Ο Λεμεσιανός Πάμπος Χαραλάμπους αφοσιωμένος εδώ και χρόνια στην τέχνη της φωτογραφίας, αποτελεί σήμερα έναν από τους καλύτερους του είδους του. Ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων κατάφερε να θέσει στη Βουλή την κατοχύρωση του επαγγέλματός τους με στόχο τη νομική του ρύθμιση. Μιλώντας στη ΛΕΜΕΣΟΣ αναφέρει πως έπειτα από απόφασή του αποχωρεί από την Προεδρία του Συνδέσμου συνεχίζοντας όμως τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία.

 

Πώς ασχοληθήκατε με την φωτογραφική τέχνη;

Ήμουν μαθητής του δημοτικού και δούλευα σε φωτογράφο τα καλοκαίρια στον Αντρέα τον Ευαγγέλου στη Γλάδστωνος. Ήταν η εποχή που τα φωτογραφεία ήταν ανοιχτά την Κυριακή γιατί έρχονταν εκεί οικογένειες ή ζευγάρια για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Ήταν το πρώτο «βάφτισμά μου» στον κόσμο της φωτογραφίας.  Όταν απολύθηκα από τον στρατό, συνεργάστηκα με τον φωτογράφο Αντρέα Βασιλείου στον οποίο δούλευα ως βοηθός φωτογράφου σε γάμους.  Το 1992 άνοιξα το δικό μου στούντιο και από τότε είμαι αυτοτελώς εργαζόμενος φωτογράφος.

 

Ζήσατε τη μετάβαση από το φιλμ στη ψηφιακή φωτογραφία. Ποιες οι διαφορές τους;

Ήμουν από τους πρώτους που χρησιμοποίησα τα ψηφιακά μέσα σε μια εποχή που οι πλείστοι συνάδελφοι ήταν επιφυλακτικοί. Όταν μάλιστα με ρώτησε κι ένας συνάδελφός μου «πώς σου φάνηκε η ψηφιακή φωτογραφία, η τεχνολογία η νέα;» Του απάντησα το εξής: «με το ψηφιακό γίναμε όλοι φωτογράφοι». Αυτό αληθεύει, καθώς οι ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα κάνουν τον οποιονδήποτε να είναι φωτογράφος.

Αν προσέξετε τα κινητά σήμερα βγάζουν τέλειες φωτογραφίες, παρόλο που δεν έχουν την ίδια ποιότητα γι’ αυτό κι εμείς ακολουθώντας την μόδα της εποχής, αντί να κρατούμε βάρος για τις 10 - 14 ώρες που δουλεύουμε π.χ. για ένα γάμο, κρατούμε μια ελαφρύτερη ψηφιακή, η οποία σου επιτρέπει να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες.

Παλαιότερα, για να έχουμε ωραίο αποτέλεσμα με το φιλμ, έπρεπε να έχουμε διάφορες ευαισθησίες φιλμ, για να φωτογραφίσουμε είτε νύχτα είτε ημέρα. Εκμεταλλευόμαστε και εμείς με την καλή την έννοια την τεχνολογία. Αν μείνεις πίσω πάς με την παλιά τεχνολογία, σίγουρα πρέπει να την ακολουθάς. Επίσης μια άλλη διαφορά είναι ότι με το φιλμ  «γεμίζαμε» με προβολείς για να βγάλουμε όμορφες φωτογραφίες, ιδιαίτερα το βράδυ. Η τεχνολογία πλέον σου επιτρέπει να έχεις μια σωστή φωτογραφική λήψη χωρίς όλα αυτά.

foto-2

 

Πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα σας;

Ειδικά στην σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο. Ναι μεν, η τεχνολογία βοήθησε τον φωτογράφο αλλά εν μέρει του αφαίρεσε και πολλές δουλειές. Πλέον, ο οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει φωτογραφίες. Παλαιότερα έπρεπε να είσαι φωτογράφος, να κατέχεις την τέχνη, να εμφανίσεις το φιλμ. Σήμερα καλώς ή κακώς είναι όλα έτοιμα. Υπήρχε ένας κύκλος εργασίας δηλαδή να φωτογραφίσει, να εκτυπώσει, να πουλήσει φωτογραφικές, φιλμ, φωτογραφίες, άλμπουμ, κορνίζες. Σήμερα κάνουμε μόνο γάμους και βαφτίσεις. Επιπρόσθετα, δεχόμαστε «πειρατεία» από πάρα πολλούς που δεν είναι επαγγελματίες φωτογράφοι, που είτε φωτογραφίζουν αφιλοκερδώς είτε με λιγότερα λεφτά.

 

Άρα υπάρχει «πειρατεία» στον χώρο σας;

Υπάρχει και αρκετή μάλιστα από το εξωτερικό. Για παράδειγμα οι πολιτικοί γάμοι, όπου ως επί το πλείστον το ζευγάρι είναι από το εξωτερικό κλείνουν φωτογράφους μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν φωτογράφοι που έρχονται από το εξωτερικό στην Κύπρο για 3 μήνες, κάνουν συνέχεια γάμους που στην πλειοψηφία τους παίρνουν «μαύρα» χρήματα. Γι’ αυτό μπήκε στην βουλή το θέμα της ρύθμισης και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

 

Τι ακριβώς θα προνοεί η νέα νομοθεσία;

Θες να είσαι φωτογράφος; Θα πρέπει να βάζεις τις κοινωνικές ασφαλίσεις, να ανήκεις σε κάποιον σύνδεσμο γιατί ένας φωτογράφος χειρίζεται λεπτά θέματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος. Θα υπάρχει ένα συμβούλιο εγγραφής φωτογράφων όπου θα βάζει τα χαρτιά και τις κοινωνικές του ασφαλίσεις, θα παίρνει μια άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να επαλειφθεί η αδήλωτη εργασία.

 

Πέστε μας λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Φωτογράφων

Ο σύνδεσμος μας υπήρχε από παλιά. Τη τελευταία δεκαπενταετία δυστυχώς ώσπου πάμε γινόμαστε πιο λίγοι. Το μόνο ενθαρρυντικό, είναι ότι τώρα είμαστε στη Βουλή για νομική ρύθμιση του επαγγέλματός μας και άρχισαν πλέον να έρχονται και νέα μέλη.

 

Ποιο θεωρείτε το πιο ωραίο «φωτογραφικά σημείο» της πόλης μας;

Κάθε σημείο της πόλης είναι άξιο για φωτογράφιση, έτσι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Μου αρέσει να φωτογραφίζω αυθόρμητα και όχι στημένα. Αγαπημένη μου εποχή για να φωτογραφίζω είναι τα καρναβάλια. Ο κόσμος διασκεδάζει στους δρόμους όποτε βγαίνει το στοιχείο του αυθορμητισμού που επιζητώ.

Διαβάστηκε 6816 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top