Ο Εφραίμ Χρίστου είναι ένας πραγματικά υποδειγματικός νέος. Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που ζει μόνιμα στην ορεινή Λεμεσό, δεν τον έκαναν να το βάλει κάτω ούτε λεπτό. Κυριολεκτικά είναι ένας τυφώνας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αφού είναι πολυπράγμων, με ισχυρή άποψη στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στην εφημερίδα «Λεμεσός» μας μιλά ως ένας λάτρης της παράδοσης, των τσιαττιστών και φυσικά του χωριού του, το Φοινί.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με την παράδοση;

Μεγάλωσα στο παραδοσιακό καφενείο της γιαγιάς μου στο Φοινί, οπότε αυτό από μόνο του θεωρώ πως συνέβαλε στην αγάπη μου για την παράδοση. Θυμάμαι να ζητώ από την καλλίφωνη γιαγιά μου να μου λέει παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία μάθαινα σε χρόνο ρεκόρ και τα έλεγα σε ομαδικές εκδρομές της κοινότητάς μας. Μεγαλώνοντας, μέσω διαδικτύου εμπλούτισα τη σχέση μου με την παράδοση, ακούγοντας περισσότερα τραγούδια της κυπριακής διαλέκτου και τσιαττιστά, ενώ παράλληλα έλεγα κι εγώ τα δικά μου δίστιχα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

 

Το ταλέντο σου με τα τσιαττιστά είναι κληρονομικό ή επίκτητο;

Προσπάθησα βλέποντας πολλούς να έχουν ολόκληρο γενεαλογικό δέντρο στην τέχνη των τσιαττιστών, να εντοπίσω κι εγώ αν πηγάζει από κάπου. Δεν βρήκα κάτι ακόμα, μάλλον επίκτητο.

Από πού αντλείς τα θέματά σου;

Τα θέματα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα ή με βιώματα. Πολλές φορές μέσω της λαϊκής ποίησης εκφράζεις αυτά που θέλεις να πεις με έναν πιο αυθεντικό και αλλιώτικο τρόπο. Διαμαρτύρομαι, φωνάζω, ευαισθητοποιώ, εκφράζω κάτι δύσκολο που περνώ, δίνω δύναμη, κάνω τον κόσμο να γελάσει και να ξεφύγει, διάφορα ανάλογα με την περίσταση. Θυμάμαι το 2016 όταν κάηκε το σπίτι μας, την επόμενη κιόλας μέρα σκουπίζοντας τα δάκρυά μου έγραψα ένα ποίημα το οποίο είναι ξεχωριστό για μένα και το θυμάμαι απ' έξω.

efraim-3

Ποιον λαϊκό ποιητή θαυμάζεις;

Υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικοί λαϊκοί ποιητές. Προσωπικά ξεχωρίζω τον Ανδρόνικο Κατσιαντώνη και τον Δημήτρη Ηλιάκκο.

 

Θεωρείς ότι στα χωριά έχουμε ακόμη αρκετούς λαϊκούς ποιητές ή οδεύουν προς εξαφάνιση;

Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή της Μαραθάσας, στην οποία ανήκει το χωριό μου, δεν φημίζεται για τη λαϊκή ποίηση. Δεν βρήκα κάποιον που να ασχολείται ιδιαίτερα και να δημιουργεί. Γενικά σε χωριά ολόκληρης της Κύπρου, η λαϊκή ποίηση έχει αρκετούς που την περιεργάζονται και την τιμούν. Οι νέοι δεν μπορώ να πω πως είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν αρκετοί που το συνεχίζουν ως παράδοση της οικογένειας.

 

Εφημερίδα Λεμεσός

Πυξίδα τούντου τόπου

Κοντά του κόσμου του απλού

Του καθενός αδρώπου

 

Οι φίλοι σου πως βλέπουν αυτή την αγάπη σου προς την παράδοση;

Οι πιο πολλοί από τους φίλους μου θαυμάζουν την ικανότητα του γραψίματος, αλλά δεν είναι και τρομεροί θαυμαστές της λαϊκής ποίησης. Εξαρτάται από το τι θα γράψεις και αν θα εκφράζεται κάποιος μέσα από τα γραφόμενά σου. Σίγουρα τώρα της μόδας είναι τα στιχάκια που αλιεύουν από το google...

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στο Φοινί σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά;

Η φιλοξενία των ανθρώπων είναι κάτι που το ξεχωρίζει. Επίσης, άλλοι έχουν δύο γιαγιάδες και δύο παππούδες εγώ έχω εκατόν δύο κυριολεκτικά! Η αγάπη που δίνω και η αγάπη που εισπράττω δεν περιγράφονται. Ακόμη, το Φοινί σε σχέση με τα γύρω χωριά έχει τους περισσότερους νέους. Δεν είναι πολλοί, αλλά κρατιέται ακόμα ζωντανό. Ξεχωρίζουν οι φυσικές ομορφιές, ο καθαρός αέρας, οι μυρωδιές από τα σπίτια, η γραφικότητα. Νιώθω ευλογημένος που γεννήθηκα και ζω σε αυτόν τον τόπο.

Ως απόφοιτος της Σχολής Μιτσή στη Λεμύθου, ποιες οι δυσκολίες ενός μαθητή στα ορεινά; Που υστερεί και που υπερτερεί;

Οι μαθητές των ορεινών θερέτρων έχουν μόνιμο το πρόβλημα της απόστασης. Δηλαδή, για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά μαθήματα, ή εξωσχολικά συνέδρια θα πρέπει να περάσουν ώρες στο λεωφορείο. Έχω πάει σε πολλά συνέδρια ως μαθητής και ούτε ένα δεν ήταν σε ορεινή περιοχή. Σεβαστοί μεν οι λόγοι, αλλά κάποτε θα πρέπει να δώσουμε και την απαραίτητη σημασία στην ύπαιθρο. Υπάρχει από κάποιους η απαξίωση για το επίπεδο των μαθητών και εκεί είναι που πρέπει να κάνεις διπλή προσπάθεια και να αποδείξεις πράγματα. Θεωρώ πως κυριαρχεί μια περιθωριοποίηση γενικά της υπαίθρου, αν μπείτε απλά σε ένα λεωφορείο της περιοχής θα καταλάβετε. Από την άλλη, οι μαθητές στα ορεινά κάνουν μάθημα και έξω φυσάει καθαρός αέρας, δεν υπάρχουν οι θόρυβοι της πόλης και τα καυσαέρια. Αποφεύγουν επίσης πολλούς πειρασμούς και επειδή τα σχολεία είναι πιο μικρά υπάρχει ένα θερμό οικογενειακό κλίμα.

efraim

Ποιο το όραμά σου για την ορεινή Λεμεσό;

Θέλω να δω την ύπαιθρο να αναπτύσσεται, να δω επιχειρήσεις να ανοίγουν και σπίτια παλιά να ξανακτίζονται. Θέλω να δω στις γειτονιές των χωριών παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα στα πάρκα. Βασικές υπηρεσίες μπορούν να έχουν παραρτήματα στις ορεινές περιοχές. Πολιτιστικά μνημεία πρέπει να τύχουν αξιοποίησης. Στο χωριό μου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η αγγειοπλαστική, που πλέον χάνεται. Αυτή η τέχνη αν δεν μπει ως κατεύθυνση μετά το γυμνάσιο όπως την οινοποιία, πώς θα μείνει ζωντανή; Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για το τι θέλω στην ορεινή Λεμεσό, θέλω σίγουρα να ξαναζωντανέψει και γι’ αυτό έχω κι εγώ το προσωπικό μου όραμα.

Διαβάστηκε 1993 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top