μία αλάνα που παίζαμε ξυπόλητοι μέχρι το βράδυ. Υπήρχε ανεμελιά και η σύνδεση των ανθρώπων ήταν εντελώς διαφορετική, όμως να μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και απίστευτη φτώχεια.

 

 

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη που παίρνει η Λεμεσός με αυτούς τους γοργούς ρυθμούς;

Είναι πολύπλοκο να εξηγήσω το πώς νιώθω. Από τη μία χαίρομαι με την ανάπτυξη, αλλά από την άλλη ως «παλιός» νιώθω ότι η πόλη χάνει τον χαρακτήρα της, παρ’ όλο που αυτό που γίνεται είναι ένα αναγκαίο κακό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην προσπάθεια για να μπουν λεφτά στα ταμεία γρήγορα, δε γίνονται οι απαραίτητες μελέτες. Παρατηρώ βεβιασμένες κινήσεις με τις οποίες ναι μεν σώζεται η οικονομία του τόπου, χαλώντας όμως μερικά σημαντικά κομμάτια της πόλης.

andtreas-4

 

 

Από πού αντλείτε αυτό το πραγματικά τεράστιο αρχείο που έχετε στην κατοχή σας με βίντεο από τη Λεμεσό;

Ήμουν τηλεοπτικός παραγωγός μαζί με τον συνεργάτη μου Κλείτο Ερωτοκρίτου, στην εταιρεία Videoscope. Είχα ένα studio με μεταφράσεις ταινιών και αναπαραγωγή, ενώ είχαμε γυρίσει 25 κυπριακές ταινίες. Τότε, μας προσέγγισαν από την Αρχιεπισκοπή, για να ασχοληθούμε με την παραγωγή ειδήσεων στη Λεμεσό για λογαριασμό του καναλιού «Λόγος». Αργότερα συνεργαστήκαμε με το ΡΙΚ, το Σίγμα και άλλους σταθμούς. Κάπως έτσι ξεκίνησα να έχω ένα τεράστιο αρχείο, το οποίο δυστυχώς τα κανάλια κατέστρεφαν. Εγώ αποφάσισα να το φυλάω, γιατί σκέφτηκα πως είναι κρίμα όλες αυτές οι εικόνες να χαθούν. Τώρα που έχω συνταξιοδοτηθεί αποφάσισα να δημιουργήσω ένα μικρό στούντιο στο σπίτι μου μέσα σ’ ένα δωμάτιο και σιγά-σιγά μετατρέπω τις βιντεοκασέτες σε ψηφιακό αρχείο. Όλη η διαδικασία δεν γίνεται για οικονομικό όφελος. Είναι αδύνατον να καταμετρήσει κάποιος το αρχείο μου, αλλά όλες οι βιντεοκασέτες είναι αριθμημένες και ταξινομημένες σε ένα δωματιάκι που μετέτρεψα σε στούντιο.

andtreas-2

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το group «Κάποτε στη Λεμεσό»;

Ως παλιός «τηλεόρασακιας» έχω έναν πολύ καλό εξοπλισμό που θα ζήλευαν τηλεοπτικοί σταθμοί. Επίσης έχω βίντεο που για την εποχή ήταν πανάκριβα, το πιο φθηνό ανερχόταν στις 14.000 λίρες. Αυτή τη στιγμή στο δωματιάκι που προανέφερα έχω εξοπλισμό, πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες, ο όποιος σήμερα πλέον ίσως να μην αξίζει ούτε ένα ευρώ. Η αρχική μου σκέψη ήταν να διοχετεύσω το υλικό μέσα από δύο υφιστάμενες σελίδες. Τότε ένας φίλος μου έδωσε την ιδέα να δημιουργήσω το δικό μου group το οποίο είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

 

Ποιες είναι οι αλληλεπιδράσεις που παίρνετε από τα μέλη της ομάδας;

Στα στατιστικά του facebook με μεγάλη μου έκπληξη παρατηρώ ότι αναγράφουν πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των μελών είναι νέοι και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Το group υφίσταται εδώ και 1,5 χρόνο και αριθμεί 20.000 μέλη. Χαίρομαι γιατί από τα μέλη, εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με δικά τους αρχεία, μέχρι και οικογενειακά άλμπουμ. Είναι ένας χώρος όπου πραγματικά θυμούνται οι παλαιότεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

Διαβάστηκε 1781 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top