Τον Άγγελο Κουλαούζου θα τον βρείτε στον Μόλο να ρολλάρει με την παρέα του. Τα roller skates μπορεί να έγιναν μόδα μετά το lockdown, αλλά ο ίδιος ανεβαίνει πάνω στα πατίνια εδώ και αρκετό καιρό. Μας μιλά για το άθλημα που αγαπά και θα ήθελε να προωθήσει περισσότερο στην πόλη της Λεμεσού.

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα rollers skates;

Η πρώτη μου επαφή με τα ρόλλερς (τροχοπεδιλισμός) ήταν πριν από τρία χρόνια και ξεκίνησα καθαρά από περιέργεια. Δεν περίμενα ότι αυτό το άγνωστο σε εμένα άθλημα σιγά –σιγά θα γίνει μέρος της ζωής μου και θα το αγαπήσω τόσο πολύ.

 

Πώς αντιδρούν στον περίγυρο σου όταν τους λες πως αγαπάς τα rollers;

Η αλήθεια είναι ότι πριν από τρία χρόνια τα rollers δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα στην πόλη μας. Αυτοί που ασχολούνταν ήταν ελάχιστοι και σύχναζαν σε συγκεκριμένες περιοχές. Γενικά ο περίγυρος μου όταν άκουγε να μιλώ για τα rollers και την αγάπη μου για αυτά, δεν αντιδρούσε, γιατί στους περισσότερους ήταν κάτι ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα. Τώρα, όσον αφορά τους φίλους μου, έχουν ακριβώς την ίδια τρέλα μαζί μου.

 

Είναι επικίνδυνο σπορ;

Όλα τα αθλήματα έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας, όπως επίσης κι ένα βαθμό δυσκολίας, γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να προστατευθείς. Έτσι και με τα rollers, έχοντας τα απαραίτητα προστατευτικά και με τη σωστή καθοδήγηση, μπορείς να το διασκεδάσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Προτρέπω τους γονείς να μη φοβούνται να ωθήσουν τα παιδιά τους προς αυτό το άθλημα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τα εξοπλίσουν σωστά.

 

skate-3

Ποιο σημείο είναι το αγαπημένο σου στη Λεμεσό για να ρολλάρεις;

Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί αρκετά και ειδικά στο παραλιακό της τμήμα. Προσωπικά, το αγαπημένο σημείο μου που ρολλάρω καθημερινά είναι ο Μόλος Λεμεσού. Η υπέροχη θέα της θάλασσας, σε συνδυασμό με την μεγάλη έκταση του σε μήκος, είναι ο τέλειος συνδυασμός. Είναι κάτι που με χαλαρώνει, με ηρεμεί και μπορώ να πω ότι όταν ρολλάρω εκεί, είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας μου.

 

Πώς σχολιάζεις την έντονη έξαρση των rollers εν καιρώ κορωνοϊού;

Το φαινόμενο κορωνοϊός είναι κάτι πολύ πρωτόγνωρο για όλους μας. Είναι γεγονός ότι υπήρξε μια έξαρση των rollers τον τελευταίο καιρό, και ειδικά αμέσως μετά το lockdown. Δεν ξέρω κατά πόσο σχετίζονται αυτά τα δύο μεταξύ τους, όμως θεωρώ ότι είναι για καλό. Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνούμε είναι ευχάριστο να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, μας προσφέρουν χαρά και μας κάνουν να ξεχνιόμαστε. Τα rollers σίγουρα το πετυχαίνουν αυτό!

 

Υπάρχει κάτι πιο οργανωμένο σε αυτό τον τομέα, που θα μπορούσε να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται;

Υπάρχει το Limassol Urban Skating το οποίο δημιουργήθηκε από την παρέα μας. Μέσω της σελίδας μας προσπαθούμε να διαδώσουμε το άθλημα μας στο ευρύ κοινό. Είμαστε μια ομάδα που με κίνητρο την αγάπη μας για το roller skates, προσφέρουμε οικειοθελώς και αφιλόκερδος δωρεάν μαθήματα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί. Χαιρόμαστε πραγματικά να βλέπουμε κόσμο κάθε ηλικίας να μας προσεγγίζει, από μικρά παιδιά μέχρι και άτομα μέσης ηλικίας.

 

skate-4

Ποιο είναι το όνειρό σου σε σχέση με το σπορ;

Το όνειρο είναι μεγάλο και όταν λέω μεγάλο, το εννοώ. Θα ήθελα η οικογένεια – παρέα μας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, το άθλημα να διαδοθεί και να γίνει μέρος της ζωής της κυπριακής κοινωνίας και να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί. Είναι ένα άθλημα που βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, είναι διασκεδαστικό και το πιο σημαντικό φέρνει τους νέους, και όχι μόνο, επιτέλους ξανά κοντά. Στόχος μας, είναι με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός πάρκου, το οποίο θα τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και θα προσφέρει ένα ασφαλές μέρος προπόνησης.

 

Έχει η Λεμεσός τις υποδομές για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς ή ακόμα υστερούμε;

Χαίρομαι πολύ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί θέλω να τοποθετηθώ όσον αφορά το θέμα αυτό. Ενώ η Λεμεσός είναι μια πόλη σε συνεχή εξέλιξη, που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, στο θέμα της μεταφοράς υστερεί. Εκτός από το παραλιακό κομμάτι, δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές που να διευκολύνουν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Είναι δύσκολο για έναν ποδηλάτη, ή έναν τροχοπεδιλιστή να μετακινηθεί στους δρόμους της πόλης, πέραν του παραλιακού. Καλό θα ήταν λοιπόν να υπάρξει ανάλογη ανάπτυξη και στο κομμάτι των εναλλακτικών μεταφορών. Ως νεολαία στηρίζουμε τις εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς και συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος όσο μπορούμε. Επίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πάρκα (skate parks) ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα του τροχοπεδιλισμού, γι’ αυτό και στο εξωτερικό το άθλημα βρίσκεται σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με την Κύπρο.

 

skate-2

Ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει ο δήμος ώστε να ωθήσει τους πολίτες να στραφούν προς τα rollers;

Θα θέλαμε ο Δήμος Λεμεσού να είναι κοντά στα νέα παιδιά και να τα στηρίζει. Κάτι που θα μπορούσε να αναλάβει ο δήμος, είναι η οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων που αφορούν το άθλημά μας, καθώς επίσης και άλλα αθλήματα, όπως η ποδηλασία και το skate board. Ως ομάδα, έχουμε ήδη αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την παγκόσμια μέρα τροχοπεδιλισμού στις 11 Ιουλίου, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε σε πάνω από 100 πόλεις ανά το παγκόσμιο. Ευχόμαστε ότι ο δήμος θα είναι ανοικτός σε ένα διάλογο και θα συνεισφέρει, έτσι ώστε μέσω του αθλητισμού να φέρουμε όλους τους νέους ξανά κοντά και να καταπολεμήσουμε την αποξένωση των τελευταίων ετών.

 

Συμφωνείς με την άποψη ότι όλο αυτό είναι μια μόδα που θα περάσει;

Είναι γεγονός ότι η μόδα επηρεάζει πάντα μια κοινωνία. Τα rollers θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια νέα μόδα στην Κύπρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι και παροδικό. Γνωρίζοντας το άθλημα, ο καθένας θα καταλάβει ότι δεν είναι απλά μόδα, αλλά τρόπος ζωής!

Διαβάστηκε 998 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top