Η άγρια γοητεία της φύσης εξίταρε από πολύ μικρό τον Κυριάκο Κώστα, ο οποίος αποφάσισε μεγαλώνοντας αυτή την μεγάλη του αγάπη να την εξελίξει σε επάγγελμα. Όντας μετεωρολόγος, προβλέπει μέσω των διάφορων συστημάτων τον καιρό στο νησί μας και στη συνέχεια ενημερώνει τους «κυνηγούς καταιγίδων» των Καιροφίλων Κύπρου. Αυτοί με τη σειρά τους, μεταβαίνουν στα σημεία και αποθανατίζουν μέσω του φωτογραφικού τους φακού, το φαινόμενο. Το να ακολουθούν τις καταιγίδες μερικές φορές μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο, όμως αυτό δεν τους αποτρέπει από το να συνεχίσουν να μελετούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σου για τον καιρό;

Γενικότερα, δεν υπήρχε κάποιος από το οικογενειακό μου περιβάλλον που να ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα και είναι ένας ενδιαφέρον τομέας που ανέπτυξα από μόνος μου σε αρκετά μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας, παρακολουθούσα αρκετά ντοκιμαντέρ και διάβαζα βιβλία τα οποία σχετίζονταν κυρίως με ακραία καιρικά φαινόμενα και όλη αυτή η δύναμη της φύσης ήταν κάτι που προσωπικά μου προκαλούσε μεγάλο δέος. Κάπως έτσι αναπτύχθηκε περαιτέρω η αγάπη μου για τον καιρό και ήθελα να μάθω πώς προβλέπονται τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.

Πώς αποφάσισες αυτή την αγάπη να την μετατρέψεις σε δουλειά;

Όταν φοιτούσα στο Λύκειο, προσπαθούσα με όσα ήξερα να κάνω τις δικές μου προβλέψεις για τον καιρό και μετέφερα αυτές τις προβλέψεις στην οικογένειά μου, αλλά και στους φίλους μου. Αν και τότε οι γνώσεις μου ήταν λίγες, εντούτοις άκουγα πως οι προβλέψεις που έκανα ήταν αρκετά καλές και σταδιακά διάφορα άτομα άρχισαν να με παροτρύνουν στο να ακολουθήσω και επαγγελματικά τον συγκεκριμένο τομέα.

Εννοείται πως αυτό μου έδωσε και εμένα περισσότερη ώθηση στο να ακολουθήσω την Μετεωρολογία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη της ιδιωτικής μετεωρολογικής σελίδας Kitasweather, Έρικ Κίτα, για την εμπιστοσύνη, αλλά και για την ευκαιρία που μου έδωσε να ασχοληθώ με τον καιρό στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα.

Πώς προβλέπεις τις καταιγίδες που έρχονται;

Η πρόβλεψη των καταιγίδων (αλλά και άλλων καιρικών φαινομένων) γίνεται βάσει των δεδομένων που παίρνουμε από διάφορα προγνωστικά μοντέλα καιρού. Τα δεδομένα αυτά τυγχάνουν περαιτέρω ανάλυσης (λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραμέτρους που πιθανόν να μην «βλέπει» το προγνωστικό μοντέλο) για να βγει η τελική πρόβλεψη καιρού.

kataigides-lefkothea1

Με το που φτάσει μια καταιγίδα στο νησί ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε ώστε να την καταγράψετε;

Αρχικά, υπάρχει η πρόγνωση καιρού η οποία έχει βγει κάποιες ώρες πριν να χτυπήσουν οι καταιγίδες. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε συνεχώς τα ραντάρ καιρού, αλλά και δορυφορικές εικόνες για να δούμε πού περίπου θα εκδηλωθούν ή πού άρχισαν να εκδηλώνονται οι καταιγίδες και προς τα πού θα κινηθούν.

Όταν έχουμε μια καλύτερη εικόνα και έπειτα από συνεννόηση με τους διαχειριστές της ομάδας των ΚΑΙΡΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (Έρικ Κίτα και Αντρέα Σιακό), ενημερώνουμε τους κυνηγούς καταιγίδων της ομάδας (Χρίστος Μπελέσης, Ραφαήλ Μιχαηλίδης, Γιώργος Παρασκευαΐδης και Στέφανος Μιστρελλίδης) προς τα πού να κινηθούν για να καταγράψουν την όλη εξέλιξη του φαινομένου, μέσω της φωτογραφικής τους μηχανής. Η επικοινωνία με τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνεχής. Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής μπορείτε να το δείτε στις εικόνες πιο κάτω.

Όταν καταιγίδα μας βρει σε εξωτερικό χώρο πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Καλό θα ήταν εάν μια καταιγίδα μας βρει σε εξωτερικό χώρο να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα σε κάποιο κοντινό σπίτι ή κτήριο και να μπούμε μέσα. Εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά, μπορούμε να μπούμε μέσα στο αυτοκίνητό μας, κλείνοντας εντελώς τα παράθυρα και τις πόρτες ή να κινηθούμε σε κάποιο υπόγειο χώρο.

paraskevaidi1

Ποιο φυσικό φαινόμενο θεωρείς πιο ισχυρό και γιατί;

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι τυφώνες. Θεωρώ πώς είναι πολύ δύσκολο κάποιος που δεν έχει βρεθεί στην πορεία ενός τυφώνα να αντιληφθεί τις ταχύτητες ανέμων που πνέουν.

Ναι μεν είναι ένα καιρικό φαινόμενο που δεν παρατηρείται στην Κύπρο, αλλά νομίζω όλοι μας έχουμε δει αποκαλυπτικές εικόνες από άλλες χώρες όπου έχει χτυπήσει ένας τυφώνας, με τεράστιες εκτάσεις γης κάτω από μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά και με κτήρια τα οποία απλά καταστράφηκαν από την σφοδρότητα των ανέμων.

Περιέγραψε μας μια δυνατή εμπειρία που έζησες και έχει να κάνει με καιρικό φαινόμενο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα στις 15 Ιανουαρίου 2019. Eκείνη τη νύχτα είχαμε αρχίσει να κατευθυνόμαστε με τον Έρικ Κίτα και το φωτογράφο Στέφανο Μιστρελλίδη προς το Τρόοδος για να καλύψουμε τη χιονόπτωση που αναμέναμε να σημειωθεί λόγω του συστήματος «Ευρυδίκη», όπως τότε είχε ονομαστεί από την ομάδα των ΚΑΙΡΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.

Το συγκεκριμένο σύστημα ήταν από τα πιο βροχοφόρα συστήματα των τελευταίων χρόνων στην Κύπρο, αλλά και η πρόβλεψη του ήταν αρκετά δύσκολη, αφού παρατηρούνταν συνεχώς αλλαγές. Μία από αυτές τις αλλαγές είχε να κάνει με τη χιονόπτωση, την οποία αρχικά αναμέναμε να συμβεί σε χαμηλότερα υψόμετρα. Εν τέλει η χιονόπτωση αυτή δεν σημειώθηκε στα υψόμετρα που αναμέναμε αρχικά, με αποτέλεσμα η περιοχή του Τροόδους να δέχεται μεγάλα ύψη βροχής παρά χιονιού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λιώσουν απότομα μεγάλες ποσότητες χιονιού που προϋπήρχαν στο Τρόοδος και ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν δρόμο που ήταν κυριολεκτικά ποτάμι, αφού τεράστιες ποσότητες νερού κατέβαιναν από όλες τις πλαγιές της οροσειράς. Επίσης, το έδαφος ήταν τόσο κορεσμένο, που σε κάποια σημεία έβλεπες νερό να βγαίνει από την άσφαλτο! Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα.

Λίγες ώρες μετά μάλιστα, σημειώθηκε και μεγάλη κατολίσθηση λόγω των έντονων βροχών σε ένα άλλο σημείο, αλλά ευτυχώς είχαμε φτάσει στον προορισμό μας πολύ νωρίτερα.

1

Πώς σχολιάζεις την κλιματική αλλαγή;

Θεωρώ πώς είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους ανεξαιρέτως. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην είναι τόσο αισθητές από κάποιους ακόμα, αλλά αυτή η συνεχής αυξητική τάση των θερμοκρασιών και τα ολοένα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, είναι άκρως ανησυχητικά. Πιστεύω βέβαια υπάρχει ακόμα το περιθώριο για να εξισορροπήσουμε λίγο την κατάσταση. Τα κράτη, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο και να αποκτήσουμε μια πιο οικολογική συνείδηση, ώστε να μην καταλήξουμε στο χειρότερο πιθανό σενάριο.

kyriakou-kwstas

 

Διαβάστηκε 3341 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top