Κάποιοι από εμάς περνούν τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους, λόγω εργασίας. Ο Πιερής Κωστή εδώ και 35 χρόνια που διατηρεί το εστιατόριο «Chris & Pieris» στη Λεωφόρο Μακαρίου, έχει περάσει πολλές φορές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο μαγαζί του, μαζί με την «δεύτερη του οικογένεια», όπως χαρακτηρίζει τους υπαλλήλους του. Παράλληλα, το γνωστό ξενύχτικο αποτελεί και ένα καταφύγιο για πολλούς Λεμεσιανούς, που δεν έχουν οικογένεια για να περάσουν τις γιορτές, επιλέγοντας το συγκεκριμένο μαγαζί το οποίο τους προσφέρει την θαλπωρή και την φιλοξενία απλόχερα.

 

Πόσο χρονών ήσουν όταν μπήκες στον κόσμο της εστίασης;

Δουλεύω από 16 χρονών και από τότε έχω να βιώσω ανενόχλητος γιορτές, ενώ τα τελευταία 35 χρόνια μαζί με τον συνέταιρο μου, διατηρώ το «Chris & Pieris», έτσι οι γιορτές μου είναι γεμάτες δουλειά τα πρωινά ή ακόμα και μεταμεσονύκτια.

 

Ποια είναι τα συναισθήματά σου που περνάς τις γιορτές μακριά από το σπίτι σου;

Όταν ήμουν νεαρός δεν με ενοχλούσε καθόλου. Αργότερα αποκτώντας οικογένεια και δύο κόρες, μπορώ να πω πως με αρκετή δυσκολία έφευγα από το σπίτι για τη δουλειά. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, με βεβαιότητα σας λέω ότι «αποκτηνώθηκα».

pieris

 

Σε καταβάλλει η μελαγχολία των γιορτών τις μέρες που δουλεύεις;

Όχι, γιατί έχω το προσωπικό μου που τους θεωρώ ως δεύτερη οικογένειά μου. Καθώς αλλάζει ο χρόνος χαλαρώνουμε για λίγα λεπτά ώστε να μετρήσουμε αντίστροφα και να  ανταλλάξουμε ευχές, όμως αμέσως μετά συνεχίζουμε για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας.

 

Τι σχέση έχεις αποκτήσει με τους πελάτες σου μετά από τόσα χρόνια;

Κατά κύριο λόγο το μαγαζί δουλεύει με σταθερούς πελάτες. Εδώ, τους προσφέρουμε καλό φαγητό και εξυπηρετούμε τον κάθε ένα που έρχεται ξεχωριστά με τον ίδιο ζήλο, είτε πληρώσει 1 ευρώ είτε 100. Κόσμος από όλη την Κύπρο έρχεται εδώ για να απολαύσει το φαγητό, ενώ σχεδόν όλα τα ονόματα του Ελληνικού και του Κυπριακού πενταγράμμου, καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί δείπνησαν σε εμάς.

pieris-3

 

Τέτοιες μέρες έρχεται κόσμος για να περάσει τις γιορτές τους στο εστιατόριο;

Φυσικά. Έρχονται άνθρωποι που είναι μονάχοι, γιατί βρίσκουν το υποκατάστατο της οικογένειας σε εμάς. Αρκετές είναι η φορές που καθόμαστε και μαζί στο τραπέζι, για να κρατάει ο ένας συντροφιά στον άλλον. Στην ουσία, για να επιλέγουν να έρθουν εδώ, σημαίνει πως ήδη είναι φίλοι του καταστήματος και νιώθουν οικεία. Προσωπικά, περνάω την αλλαγή του χρόνου εδώ επειδή είναι η δουλειά μου, αλλά οι συγκεκριμένοι πελάτες έρχονται επειδή θεωρούν το εστιατόριο σαν το σπίτι τους, με ανθρώπους που τους νοιάζονται.

 

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια θεωρείς πως έχει αλλάξει η νεολαία;

Δεν το πιστεύω. Από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα βλέπω τον ίδιο αυθορμητισμό στους νέους μας. Συνήθως εδώ έρχονται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από την έξοδό και την κατανάλωση αλκοόλ, για να απολαύσουν ζεστή σούπα αυγολέμονη. Πάντα υπάρχουν πειράγματα, γέλια και θόρυβος ανάμεσα στις παρέες, όμως ποτέ δεν μπορώ να πω ότι δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα ή ήταν ασεβείς προς το προσωπικό.

pieris-4

 

Δουλεύοντας τόσα χρόνια σε ξενύχτικο, πως σου φαίνεται ο κόσμος της νύχτας;

Θεωρώ πως είναι πιο ντόμπροι σε σχέση με αυτούς της μέρας, γιατί υπάρχει σεβασμός πάνω από όλα. Όταν είσαι ωραίος μαζί τους και αυτοί είναι πάντα ωραίοι, φτάνει να μην τους κάνεις καμιά «λαδιά». Τη μέρα τα πράγματα λειτουργούν πολύ διαφορετικά, γιατί όταν κάποιος θέλει να σου κάνει κακό, το κάνει με πολύ υποχθόνιο τρόπο, πίσω από ένα γραφείο με κουστούμι.

 

Πώς σχολιάζεις την εξαφάνιση των ξενύχτικων από την Λεμεσό;

Κάποτε η Λεμεσός είχε περίπου 15 ξενύχτικα και πλέον είμαστε μόνοι μας εδώ και χρόνια.  Για να σας δώσω να καταλάβετε, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, στη Λεωφόρο Μακαρίου, υπήρχαν 7 ξενύχτικα, άλλα τόσα στον παραλιακό, καθώς επίσης και στην Πλατεία Ηρώων. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από αυτή τη δουλειά, δεν βρέθηκε κάποιος νέος να την αναλάβει. Την δεκαετία του ‘90 αυτά τα εστιατόρια ήταν στα «φόρτε τους», γύρω στο 2005 άρχισαν σιγά-σιγά να κλείνουν, ενώ με την κρίση τους δόθηκε η χαριστική βολή.

Διαβάστηκε 11797 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top