O Νίκος Χριστοδούλου είναι τραγουδοποιός και τα τελευταία 6 χρόνια γράφει παραμύθια, τα οποία σύντομα θα εκδώσει. Εδώ και αρκετό καιρό τον τριβέλιζε μια ιδέα την οποία τον τελευταίο χρόνο έκανε πράξη. Ξεκίνησε μουσικές αφηγήσεις παραμυθιών για παιδάκια. Πλέον, ο Νίκος ως ένας σύγχρονος παραμυθάς, μας περιγράφει πώς συνδύασε την  αγάπη του για τη μουσική και τα παιδιά.

 

Ποια συστατικά συνθέτουν μια καλή αφήγηση;

Δεν είμαι και ο ειδικός για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Μπορώ να πω από την λίγη εμπειρία που έχω ότι πρέπει να μην υπάρχει πολλή λεπτομέρεια και κυρίως να υπάρχει καλή ροή της ιστορίας, που να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται και να έχουν αγωνία να μάθουν την εξέλιξη. Ως παραμυθάς πρέπει σίγουρα να μπαίνεις στον «κόσμο των παιδιών» και να γίνεσαι ένα με αυτά. Όσο πιο κοντά είσαι με τα παιδιά τόσο πιο εύκολη θα είναι η αφήγηση. Εγώ συνδυάζω και τραγουδάκια μέσα στα παραμύθια μου, έτσι δεν γίνεται κουραστική η αφήγηση.

 

Γράφετε και δικά σας παραμύθια;

Γράφω για παιδιά του νηπιαγωγείου που εμπεριέχουν παιδικά τραγουδάκια και για μεγαλύτερα παιδιά τα οποία έχουν μέσα διδάγματα και είναι σε θέση να τα αντιληφθούν. 

 

Ως παιδί ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;

Θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα τον Πινόκιο και μπορώ να πω ήταν το αγαπημένο μου. Κυρίως μου άρεσε γιατί μεγάλωνε η μύτη του όταν έλεγε ψέματα και με επηρέασε τόσο που έμαθα να μην λέω ψέματα μέχρι και σήμερα!

 

 

Ποιο είναι το μυστικό για να παρασύρεις ένα παιδί στον κόσμο της φαντασίας;

Τα παραμύθια δεν μπαίνουν σε καλούπια ούτε και η φαντασία, αυτό είναι το σημαντικό. Πρέπει ο παραμυθάς να έχει «το παιδάκι μέσα του» και να έχει απεριόριστη φαντασία, την οποία να μεταδίδει στα παιδιά με όσον το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο. Όσο πιο πολλή φαντασία δώσεις στο παιδί τόσο θα αρχίσει και αυτό να σκέφτεται διαφορετικά και να λειτουργεί μοναδικά, βγαίνοντας από τα στερεότυπα.

 

Είναι τα παραμύθια ο καταλληλότερος τρόπος να διδάξεις τα παιδιά;

Δεν ξέρω αν είναι ο καταλληλότερος, είναι όμως ένας καλός τρόπος μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά να πάρουν πράγματα και να μάθουν. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από παραμύθια. Προσωπικά, προσπαθώ «να μπαίνω στον κόσμο τους» και από εκεί να τους περάσω κάποια μηνύματα και μάλιστα με χαρά παρατηρώ ότι τις περισσότερες φορές το επιτυγχάνω.

 

 

Από τι εμπνέεστε για να γράφετε τραγούδια;

Εξαρτάται σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκομαι. Άλλοτε μπορεί να γράψω ερωτικό τραγούδι, ενώ άλλες φορές εύθυμο παιδικό. Η νύχτα και η απόλυτη ησυχία με βοηθά αρκετά στην γραφή. Γενικά επηρεάζομαι από την φύση και τον άνθρωπο. Είμαι καλός παρατηρητής και όταν δω κάτι που θα με αγγίξει, το κάνω τραγούδι.

 

Συμφωνείτε με την άποψη ότι τα παιδιά έχουν έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, λόγω της προσκόλλησής τους στα video games και του youtube;

Εν μέρει συμφωνώ και αυτό κυρίως εξαρτάται και από τους γονείς. Από την άλλη, η τεχνολογία εισέβαλε στα σπίτια μας και δύσκολα ένα παιδί δεν θα επηρεαστεί. Θα το παρομοίαζα με κύμα που σε παρασέρνει χωρίς να μπορείς να αντισταθείς. Η άποψή μου είναι πως οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το μυαλό περισσότερο και όχι να πατάνε σαν ρομπότ ένα κουμπάκι στον υπολογιστή.  Είμαι αισιόδοξος και σίγουρα από τα πρώτα κιόλας βήματα ενός παιδιού πρέπει εμείς οι μεγαλύτεροι να δείξουμε τον σωστό δρόμο στα παιδιά, πάντα με αγάπη, υπομονή και επιμονή. 

Διαβάστηκε 1729 φορές

Leave a comment