O Μιχάλης Μαππουρίδης είναι κηπουρός και τρέφει μια βαθιά αγάπη για τα ζώα, που τον οδήγησε στη δημιουργία ενός «κέντρου για άστεγα σκυλάκια» στην πόλη μας. Εδώ και 15 χρόνια σχεδόν μαζί με τους 20 εθελοντές του «Sirius dog sanctuary» επιτελούν πραγματικά ένα σπουδαίο έργο για αυτά τα υπέροχα τετράποδα, που μόνο αγάπη έχουν να προσφέρουν. Η εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου, θέλησε να θίξει όλα τα θετικά του να έχει κάποιος στη ζωή του έναν πραγματικό «φίλο» που ονομάζεται σκύλος, αλλά και να μας ευαισθητοποιήσει, αφού το πρόβλημα με την κακοποίηση ζώων εν έτει 2019, παραμένει μεγάλο.

 

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το «Sirius dog sanctuary»;

Από το 2004 δημιουργήσαμε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Sirius dog sanctuary», ως ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα σκυλιά της πόλης και όχι μόνο. Περήφανα σας λέω ότι έχουμε δίπλα μας αρκετούς εθελοντές που μας χαρίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο, ώστε να φροντίσουν αυτές τις αθώες ψυχές. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες σκυλιά, τα οποία αγαπήσαμε ένα προς ένα.

 

Από πού αντλείται τους οικονομικούς σας πόρους;

Τα λεφτά αποτελούν το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Σε ένα καταφύγιο που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 100 σκυλιά, αντιλαμβάνεστε ότι τα έξοδα για περίθαλψη, εμβολιασμό και σίτιση είναι τεράστια. Αντλούμε οικονομικούς πόρους μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και από τους χορηγούς μας που αναλαμβάνουν μερικώς τα έξοδα ενός συγκεκριμένου σκύλου, καθώς και φιλόζωους που μας προσφέρουν χρήματα μέσω fundraising.

 

Ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει το καταφύγιο;

Δυστυχώς πρέπει να φύγουμε από τον χώρο που βρισκόμαστε τώρα. Γι’ αυτό πηγαίνουμε σε διάφορες κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού και παρουσιάζουμε στο συμβούλιο της κάθε μιας το πλάνο μας για ένα νέο σύγχρονο καταφύγιο που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές, μαζί με πάρκο για σκύλους. Η απάντηση που παίρνουμε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι πως δεν χρειάζονται ακόμα μια κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό τους.

 

Πώς συλλέγετε τα σκυλάκια;

Όταν οι πολίτες εντοπίζουν αδέσποτα μας καλούν για να τα μαζέψουμε. Σε άλλες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης τους πεθαίνει, ενώ άλλες φορές η οικογένεια ξαφνικά αποφασίζει πως δεν το θέλει πια. Με λύπη σας ενημερώνω ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλες τις περιπτώσεις, λόγω έλλειψης χώρου. Όταν ένα σκυλάκι δεν μπορεί να έρθει σε εμάς, προτείνουμε να το αναρτήσουν σε διάφορες σελίδες που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ίσως βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ή κάποιος για να το υιοθετήσει.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνουν έξω από το καταφύγιο αδέσποτα;

To «Sirius dog sanctuary» λειτουργεί από τις 7:30 μέχρι τις 15:30, οπότε την υπόλοιπη μέρα έρχονται και αφήνουν σκύλους δεμένους έξω, παρατημένους μέσα στα χωράφια και τους θάμνους ή ακόμα χειρότερα τους «πετάνε» σαν σκουπίδια πάνω από τα κάγκελά μας, με αποτέλεσμα να τους βρίσκουμε χτυπημένους.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να αποκτήσει έναν σκύλο από εσάς;

Καταρχάς πρέπει να έρθει στο καταφύγιο για να διαλέξει τον σκύλο που επιθυμεί και συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο. Ακολούθως, μεταβαίνουν στο σπίτι του υπεύθυνοι για να δουν κατά πόσο είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει έναν σκύλο και κάνει συνεντεύξεις με όλη την οικογένεια. Αν κρίνουμε ότι το σπίτι δεν είναι ασφαλές, προτείνουμε κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουν. Αν όλα βαίνουν καλώς, προχωρούμε στην υιοθεσία η οποία κοστίζει €140 και περιλαμβάνει τα εμβόλια που έχει κάνει, την στείρωση, το microchip. Την μέρα που το σκυλάκι θα πάει στο σπίτι τους, πηγαίνει πρώτα από τον κτηνίατρο μας για μπάνιο, αποπαρασίτωση και ταυτότητα στο κολάρο τους.

 

Στέλλετε και σκυλάκια για υιοθεσία στο εξωτερικό;

Βέβαια! Κυρίως τα αδεσποτάκια μας έχουν ζήτηση στην Ολλανδία. Επίσης, γίνονται αποστολές σε Αγγλία και Γερμανία. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μας, υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τον χαρακτήρα του κάθε ζώου, οι φωτογραφίες του, μέχρι και βίντεο για να δουν πώς κινείται στο χώρο. Έπειτα, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την Κύπρο, αλλά τον έλεγχο κάνουν εκπρόσωποί μας από τις συγκεκριμένες χώρες.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας για την Ημέρα των Ζώων;

Ένα ζώο είναι ο «καλύτερος φίλος» που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Αν και τετριμμένο το πιστεύω ακράδαντα, γιατί μόνο αγάπη έχουν να μας προσφέρουν και τίποτα άλλο. Επίσης θέλω να τονίσω στους αναγνώστες σας πως εάν δεν είναι σίγουροι, να μην υιοθετήσουν ένα σκύλο απλά επειδή το παιδί το θέλει σαν δώρο στα γενέθλιά του. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδι, έχουν συναισθήματα και πληγώνονται βαθιά από την εγκατάλειψη.

 

Διαβάστηκε 2477 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top