Η Μαριάννα και η Σοφία Ερωτοκρίτου με καταγωγή από Λεμεσό, είναι οι δίδυμες που έχουν ξετρελάνει τους Κινέζους. Έχοντας επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, να σπουδάσουν σε μια άγνωστη χώρα χωρίς να γνωρίζουν κουλτούρα, γλώσσα και πολιτισμό, κατάφεραν να γίνουν η «γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Κίνας. Από τον πρώτο χρόνο σπουδών τους έβαλαν στόχο να μάθουν οι Κινέζοι τον ελληνικό πολιτισμό και εμείς να ανακαλύψουμε μέσα από τα μάτια τους τον κινεζικό πολιτισμό.

 

Γιατί επιλέξατε την Κίνα ως τόπο σπουδών;

Θέλαμε να κάνουμε την υπέρβαση! Αν και είχαμε την επιλογή να σπουδάσουμε σε ελληνικά ή σε αγγλικά πανεπιστήμια όπου μας είχαν ήδη δεχτεί, εμείς επιλέξαμε το διαφορετικό, μας μάγευε η ιδέα να πάμε στην Ανατολή και να ανακαλύψουμε έναν νέο πολιτισμό. Φυσικά, είχαμε και την υποστήριξη των γονιών μας και ιδιαίτερα του πατέρα μας Ανδρέα Ερωτοκρίτου, που έβλεπε την μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας και την είσοδό της στις διεθνείς αγορές.

 

Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή σας τον πρώτο καιρό που εγκατασταθήκατε;

Όταν φτάσαμε στην Κίνα ήταν σαν να ζούσαμε σ’ ένα όνειρο. Αυτό που περιμέναμε τόσο καιρό επιτέλους πραγματοποιήθηκε. Είχαμε τόση θέληση και αγάπη για τη χώρα και τον πολιτισμό, που τον πρώτο χρόνο περάσαμε πολύ ωραία αν και οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές. Η γλώσσα, τα φαγητά και οι συνήθειες, όλα πρωτόγνωρα. Τον πρώτο χρόνο πήγαμε στην πόλη Ναντζίνγκ, που είναι αδελφοποιημένη με την Λεμεσό, σε ένα πανεπιστήμιο έξω από το κέντρο για να μάθουμε τη γλώσσα. Εκεί οι περισσότεροι δεν μιλούσαν αγγλικά, και οι συνθήκες στις εστίες του πανεπιστημίου δεν ήταν και οι καλύτερες. Ήμασταν οι πρώτες Ελληνίδες που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο αυτό.

Δεν θα ξεχάσουμε την εβδομάδα που είχε χιονίσει στην Ναντζίνγκ. Είχαμε παγώσει, γιατί η πόλη αυτή βρίσκεται στη νότια Κίνα και δεν υπήρχε θέρμανση/καλοριφέρ. Οι δυσκολίες όμως μας έκαναν να πεισμώσουμε  και να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο!

 

Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να κάνετε όλες αυτές τις ενέργειες για προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα;

Τον πρώτο καιρό αρκετοί Κινέζοι μας ρωτούσαν από πού είμαστε, αλλά σχεδόν κανένας δεν ήξερε την Κύπρο και την Ελλάδα. Η νοσταλγία μας ώθησε να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις της Κύπρου και της Ελλάδας στην Κίνα. Με αυτό τον τρόπο και με βίντεο που ανεβάζουμε στα social media στα κινεζικά, θελήσαμε να κάνουμε τις δυο μας χώρες πιο γνωστές στην Κίνα. Μέσω αυτών σιγά - σιγά αποκτήσαμε χιλιάδες ακόλουθους.

 

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές του δικού μας πολιτισμού με αυτόν της Κίνας;

Αν και οι δυο πολιτισμοί είναι αρχαίοι και η πορεία τους στον χρόνο σχεδόν παράλληλη, υπάρχουν διαφορές στην κουλτούρα και στην αντιμετώπιση της ζωής. Γενικά ως λαός είναι αρκετά τυπικοί, τους αρέσουν τα πρωτόκολλα και τα εντυπωσιακά θεάματα. Επίσης, τους αρέσουν οι φωτογραφίες και λατρεύουν τους ξένους. Είναι αρκετά φιλόξενοι όπως και εμείς, αλλά δεν ανοίγονται εύκολα.

Δουλεύουν σκληρά λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού που υπάρχει, αλλά ποτέ δεν ξεχνάνε την οικογένεια και τα έθιμά τους. Σε αυτό μοιάζουμε πολύ.

 

Ποια είναι η άποψη των Κινέζων για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Οι Κινέζοι θαυμάζουν τον ελληνισμό. Μαθαίνουν τη μυθολογία και ενθουσιάζονται από την ιστορία μας. Σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό και γνωρίζουν ότι είμαστε η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Τους αρέσουν τα τοπία, η θάλασσα, ο γαλάζιος ουρανός και οι άνθρωποι. Θεωρούν την Κύπρο ως ένα πολύ ήσυχο μέρος με καλή ποιότητα ζωής.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που ζήσατε εκεί;

Η αλήθεια είναι πως ζούμε συνεχεία απίστευτες εμπειρίες στην Κίνα, που είμαστε σίγουρες πως δεν θα μπορούσαμε να τις ζήσουμε πουθενά αλλού. Μια πολύ όμορφη στιγμή ήταν όταν μας κάλεσαν από την επαρχία XinJiang, και ανάψαμε την δάδα φιλίας Ελλάδας - Κίνας στους πρόποδες του βουνού KunLun. Φυσικά, η φοίτησή μας σε κινεζικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο University of International Business and Economics του Πεκίνο είναι από τις σημαντικότερες εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει.

Δώστε μας τρεις λόγους για να σπουδάσει κάποιος στην Κίνα.

Οι λόγοι πραγματικά είναι παρά πολλοί. Η Κίνα αρχίζει να παίζει πολύ σημαντικό ρολό στην Διεθνή αγορά. Όσοι ξέρουν καλά κινεζικά έχουν πραγματικά ένα λαμπρό μέλλον. Όταν σπουδάζεις στην Κίνα μαθαίνεις πολύ γρήγορα και σωστά την γλώσσα. Επίσης, άλλος ένας σπουδαίος λόγος είναι πως η Κινεζική Κυβέρνηση, αλλά και πολλές τοπικές αρχές προσφέρουν υποτροφίες σε μαθητές του εξωτερικού, άρα δωρεάν σπουδές στην μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου. Άλλος ένας λόγος είναι οι επαφές που κάνεις, όταν βρίσκεσαι στην Κίνα.

 

Τι είναι αυτό που σας συνδέει με την Κύπρο;

Αν και δεν γεννηθήκαμε στην Κύπρο, την επισκεπτόμαστε ανελλιπώς κάθε χρόνο. Ο πατέρας μας είναι από την Λεμεσό, γι’ αυτό κάθε φορά που ερχόμαστε μένουμε εδώ. Έχουμε συνδυάσει την Κύπρο με τις ωραιότερες αναμνήσεις και εικόνες, είναι η αγαπημένη μας πατρίδα την οποία θαυμάζουμε και νοσταλγούμε. Θα θέλαμε να ζήσουμε μόνιμα σε κάποιο στάδιο της ζωής μας.

 

Πώς βλέπετε την ραγδαία ανάπτυξη της Λεμεσού;

Η ανάπτυξη είναι τεράστια, έχει ρυθμούς Κίνας. Θεωρούμε πως η ραγδαία ανάπτυξη εφόσον βοηθάει στην οικονομία της χώρας μας και στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, είναι θετική και πάντα ευπρόσδεκτη.

 

Ποιος είναι ο παλμός που λαμβάνεται από τους Κινέζους που ζουν μόνιμα στην πόλη μας;

Πολλοί Κινέζοι έχουν επενδύσει στη Λεμεσό. Αυτοί που ζουν μόνιμα είναι κυρίως για την εκπαίδευση, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία στην Κίνα είναι πολύ πιο ακριβά, με αρκετή πίεση και ανταγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεράστιες δραστηριότητες που βοηθούν τις σχέσεις των δυο χωρών. Για παράδειγμα, το China Festival στο οποίο ήμασταν οι παρουσιάστριες, οργανώθηκε από Κινέζους που μένουν και εργάζονται στην Κύπρο.

 

Γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια στην Κύπρο και Ελλάδα σας αποκαλούν «Πρέσβειρες του ελληνισμού» στην Κίνα;

Τον Νοέμβριο του 2017 βραβευτήκαμε στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για το έργο μας. Από τότε γίναμε γνωστές ως οι «Ελληνίδες Πρέσβειρες του ελληνισμού στην Κίνα». Ελπίζουμε κάποια μέρα να αναγνωριστεί το έργο μας από τα Υπουργεία Τουρισμού της Κύπρου και της Ελλάδας ως «Πρέσβειρες Τιμής», έτσι ώστε το έργο μας στην Κίνα να γίνει πιο εύκολο και αποδοτικό.

Πού μπορούμε να δούμε τα βίντεο που κάνατε για την Ελλάδα και Κύπρο;

Τα ανεβάζουμε στα κινεζικά social media, για να ενημερώνουμε τους φίλους μας. Σε Κύπρο και Ελλάδα έχουμε σελίδες στο Instagram: @greek_twins και YouTube: @Greek Twins

Διαβάστηκε 7330 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top