Ως «Πετριχώρ» ονομάζεται η οσμή που αναδύεται από το έδαφος όταν πέφτουν πάνω του οι σταγόνες της βροχής. Η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πέτρα και ιχώρ, όπου κατά την ελληνική μυθολογία ο ιχώρας ήταν το χρυσό υγρό που έρεε στις φλέβες των θεών αντί αίματος. Αυτή τη μαγική λέξη επέλεξε η ποιήτρια Μάρλεν Λόντου Διονυσίου για τη νέα της ποιητική συλλογή «Πετριχώρ». Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνέντευξη μας ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της συγγραφής, καθώς επίσης μας μιλά για την συνάντηση με τον Κώστα Μόντη που τη σημάδεψε.


Τι είναι για εσάς η ποίηση και πώς ανακαλύψατε αυτό σας το ταλέντο;
Η ποίηση για μένα, εκτός βέβαια από μια μορφή τέχνης και έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου, είναι μια μελωδία. Μια οσμή και μια γεύση. Ένα άγγιγμα και μια εικόνα, που η δόνηση της διαχέεται μέσα μου ευεργετώντας την ύπαρξή μου. Είναι μια συνομιλία με τη ζωή. Είναι μια πόρτα που ανοίγει από μέσα προς τα έξω αν θέλεις, ή από έξω προς τα μέσα. Δεν έχει σημασία. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας, απλά εκφράζομαι γράφοντας.

 

Αντλείτε έμπνευση μέσα απ' τις μνήμες για να γράψετε ή χρησιμοποιείτε τη φαντασία;
Δεν είμαι και πολύ σίγουρη αν αυτό που λέμε μνήμες και στιγμές ζωής, ουσιαστικά έχει και μεγάλη διαφορά από αυτό που ορίζουμε ως φαντασία. Εξάλλου η έμπνευση, η συνομιλία- ως κεραυνοβόλος έρωτας-γεννιέται και αντλείται από μόνη της.

petrixor-7-of-7

 

Οι Κύπριοι εκτιμούν αληθινά την ποίηση;
Νομίζω πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από προηγούμενα χρόνια. Περισσότεροι σε αριθμό άνθρωποι εκτιμούν την ποίηση και ας μη φαίνεται τόσο έντονα αυτό.

 

Έχετε πει ότι σας σημάδεψε η συνάντησή σας με τον Κώστα Μόντη. Μιλήστε μας για αυτή τη συνύπαρξη και πώς ήταν ως άνθρωπος.
Η συνάντησή μου με τον αγαπημένο μας ποιητή με έχει σημαδέψει και αυτό ίσως, διότι συνέβη σε μια νεαρή ηλικία. Τότε που ακόμα αφιλτράριστα και χωρίς τις αλυσίδες του «εγώ» περνάνε μέσα μας και γράφονται ανεξίτηλα τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις.
Ήταν προσιτός, ευγενικός και ταπεινός, έτοιμος να βοηθήσει και να συμβουλέψει, χωρίς να προσβάλει. Η όλη μορφή του, απέπνεε καλοσύνη και εκείνη τη σοφία που με τα χρόνια αποκτάται. Εδώ να αναφέρω πως, η έκδοση της συλλογής αυτής, κατά κάποιον τρόπο είναι μια συνέχεια στη μεταξύ μας συνομιλία και συνάντηση. Είναι η συνέχεια του βήματος που δεν τέλειωσε τον διασκελισμό και απόμεινε ως εκκρεμές να αιωρείται για αρκετά χρόνια. Είναι η συνέχεια μιας στιγμής στο χρόνο που απόμεινε αταύτιστη σαν μοναξιά.

petrixor-6-of-7

H περίοδος της καραντίνας, αλλά και ευρύτερα της πανδημίας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ή ανέβαλε τη δημιουργικότητά σας;
Θεωρώ πως ό,τι συμβαίνει γύρω μας, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, μας επηρεάζει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Για τούτο θα πω ναι, μου έχει δώσει ερεθίσματα συλλογισμού και παρατήρησης, που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα ζητήσουν να γεννηθούν.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημα από τη συλλογή «Πετριχώρ» και γιατί;
Από την ποιητική συλλογή «Πετριχώρ» των εκδόσεων «ΑΦΗ», θα μπορούσα να πω πως δεν ξεχωρίζω κάποια αγαπημένα σε μένα ποιήματα, μιας που συνηθίζεται να λέγεται πως όλα τους είναι παιδιά μας. Θα πω λοιπόν με άλλα λόγια, πως όλα τα ποιήματα για μένα, αποτελούν στην ουσία, ένα και μόνο ποίημα. Που έχει εκφραστεί σε διαφορετικές στιγμές, με διαφορετικές δονήσεις, μέσα στο χρόνο. Ένα ποίημα, που σαν τον Πετριχώρα αναδύεται στη λεπτοφυή μορφή του σαν οσμή μετά από τη βροχή, από τα χώματα και αναζητά τη σύνδεση με το πνεύμα του.

petrixor-4-of-7

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Δεν έχω σχέδια. Απλά αναμένω τη βροχή. 

 

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που τώρα αρχίζουν και κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον κόσμο της συγγραφής;
Ο οποιοσδήποτε συγγράφει είτε σε πεζό είτε σε ποιητικό λόγο, έχει το καθήκον και την ανάγκη φυσικά, να διαβάζει. Να διαβάζει έργα συγγραφέων και ποιητών που άφησαν τα σημάδια τους ως καθοδήγηση για εκείνον που θέλει να τα ακολουθήσει. Και να αφουγκράζεται. Να παρατηρεί και να οσφραίνεται. Να νοιώθει. Έτσι πιστεύω πως εμβολιάζεται, για να μιλήσουμε και στο ύφος των ημερών μας, πάντοτε θετικά με το μικρόβιο της έκφρασης μέσω του πεζού ή του ποιητικού λόγου. Έτσι γίνεται η αφομοίωση όλης εκείνης της εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσα στο χρόνο και που εκφράστηκε μέσα στο έργο των συγγραφέων και ποιητών μας. Έτσι αφήνονται οι συγγραφείς και ποιητές μας να γίνουν «αόρατοι» καθοδηγητές σ’ ένα δρόμο που ανοίγει η συγγραφή για τον εκάστοτε. Η ποίηση για μένα είναι μια μελωδία. Μια οσμή και μια γεύση. Ένα άγγιγμα και μια εικόνα, που η δόνηση της διαχέεται μέσα μου ευεργετώντας την ύπαρξή μου.

petrixor-3-of-7

petrixor-2-of-7

 

 

Διαβάστηκε 1442 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top