Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, η έλλειψη ανθρωπιάς είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο. Παρατηρώντας όμως τους ανθρώπους πιο προσεκτικά, υπάρχουν «ηλιαχτίδες» που δίνουν φως στους ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Λούκας Παναγή, ο οποίος είναι ένα νέο παιδί, γεμάτο ελπίδα, όνειρα και αισιοδοξία. Δάσκαλος στο επάγγελμα, γράφει παράλληλα και παραμυθάκια. Ταυτόχρονα, με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε αυτό το χαμόγελο που τον διακρίνει, να το «κολλήσει» και στα πρόσωπα των παιδιών που βρίσκονται σε νοσηλευτήρια. Έτσι δημιούργησε τις «Γωνιές Παραμυθιού».

 

Ποια η σχέση σου με τα παιδιά;

Αγαπάω πολύ τα παιδιά, γιατί είναι αθώες ψυχές που έχουν να σου μάθουν πολλά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σπούδασα δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. 

 

Τι σε ώθησε στο να αρχίσεις να γράφεις τα δικά σου παιδικά παραμύθια;

Το έναυσμα νομίζω ήταν η θέληση να δοκιμάζω συνεχώς καινούργια δημιουργικά πράγματα στη ζωή μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, οργάνωνα κάποιες θεατρικές παραστάσεις με τους συμφοιτητές μου για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έτσι, στο 4ο έτος σπουδών μου, αποφάσισα να γράψω το 1ο μου παραμυθάκι με τίτλο: «Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;», που μέρος των εσόδων δόθηκε στο «Ένα όνειρο, μια ευχή». Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή μου στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω αυτό το μαγικό ταξίδι.

 

Τι σου προσφέρει η επαφή σου με τα παιδιά;

Τα παιδιά σου δίνουν αγάπη χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Πολλές φορές σου μιλάνε χωρίς να φιλτράρουν τα λόγια τους κι αυτό είναι κάτι που δείχνει τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα που υπάρχει ακόμη στα παιδιά.

 

Πώς πήρες την πρωτοβουλία να δημιουργήσεις τις «Γωνιές Παραμυθιού» στα διάφορα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων;

Το 2017 κι ενώ είχα γράψει ήδη μερικά παραμυθάκια, μου ήρθε στο μυαλό η ιδέα με κάποιο τρόπο να ομορφύνουμε τις παιδιατρικές πτέρυγες των νοσοκομείων. Οπότε, ξεκίνησα να ψάχνω παραμύθια από άτομα που δεν τα ήθελαν. Μαζεύτηκε ένας τεράστιος αριθμός παραμυθιών και οφείλω σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Έπειτα, έψαχνα πάλι άτομα που μαζί μου θα γίνονταν μια ομάδα και θα δημιουργούσαμε τις «Γωνιές Παραμυθιού». Στο δρόμο μου τότε βρέθηκε η Μαρίνα Ραφαήλ, μια σπουδαία καλλιτέχνης, αλλά και σπουδαίος ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Είχαμε κοινό όραμα και αφιλοκερδώς μετά από αρκετές διαδικασίες και γραφειοκρατία, ξεκινήσαμε το μεγάλο ταξίδι για τις «Γωνιές Παραμυθιού» στα νοσοκομεία.

gonies-1

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών αντικρίζοντας τις πολύχρωμες «Γωνιές»;

Χαμόγελα, ενθουσιασμός, από μικρούς και μεγάλους. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι οι «Γωνιές Παραμυθιού» άρεσαν επίσης σε νοσηλευτές και γιατρούς, που επί καθημερινής βάσεως αντικρίζουν τις ζωγραφιές.

 

Ποια στιγμή σας έμεινε χαραγμένη στο μυαλό;

Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη «Γωνιά Παραμυθιού». Κοιταχτήκαμε με τη Μαρίνα και νιώσαμε τόση χαρά, που βάλαμε το λιθαράκι μας για να γίνει ο κόσμος μας πιο όμορφος. Πολύ σπουδαίες βέβαια ήταν και οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων, που λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή τις ζωγραφιές και κάθισαν να διαβάσουν τα παραμυθάκια.

 

Πώς αυτές οι «Γωνιές» έχουν αντίκρισμα στην ψυχολογία των άρρωστων παιδιών αλλά και στους γονείς τους;

Μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνούν, οι «Γωνιές Παραμυθιού» τους δίνουν την ευκαιρία να χαμογελάσουν για λίγο, να ξεχαστούν. Να ονειρευτούν ένα κόσμο αλλιώτικο, μακριά από αρρώστιες και προβλήματα.

gonies-3

 

Αυτή η «Γωνιά» θα «ταξιδέψει» και στο Νοσοκομείο Λεμεσού;

Το Νοσοκομείο Λεμεσού ήταν από τα πρώτα νοσοκομεία που προσεγγίσαμε. Μετά λύπης μας όμως διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε ενδιαφέρον, ούτε όραμα για ένα πιο όμορφο και χρωματιστό νοσοκομείο. Κι εκεί που θα έπρεπε να μας διευκολύνουν, έκαναν την όλη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά άτομα σε καίριες θέσεις δε βοηθάνε στο να υλοποιηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Οπότε, αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε άλλους φορείς, που με αγάπη μας υποδέχθηκαν και έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους, για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δράση.

 

Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος ο οποίος θέλει να προσφέρει τη βοήθεια του στο έργο σας, να συμμετέχει;

Επειδή είναι ευαίσθητο θέμα, που έχει να κάνει με παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία, δεν ξέρουμε κατά πόσον θα πρέπει να εμπλακούν κι άλλοι στο κομμάτι αυτό. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες και προτάσεις. Ήδη ετοιμάζουμε κάποιες δράσεις που εξελίσσουν την ιδέα αυτή. Μέσα από την πρωτοβουλία μας ευχόμαστε να ενεργοποιήσαμε κι άλλους συμπολίτες μας για να προσφέρουν για το κοινό καλό.

gonies-2

 

 

Διαβάστηκε 4564 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top