Όλοι γνωρίζουν τον συγκεκριμένο συνεντευξιαζόμενο, για τη σπουδαία πορεία που χάραξε στον τομέα της δικηγορίας. Όμως εμείς θα αποκαλύψουμε μια άλλη του πλευρά. Ο Κώστας Τσιρίδης είναι ταγμένος από μικρός στην χριστιανοσύνη και μας μιλά για τα παιδικά του χρόνια, για τις σκέψεις του να γίνει ιερέας και για τη συνάντηση των δύο κόσμων, αυτών της νομικής και της θρησκείας, που «όχι μόνο δεν αντικρούονται αλλά συμβαδίζουν», όπως μας είπε. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει τον λόγο που στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον αποκαλούν «Άρχοντα».
 

Πώς αποκτήσατε αυτή τη στενή σχέση με τον Θεό;
Παιδιόθεν. Ακολουθούσα τη γιαγιά στην εκκλησία και συγκεκριμένα στην Αγία Ζώνη, γιατί της είχα ιδιαίτερη αδυναμία. Δειλά – δειλά, άρχισα να μπαίνω στο ιερό και το ψαλτήρι.

 

Πέρασε από το μυαλό σας να γίνετε ιερέας;
Ναι, το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά, αλλά η μητέρα μου δεν ήθελε ούτε να το ακούσει γιατί ονειρευόταν να σπουδάσω θετικές επιστήμες. Όντως πήγα να της κάνω το χατίρι και να σπουδάσω μαθηματικά, στην πορεία όμως με κέρδισε η νομική.

 

Ζήσατε ποτέ από κοντά ένα θαύμα;
Το θαύμα συνέβη σε μένα όταν το 2013 διαγνώστηκα με καρκίνο των πνευμόνων. Τότε αποφάσισα να μεταβώ στην Αγγλία, ώστε να χειρουργηθώ. Λίγες μέρες πριν, πήγα στον πνευματικό μου που είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού και τον ρώτησα ποια εκκλησία θα λειτουργούσε την επόμενη μέρα, για να πάω πριν φύγω για το αεροδρόμιο και μου απάντησε πως θα κάνει ειδική λειτουργία στο εκκλησάκι που έχει στη Μητρόπολη. Στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια που ήμουν μισοναρκωμένος προς το χειρουργείο, ένιωσα να μου κρατά το χέρι η Παναγία. Ο θεράπων ιατρός ήταν εντυπωσιασμένος για το πόσο γρήγορη ήταν η ανάρρωσή μου και επέστρεψα στην Κύπρο. Η μητέρα μου πάντα είχε την πεποίθηση πως οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν οι προστάτες Άγιοί μου και εκείνη τη χρονιά δεν έκανα το μνημόσυνο λόγω της κατάστασής μου. Το επόμενο βράδυ της γιορτής τους, είχα φρικτούς πόνους και ένιωσα ένα χέρι να μου κρατάει τον ώμο. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι η γυναίκα μου, όμως αυτό κατέληγε σε υπέρμετρα σεβάσμιο γέροντα με μακριά λευκή γενειάδα και αντιλήφθηκα ότι ήταν οι Άγιοι Ανάργυροι. Με το που έκανα αυτή τη σκέψη, τότε ο γέροντας άρχισε να χάνεται στο χώρο και οι πόνοι υποχώρησαν για πάντα.

tsirides-6

 

Το επάγγελμά σας έρχεται σε σύγκρουση με τα θρησκευτικά σας πιστεύω;
Ασχολούμενος σχεδόν πάντα με τα ποινικά αδικήματα, ποτέ δε ρώτησα πελάτη μου αν όντως έκανε το αδίκημα, αλλά η ερώτηση μου ήταν ποια είναι η υπεράσπισή του. Εγώ στο δικαστήριο προέβαλα τα όσα μου έλεγε και σε περίπτωση που έκρινα ότι η υπεράσπιση δεν ήταν αληθής, τότε τον συμβούλευα να παραδεχτεί τα όσα έχει κάνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που τιμωρήθηκε ο πελάτης μου για το αδίκημα που έκανε, φυσικά με μικρότερη ποινή λόγω παραδοχής και μεταμέλειας, ενώ πολλοί εξ αυτών περνώντας τον χρόνο τους στη φυλακή, άλλαξαν τρόπο ζωής κι έγιναν υπέροχοι πολίτες της Δημοκρατίας. Αυτή λοιπόν είναι για εμένα η δικηγορία, η εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με τον ορθό τρόπο. Άρα, όχι μόνο δεν ήρθε το επάγγελμά μου σε σύγκρουση με τη θρησκεία, αλλά με βοήθησε ώστε να το ασκώ με καλύτερο τρόπο.

 

Ποιος θεωρείτε πώς είναι ο λόγος που αρκετοί νέοι είναι μακριά από τις εκκλησίες;
Ένας εγκληματίας όσο είναι ελεύθερος δε σκέφτεται πως θα πάει φυλακή, έτσι και οι νέοι επειδή θεωρούν ότι είναι μακριά η ώρα της κρίσης δεν έρχονται εκκλησία. Είναι επαναστάτες και καλά κάνουν, γιατί άλλωστε όλοι ήμασταν κάποτε. Ο νέος θέλει να κυβερνά τη ζωή του και αποφεύγει τα καλούπια και επειδή νομίζουν ότι είναι ένα συνοθύλευμα κανόνων, άρα αντιδρούν σε αυτό. Φυσικά αυτό είναι λάθος, γιατί η εκκλησία έχει δύο μόνο κανόνες «αγάπα τον πλησίον σου» και «μην κάνεις σε κάποιον αυτό που δεν θες να σου κάνουν». Δεν είναι ανάγκη να τους πιέζουμε να έρθουν το πρωί εκκλησία. Ας τους αφήσουμε να διασκεδάσουν το Σαββατόβραδο και όταν ξυπνήσουν, να έρθουν ό,τι ώρα θέλουν και να ανάψουν ένα κεράκι.

tsirides


Γνωρίσατε αρκετές σπουδαίες προσωπικότητες από τον πνευματικό κόσμο. Ποιος σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;
Ο πρώτος και κυριότερος είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Μέσα από μερικές διηγήσεις οφείλω να ομολογήσω πως ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος. Γνωρίζοντάς τον συνειδητοποίησα το μέγεθος της ανθρωπιάς του, όχι μόνο στα λόγια αλλά στις πράξεις. Ο δεύτερος, είναι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο οποίος έχει το παρατσούκλι ο «Πατριάρχης της Αγάπης» και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

 

Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με το συγκεκριμένο Πατριαρχείο;
Αγάπησα τόσο πολύ τον Πατριάρχη που από τότε που τον γνώρισα τον επισκέπτομαι 2-3 φορές τον χρόνο. Το 2012 με τίμησε με την απονομή του λεγόμενου «οφφικίου» και με όρισε ως «Άρχοντα Δικαιοφύλακα» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Είναι ένα από τα σπάνια αξιώματα που μπορεί κάποιος να έχει. Φοράμε ειδικά μανικετόκουμπα και καρφίτσα, ενώ μας δόθηκε κι ένας ειδικός σταυρός. Επιπρόσθετα, με όρισε ως πρόεδρο του Σώματος Αρχόντων Κύπρου.


tsirides-2

 

Ποια η σχέση σας σήμερα με τον ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πολεμιδιών;
Πήγα στη συγκεκριμένη εκκλησία ως πρόσφατα διορισθείς από τον Μητροπολίτη, μετά από προτροπή του φίλτατου φίλου πατήρ Στυλιανού, που ήταν μέχρι τότε ο πρόεδρος του ναού. Σκοπός μου είναι να τον απελευθερώσω από τα καθήκοντά διοίκησης της εκκλησίας. Ένα από τα πράγματα που έχω διαπιστώσει, είναι ότι ο Άγιος Νικόλαος, αν και είναι μια τεράστια ενορία, πολύς κόσμος δεν την ξέρει. Επειδή μετά τον κορωνοϊό τα οικονομικά της εκκλησίας έχουν πάρει κατακόρυφη πτώση, το εξέλαβα ως πρόκληση. Ο κόσμος γνωρίζει πως πρέπει να εκκλησιάζεται, όμως για να έρθει πρέπει να γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα που να συνδυάζονται με τη θρησκεία. Ετοιμάζουμε όμορφες εκπλήξεις και πιστεύω πως ο κόσμος αξίζει να έρθει για να τις δει.

Διαβάστηκε 1304 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top