Ο Γιάννης Παπαναστασίου είναι ο άνθρωπος που «πέρασε» από τον φωτογραφικό του φακό ολόκληρη η πόλη και επαρχία Λεμεσού. Από νωρίς το πρωί ως χειμερινός κολυμβητής μέχρι και αργά το βράδυ ως φωτογράφος, «οργώνει» την πόλη και αποτυπώνει όμορφες στιγμές, ενώ κανείς δεν τον είδε ποτέ κατσουφιασμένο και κουρασμένο. Οι περισσότεροι Λεμεσιανοί έχουμε ως φωτογραφία προφίλ ένα όμορφο στιγμιότυπο που ο κ. Γιαννάκης «ξέκλεψε» από μια σημαντική στιγμή μας.

 

Πώς ασχοληθήκατε με την φωτογραφία;

Mε τη φωτογραφία άρχισα να ασχολούμαι όταν ήμουν περίπου 14 χρονών. Το καλοκαίρι του 1971, αξιοποίησα το πρώτο μου χαρτζιλίκι ως μαθητής, αγοράζοντας μια μικρή φωτογραφική μηχανή μάρκας HALINA. Ήμουν ο φωτογράφος της οικογένειας και της τάξης μου, με ελάχιστες όμως φωτογραφικές λήψεις, αφού η αγορά και εμφάνιση των φιλμ κόστιζε αρκετά. Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισα να φωτογραφίζω κυρίως οικογενειακά στιγμιότυπα. Στο μεταξύ παντρεύτηκα και με τον ερχομό των πέντε παιδιών μας, το αγαπημένο μου χόμπι πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Βλέπετε το ανάγιωμα πολυμελούς οικογένειας χρειάζεται και κάποιες «θυσίες», γλυκές θυσίες. Η συστηματική μου ενασχόληση με τη φωτογραφία άρχισε όταν λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που είχα, το οποίο ονομάζεται πολιομυελιδικό σύνδρομο, σταμάτησα να εργάζομαι ως μηχανικός αυτοκινήτων. Τότε, πήρα πρόωρη σύνταξη και από τον Φεβράρη του 2002 μπήκα σε ένα πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής. Κατόπιν συστάσεων των γιατρών άρχισα και συνεχίζω μέχρι και σήμερα να γυμνάζομαι τέσσερις φορές τη βδομάδα σε γυμναστήριο και να κολυμπώ καθημερινά δυο φορές την ημέρα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συχνή μου επαφή με τη θάλασσα, η πάντα ιδαίτερη ανατολή της Λεμεσού, καθώς και η μαγεία της κυπριακής φύσης, σταδιακά με οδήγησαν στην συστηματική φωτογράφιση, αφού με τις συγχρονες digital φωτογραφικές μηχανές μου δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίζω χιλιάδες φορές, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

 

Είστε αυτοδίδακτος;

Ναι, εν μέρει είμαι αυτοδίδακτος. Από μικρός ζωγράφιζα αυτά που έβλεπα, με σχετικά καλά αποτελέσματα και μου άρεσε πολύ να βλέπω εικόνες σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, αλλά και στην καθημερινότητά μου ήθελα συνεχώς να παρατηρώ τη φύση, τα ζώα, τους ανθρώπους. Όλα αυτά, εκ των υστέρων, αντιλήφθηκα ότι με βοήθησαν πολύ στο να αποκτήσω το «φωτογραφικό μάτι». Βέβαίως, τα τελευταία χρόνια παρακολούθησα μια σειρά μαθημάτων στο Ανοικτό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, όπου με βοήθησαν πάρα πολύ στην επαναφορά ξεχασμένων γνώσεων και στην εκπαίδευση επεξεργασίας φωτογραφιών. Επίσης, εμβάθυνα ακόμη περισσότερο στην τέχνη της φωτογραφίας με μια σειρά μαθημάτων από το φωτογραφικό μου σωματείο ΟΡΑΣΙΣ, του οποίου τυγχάνει να είμαι Αντιπρόεδρος.

 

Tι πρέπει να ξέρει κάποιος για να τραβήξει μια καλή φωτογραφία;

Εκτός από το φωτογραφικό μάτι που είπαμε πιο πάνω, είναι απαραίτητη και η γνώση των βασικών ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής για μια σωστή φωτογραφία, ανάλογα του τι φωτογραφίζουμε, π.χ. τοπίο, πορτραίτο, νυχτερινή λήψη, μάκρο, κίνηση κλπ. Με λίγα λόγια αξιοποιώντας το τρίπτυχο κλείστρο – διάφραγμα – ISO θα έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

giannakis

Στο παρελθόν ήσασταν μηχανικός αυτοκινήτων. Είναι αντικρουόμενος αυτός ο χώρος με την φωτογραφία που θεωρείται πιο καλλιτεχνικός;

Δεν μπορώ νας πω ότι αντικρούονται η μηχανική τέχνη με την φωτογραφική τέχνη, γιατί είναι και οι δυο τέχνες! Βέβαια η μηχανική ήταν το επάγγελμά μου και η φωτογραφία ήταν το χόμπι που με ξεκούραζε, που με βοηθούσε να ξεφύγω από το άγχος της δουλειάς.   

                                          

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φωτογραφικό θέμα;

Έχω πολλά αγαπημένα θέματα όμως αυτό που με μαγεύει περισσότερο είναι η φωτογράφιση ανθρώπων (φιγούρων) σε κίνηση ή και πορτραίτων τις ώρες του λυκαυγούς και της ανατολής.

 

Ποιο είναι το πιο φωτογενές σημείο στη Λεμεσό;

Η Λεμεσός έχει αρκετά μέρη με φωτογένεια όπως το Παλιό Λιμάνι, η αποβάθρα εναερίου, η παλιά πόλη, ο υδατόπυργος κλπ. Έμενα το σημείο που μ’ αρέσει να φωτογραφίζω είναι το μεταλλικό γλυπτό «Αποκρυσταλλωμένο Κύμα» ή όπως καθιερώθηκε στο ευρύ κοινό «Ο Κύκλος της Ζωής» του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου Επίχωσης.

giannakis-4

 

Ποιον θεωρείτε τον σπουδαιότερο Λεμεσιανό φωτογράφο;

Η Λεμεσός έχει την τύχη να έχει σπουδαίους φωτογράφους με παγκόσμια εμβέλεια, έτσι όπως είναι φυσικό μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Προσωπικά χαίρομαι, γιατί έχω την τιμή να έχω γνωρίσει φωτογράφους που θαυμάζω ιδιαίτερα την δουλειά τους, όπως είναι ο Ρόμπερτ, ο Ρώμος, ο Παντελής, ο Ρίκος, η Ερατώ, ο Μάριος, ο Δώρος, ο Σπύρος, ο Δημήτρης, η Αλίκη, ο Ανδρέας, ο Νίκος, ο Γιάννης, ο Κυριάκος και πολλοί άλλοι ακόμη που δεν μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή.  

 

Tι ξεχωρίζει τους Λεμεσιανούς από τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας;

Οι Λεμεσιανοί είναι «έξω καρδιά» όπως λέμε, θεωρώ ότι είναι κάτι που κάνει τον Λεμεσιανό να ξεχωρίζει.

 

Eκτός από τη φωτογραφία με τι άλλο ασχολείστε;

Παλαιότερα ασχολούμουν με πολλά πράγματα, με πρώτο και καλύτερο το διάβασμα. Σήμερα εκτός από τα εγγονάκια μου, η κύρια ενασχόληση μου είναι με την εφημερίδα μας, την οποία δεν θεωρώ ως εργασία αλλά ως ένα κομμάτι του εαυτού μου. Η ενασχόληση μου στην εφημερίδα κυριολεκτικά μου άλλαξε τη ζωή κατά 180ο, μου πρόσφερε ευκαιρίες, φιλίες, γνώσεις, όμορφες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίσεις που ποτέ δεν είχα φανταστεί. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μ. Πανίκο, ιδρυτή της εφημερίδας, τον Σάκη και την Εύη που μου έδωσαν την χαρά και την τιμή να αποτελώ μέρος αυτής της όμορφης οικογένειας που λέγεται Εφημερίδα Λεμεσός.

giannakis-3

 

Πώς καταφέρατε να γίνετε τόσο αγαπητός στη Λεμεσό;

Η απάντηση είναι απλή, «Εφημερίδα Λεμεσός».

 

Παρόλο που έχετε κάποια μορφή αναπηρίας, είστε πολύ δραστήριος και πάντα χαμογελαστός. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Τα μυστικά μου είναι:

 α) πιστεύω στον Θεό και στον εαυτό μου,

β) αγαπώ τη ζωή,

γ) προσαρμόζομαι πολύ εύκολα με τις εκάστοτε συνθήκες,

δ) τηρώ με «θρησκευτική ευλάβεια» τις εντολές των γιατρών μου και

ε) η ΑΚΤΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ: η παραλία με τα 1000+1 φωτογραφικά θέματα και όχι μόνο... 

giannakis-5

Διαβάστηκε 4836 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top