Ο Ονούφριος Ναθαναήλ από παιδί έχει αναμειχθεί σχεδόν με όλα τα είδη τέχνης. Από παραδοσιακούς χορούς, μέχρι θέατρο. Ως ένας νέος τοποθετείται για τη σχέση των Λεμεσιανών με τον πολιτισμό και μας εκφράζει την επιθυμία του να δει περισσότερους συνομήλικούς του να εμπλέκονται με την παράδοση.

 

Ποια δύναμη σε παρακίνησε προς τον δρόμο της λαογραφίας;
Από μικρός μου άρεσε ο χορός και οι γονείς μου αγαπούσαν ιδιαίτερα την κυπριακή παράδοση, οπότε μου πρότειναν να ξεκινήσω στον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού. Τα πρώτα μου βήματα εκεί τα έκανα δίπλα στον Μάριο Σωφρονίου, ο πρωτεργάτης του ομίλου, που με μεγάλωσε και με δίδαξε να αγαπώ την λαογραφία, η οποία πλέον αποτελεί μέρος της ζωής μου. Έπειτα, τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς με τον οποίο δεν γίναμε όλοι απλά μια ομάδα, αλλά μια μεγάλη οικογένεια.

 

Τι σε ελκύει σε αυτό το είδος χορού;
Είναι οι ρίζες μας και οι καταβολές μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίνεις χορούς όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκεσαι την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτούς.

 

Οι συνομήλικοί σου δείχνουν ενδιαφέρον για την παράδοση;
Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πια για τους παραδοσιακούς χορούς κι αυτό συμβαίνει είτε γιατί τους θεωρούν πολύ παλαιικούς, είτε γιατί απλά βαριούνται να ασχοληθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι παραδοσιακοί χοροί θα βρίσκονται πάντα στη ζωή μας. Φυσικά, οφείλω να αναφέρω ότι στον όμιλο όπου ήμουν, υπήρχαν αρκετά νεαρά άτομα που αγαπούσαν πραγματικά αυτό που έκαναν και δεν το έβλεπαν ως αγγαρεία.

onoufrios-2

Μίλησέ μας για τη συμμετοχή σου σε ομάδα κανταδόρων.
Η ένταξή μου στους κανταδόρους ήρθε σε μία πολύ μικρή ηλικία, αφού από τα γεννοφάσκια μου είχα μανία με το καρναβάλι. Ο πατέρας μου τυγχάνει να είναι ένας από τους καλύτερους μπάσους στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στους κανταδόρους της ΕΔΟΝ. Με πήγαινε μαζί τους στις πρόβες για την εμπειρία και κατέληξα να είμαι μέλος τους. Παράλληλα, είμαι και στο ανδρικό φωνητικό σύνολο «Ύλαντρον».

 

Οι κανταδόροι τείνουν προς εξαφάνιση;
Δυστυχώς, παρατηρούμε πως σιγά – σιγά λόγω ηλικίας αρκετοί είναι αυτοί που αποχωρούν, όμως αυτά τα τραγούδια πρέπει να μένουν γιατί είναι η περιουσία της Λεμεσού. Το καρναβάλι για την πόλη μας ισούται με τους κανταδόρους, οι οποίοι μας χαρίζουν υπέροχες μελωδίες στα στενά, στις συνοικίες, στις πλατείες και στη μεγάλη παρέλαση. Σε αρκετούς νέους αρέσει το τραγούδι, αλλά όχι αυτό το είδος και πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως είναι πολύ τιμητικό να είναι κανείς κανταδόρος.

onoufrios

Τι είναι για σένα το καρναβάλι;
Η ζωή μου ολόκληρη! Ζω και αναπνέω για το καρναβάλι και ανησυχώ πως φέτος δε θα πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα βγω ντυμένος με στολή και φυσικά την μάσκα μου, για να διασκεδάσω μόνος μου, τηρώντας τις αποστάσεις! Ο λόγος που το καρναβάλι επιβίωσε ακόμα και σε οικονομικές κρίσεις, είναι επειδή ότι και να βάλεις πάνω σου μπορείς να διασκεδάσεις με μηδέν έξοδα.

 

Ποια η σχέση σου με το θέατρο;
Και σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο με ενέταξε ο πατέρας μου απ’ όταν ήμουν μικρός, λόγω και της δικής του ασχολίας με αυτό. Ξεκίνησα αρχικά από το θεατρικό εργαστήρι «Πράξις». Στην πορεία πήγα στο πλάι της Κατερίνας Καζαντζή, την όποια αγαπώ βαθύτατα, γιατί ήταν αυτή που μου έδωσε να καταλάβω τι σημαίνει ο θέατρο. Ανεβάσαμε πολλές παραστάσεις και έρχονται ακόμη περισσότερες.

onoufrios-5

Ασχολείσαι με τον χορό, το θέατρο και το τραγούδι. Αν θα έπρεπε να επιλέξεις ένα από τα τρία ποιο θα ήταν αυτό;
Λατρεύω και τα τρία είδη, αλλά θα πω πως ξεχωρίζω το θέατρο, γιατί περιλαμβάνει και τις άλλες δύο τέχνες. Το να πατάς πάνω στο σανίδι και να υποδύεσαι κάποιον άλλον από τον εαυτό σου, είναι πραγματικά μαγικό. Ο κόσμος έρχεται πολύ κοντά σε εσένα και εσύ σε αυτόν. Σε αντίθεση βέβαια με τη δουλειά του ηθοποιού στην τηλεόραση, που ερμηνεύει τον ρόλο του περιβαλλόμενος από επαγγελματίες και τεχνικούς. Εκεί, χάνεται η αμεσότητα και το χειροκρότημα στο τέλος, στο οποίο και βρίσκεται όλη η ικανοποίηση.

 

Θεωρείτε ότι οι Λεμεσιανοί ξεχωρίζουν;
Ναι, γιατί είμαστε άνθρωποι της διασκέδασης. Σε οτιδήποτε και αν κάνουμε δίνουμε και την ψυχή μας και δε νοιαζόμαστε για τη γνώμη των άλλων. Είμαστε αυθόρμητοι και έχουμε μπόλικη τρέλα. Οι συμπολίτες μας έχουν καλή σχέση με τον πολιτισμό;Ναι, και μάλιστα πολύ καλή. Η νεολαία μας έχει λίγο απομακρυνθεί, αλλά και πάλι με τους δικούς της τρόπους κρατάει επαφή. Θα ήταν ωραίο να εμπλέξουμε περισσότερο την παράδοση μέσα σε αυτή την προσπάθεια διάδοσης πολιτιστικών δράσεων.

Διαβάστηκε 1389 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top