Ο Μάριος Σαρρής είναι ένας πραγματικός αγωνιστής και υπερήφανος πατέρας ενός παιδιού με αυτισμό. Παλεύει καθημερινά με την σύζυγό του για τα δυο τους αγόρια και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τους παρέχουν όλα όσα μπορούν. Ο Μάριος είναι και μια καλλιτεχνική φύση και αυτό το καταμαρτυρούν οι πανέμορφοι κουμπαράδες που φτιάχνει τόσο για να ζήσει την οικογένειά του, αλλά και για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά με αυτισμό.

 

Πώς καταλάβατε ότι το παιδί σας είναι διαφορετικό;

Σε ηλικία δύο ετών αντιληφθήκαμε ότι δεν αντιδρά σε ορισμένα ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα στο κάλεσμα του ονόματός του. Επίσης, δεν έλεγε βασικές λεξούλες, όπως το μαμά και μπαμπά. Έπειτα από αρκετό ψάξιμο, βρήκαμε επιπρόσθετα στοιχεία που ταίριαζαν με τη συμπεριφορά ενός παιδιού με αυτισμό.

 

Ποιες ήταν πρώτες σκέψεις με τη γυναίκα σου όταν ανακαλύψατε ότι το παιδί έχει αυτισμό;

Στην αρχή δεν γνωρίζαμε ακριβώς τι είναι ο αυτισμός και νομίζαμε ότι είναι κάτι θεραπεύσιμο. Αφού ενημερωθήκαμε από ειδικούς, διαβάσαμε και μιλήσαμε με άλλους γονείς, συνειδητοποιήσαμε ότι θα ζει με αυτό για όλη του τη ζωή και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να το βοηθήσουμε να βελτιωθεί μέχρι ενός σημείου. Όταν το συνειδητοποιήσαμε πλήρως το αποδεχτήκαμε με τη γυναίκα μου και είπαμε ότι θα στηρίξουμε τον Νεόφυτο με όλες μας τις δυνάμεις.

marios-sarris-8

Πώς ήταν η καθημερινότητά σας εν καιρώ lockdown με ένα τόσο υπερκινητικό παιδί;

Αυτά τα παιδιά έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και όταν βγαίνουν από αυτό περνούν δύσκολα. Ο Νεόφυτος έχει σοβαρής μορφής αυτισμό και πέρασε όλη αυτή την περίοδο κυριολεκτικά σε τέσσερις τοίχους.

 

Πώς αξιολογείς την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο;

Συζητώντας με γονείς που έχουν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά με αυτισμό, συμπέρανα ότι είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Γίνεται κάποια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς περισσότερο για την ανέγερση ιδρυμάτων, παρά για τη δημιουργία δημοσίων σχολείων ειδικής αγωγής. Το να πηγαίνεις το παιδί στο σχολείο και δύο συνοδοί να πρέπει να διαχειριστούν 7 περίπου παιδιά, δεν είναι καθόλου λογικό. Παρ’ όλα αυτά αξιόλογη δουλειά οφείλω να ομολογήσω πως κάνει το σχολείο του Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσό.

 

Ο κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος σε αυτό το θέμα ή υπάρχει ακόμα προκατάληψη;

Αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι η αναπηρία αφορά μόνο το σώμα. Επειδή στα παιδιά με αυτισμό δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό γνώρισμα πού να ξεχωρίζει, όπως στις περιπτώσεις με σύνδρομο Down. Ο κόσμος  δεν αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητά τους, έτσι δεν συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται  ειδική μεταχείριση.

marios-sarris-5

Είστε ικανοποιημένοι από τη βοήθεια που σας παρέχει το κράτος;

Ναι σε μεγάλο βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στη γραφειοκρατία. Χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο Νεόφυτος να περάσει από διάφορες ιατρικές εξετάσεις και να εγκριθεί για τις πρόνοιες του κράτους.

 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζατε στην πόλη;

Tο παιδί επειδή τσίριζε, οι γείτονες καλούσαν το γραφείο ευημερίας γιατί νόμιζαν ότι το κακοποιούμε. Δεν γνώριζαν την κατάστασή του. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν, έτσι ξεσπούν με αυτόν τον τρόπο. 

marios-sarris-6

Πρόσφατα αποφασίσατε να εγκατασταθείτε σε ορεινό χωριό. Τι κρύβεται πίσω από την μετακόμιση σας;

Επιλέξαμε την Ανώγυρα, για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή κατάγομαι από εκεί και δεύτερον  έπειτα από παροτρύνσεις ειδικών στο να ζει το παιδί σε πιο ήσυχο και φιλικό περιβάλλον. Πλέον γνωρίζουμε τους γείτονες και ξέρουν την κατάσταση, έχουμε περιφραγμένη αυλή ώστε να παίζει ελεύθερα. Το μόνο αρνητικό είναι πως λόγω της απόστασης, πρέπει να ξυπνάμε αρκετά νωρίς το πρωί, ώστε να φέρουμε τα αγόρια μας στα σχολεία, που βρίσκονται στη Λεμεσό.

 

Πώς σχολιάζετε την ταμπέλα που μπήκε στην Ανώγυρα κι έγινε viral σχετικά με το «Προσοχή Παιδιά με Αυτισμό»;

Είναι μία ταμπέλα που έγινε συγκεκριμένα για το Νεόφυτο και θεωρώ πως πρέπει να γίνει σε όλες τις γειτονιές της Κύπρου, όπου υπάρχουν αυτιστικά παιδιά. Παρόλα αυτά αρκετοί το θεωρούν ως αρνητικό, γιατί πιστεύουν πως τα παιδιά στιγματίζονται με αυτό τον τρόπο. Η δική μου άποψη είναι πως πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλειά τους και επειδή είναι απρόβλεπτα παιδιά, οι οδηγοί πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προσέχουν ώστε να μην τρέχουν. Ήταν μία πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου «Μagic Αlways Happens» Δρ. Νεόφυτου Παπανεοφύτου  και του κοινοτάρχη Ανώγυρας Φοίβου Νικολάου.

marios-sarris

marios-sarris-7

Πώς ξεκίνησε η ιδέα με τη δημιουργία κουμπαράδων;

Από παιδί λάτρευα τη ζωγραφική και το 2013 άρχισα να δημιουργώ πάνω σε κουμπαράδες. Το 2014 είχα τα γενέθλια κάποιου δικού μου ατόμου και πήγα ως δώρο έναν κουμπαρά. Τότε όλοι εντυπωσιάστηκαν κι άρχισα από τότε να παίρνω συνεχώς παραγγελίες και δεν σταμάτησα ποτέ. 

 

Πώς συνδέεται αυτή η δημιουργική σου πλευρά με τον αυτισμό;

Τυχαία ήρθα σε επαφή με τον σύνδεσμο «Μagic Αlways Happens» και μόλις ανακάλυψαν ότι έχω κάποιο ταλέντο στην ζωγραφική, τότε έφτιαξα το λογότυπό τους καθώς επίσης κάναμε εκδήλωση με πώληση κουμπαράδων, όπου μέρος των εσόδων πήγαν για την στήριξη του συνδέσμου.

 

Της Παναγιώτας Καψούλη

marios-sarris-4

 

Διαβάστηκε 1581 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top