Η Ελένη Καζέλα γεννήθηκε στο Michigan των ΗΠΑ και σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Λεμεσό. Σήμερα έχει την δική της εταιρεία προϊόντων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συνειδητοποίησε σε ηλικία μόλις 13 ετών την έντονη ανησυχία της προς το μέλλον του πλανήτη μας και εκ τότε, κάνει ότι μπορεί προς την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την ανθρωπότητα. Το ζωηρό και «πράσινο» της πνεύμα δεν την άφησε να εφησυχαστεί, αφού δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Let’s Make Cyprus Green, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, σχετικά με την αρνητική ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, ειδικά για τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική και ακατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων και τη χρήση πλαστικών.


Σε ποια ηλικία κατάλαβες πως έχεις μια ευαισθησία προς το περιβάλλον;
Ξεκίνησα να μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή στα 13 μου από το σχολείο, δηλαδή από το 2006. Έκτοτε προσπαθώ να βοηθώ όσο γίνεται περισσότερο προς την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την ανθρωπότητα.


Ποιες ήταν οι πρώτες σου κινήσεις για να προστατέψεις τον πλανήτη μας;
«H προστασία της ανθρωπότητας» θα έπρεπε να είναι ο κύριος στόχος μας και όχι «η προστασία του πλανήτη». Ο πλανήτης μας θα προσαρμοστεί στις ζημιές που θα υποστεί από την κλιματική αλλαγή, αλλά εμείς δυστυχώς όχι. Είμαι χορτοφάγος τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, άρα πιστεύω πως αυτή ήταν η πρώτη κίνησή μου. Η βάναυση μεταχείριση των ζώων καταστρέφει το περιβάλλον, αφού η γεωργία είναι από τις χειρότερες βιομηχανίες ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, προσέχω τι αγοράζω και τα συστατικά που χρησιμοποιώ, καθώς επίσης στηρίζω τοπικές επιχειρήσεις, που έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

Υπάρχει κόσμος που χλευάζει τις προσπάθειες σου για καθαρότερο περιβάλλον;
Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν αρκετοί, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατανοούν πλήρως τον λόγο που κάνουμε αυτά που κάνουμε. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από τις ενέργειες των ανθρώπων και θεωρείται η κύρια αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας. Όσο περισσότερο περιμένουμε για να δράσουμε, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Έτσι, για όσους χλευάζουν, έχω να πω πως οφείλουμε να εργαστούμε πιο σκληρά για να τους εκπαιδεύσουμε, ώστε να μπορούν να δουν τις προσπάθειές μας από άλλη οπτική γωνία. Η πρόοδος θα ακολουθήσει μόνο με την παροχή τεκμηριωμένων γνώσεων, που θα τους επιτρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

kazelas-3

Ποια είναι η άποψη σου για την Greta Thunberg;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ακολουθώ πολύ τη Γκρέτα και τη δουλειά της. Όχι επειδή δεν την εγκρίνω με κάποιο τρόπο, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν πολλά άτομα που αγωνίζονται για τις κλιματικές αλλαγές - από επιστήμονες έως πολιτικούς και είναι αδύνατο να συμβαδίζουμε με όλους. Ωστόσο, πιστεύω ότι όποιος προσπαθεί να βελτιώσει την κοινωνία, αξίζει τον θαυμασμό.

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η μάχη για τις κλιματικές αλλαγές απαιτεί ένα ίσο μέτρο πάθους και θυσίας. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Από όσα έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια που εργάζομαι στον τομέα, οι άνθρωποι συνήθως διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικά προβλήματα και αφήνουν το φταίξιμο και την ευθύνη σε άλλους αντί να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι ότι θέλω να το κάνω αυτό, και θα προτιμούσα να αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου σε πράγματα όπως το να περνάω χρόνο με τον άντρα μου, να ανακαλύπτω νέα χόμπι όπως κεραμική, ζωγραφική ή να μαθαίνω να παίζω πιάνο. Φανταζόμουν ότι η Γκρέτα αισθάνεται το ίδιο και να ζει μια «φυσιολογική» παιδική ηλικία.

Ποια χώρα θεωρείς ως παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής;

Τις Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία είναι μερικές. Η Κύπρος έχει πολλές δυνατότητες, αλλά, κατά την προσωπική μου γνώμη, οι υπεύθυνοι στους οποίους βασιζόμαστε να βοηθήσουν για επιβολή της αλλαγής πολιτικής, απλώς δεν θέτουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως προτεραιότητα. Οι περιβαλλοντικές ομάδες στην Κύπρο πρέπει να αφήσουν τα εγώ τους στην άκρη και να αρχίσουν να συνεργάζονται. Εάν σχηματίσουμε συμμαχία, κάνουμε το σωστό και έξυπνο όπου όλοι δουλεύουμε μαζί ως μονάδα, θα κάνουμε απίστευτη αλλαγή στο νησί. Οι φωνές και οι δεξιότητές μας είναι ισχυρότερες μαζί γι’ αυτό το κοινό, οι δήμοι, οι επιχειρήσεις και οι πολιτικές προσωπικότητες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν τον δρόμο μας.

Πιστεύεις ότι οι Κύπριοι μετά την ενημέρωση που λαμβάνουν, όντως ευαισθητοποιούνται;
Εάν κάποιος γνωρίζει πώς ορισμένα θέματα επηρεάζουν άμεσα τον ίδιο και την οικογένειά του, έχει μεγαλύτερο κίνητρο για να δράσει. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην μιλούν για θέματα που δεν θεωρούνται «mainstream» και τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Μέχρι να καταταγούν εκεί, η κοινωνία θα τα βλέπει ως θέματα που τους επιβάλλονται.

kazelas

Οι νόμοι του κράτους είναι αρκετά αυστηροί στα θέματα μόλυνσης;
Εάν υπήρχαν αυστηροί νόμοι τότε αρκετά άτομα θα τους γνώριζαν, όπως γνωρίζουμε και τον νόμο της ζώνης ασφαλείας και τα μέτρα για τον covid-19. Θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση στη χρηματοδότηση για καταπολέμηση της ρύπανσης και στα πρόστιμα.

Ισχύει ότι είμαστε «εθισμένοι» στην αλόγιστη χρήση πλαστικού;
Θα έλεγα ότι η κοινωνία εξαρτάται περισσότερο από το πλαστικό, επειδή είναι η πιο βολική επιλογή. Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις καθαρισμού στο παρελθόν και αρκεί να αναφέρω πως σε κάθε καθαρισμό, περίπου το 80% των απορριμμάτων που συλλέγουμε είναι πλαστικά.

Δημιούργησες μια οργάνωση με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Πες μας τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Let’s Make Cyprus Green.

Είναι μια ΜΚΟ που δεν έχει υπαλλήλους και είμαστε μόνο μερικοί άνθρωπο που δουλεύουμε εθελοντικά, στον ελεύθερο χρόνο μας, χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ, οπότε και μόνο αυτό αποτελεί επίτευγμα από μόνο του. Στην πραγματικότητα, ακόμη και με περιορισμένους πόρους, βραβευτήκαμε ως «Καλύτερη ΜΚΟ περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Κύπρος 2019» από τα European Enterprise Awards. Ωστόσο, το πιο σχετικό και σημαντικό έργο που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, είναι το «Refill Cyprus». Μια καμπάνια που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν το πλαστικό, καθιστώντας ευκολότερη την επαναχρησιμοποίηση και την επαναγέμιση των μπουκαλιών τους, με δωρεάν φιλτραρισμένο νερό μέσω της χρήσης σταθμών ανεφοδιασμού νερού. Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού εγκαταστάθηκε στην παραλία Γερμασόγειας και σύντομα περιμένουμε να δούμε το έργο να επεκτείνεται σε ολόκληρο το νησί.


Με ποιους τρόπους η Λεμεσός μπορεί να γίνει πιο «πράσινη»;
Με την εγκατάσταση περισσότερων προγραμμάτων κομποστοποίησης και σταθμούς ανεφοδιασμού νερού, εστιάζοντας περισσότερο στην πρόληψη απορριμμάτων και στην ανακύκλωση, καθώς και στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Η Λεμεσός μπορεί να γίνει πιο «πράσινη», ξεκινώντας με τους δήμους που πρέπει να συνεργάζονται με τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς και ΜΚΟ. Ο Δήμος Γερμασόγειας ήταν πλήρως ενήμερος όταν τους πλησιάσαμε για το «Refill Cyprus».

kazelas-2

Διαβάστηκε 682 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top