Στροφή σ’ ένα διαφορετικό τρόπο ζωής επέλεξε μια νεαρή κοπέλα, η Κωνσταντίνα Θεοφυλάκτου, η οποία «εγκατέλειψε» τη ζωή της πόλης, μετακομίζοντας μόνιμα σε χωριό της Λεμεσού. Το έναυσμα για αυτή της την ενέργεια αποτέλεσε φυσικά η ευκαιρία που της δόθηκε να εργαστεί ως Γεωλόγος, στο Γεωπάρκο Τροόδους. Μιλώντας στη ΛΕΜΕΣΟΣ, μας αναφέρει τις δυσκολίες της μετάβασής της από την πόλη στο χωριό, αλλά και τα θετικά στοιχεία που αποκομίζει από την εργασία της στο «στολίδι» του νησιού μας, το Γεωπάρκο.


Πώς αποφάσισες να αφήσεις τη ζωή στην πόλη για να μετακομίσεις σε χωριό;
Η απόφαση της μετάβασής μου από την πόλη στο χωριό ήταν καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Λόγω  των  προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου ως Γεωλόγος δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία στο αντικείμενο αυτό. Ήταν μια πρόκληση για μένα να εγκατασταθώ μόνιμα στην ορεινή περιοχή, όπου μέσα στο χρόνο έμαθα και μαθαίνω ακόμη καθημερινά για τη ζωή των ανθρώπων στο χωριό και  γνωρίζοντας καλύτερα τον φυσικό αυτό πλούτο που έχει το νησί μας!


Πώς σου φαίνεται αυτή η μετάβαση;
Μοναδική εμπειρία και νιώθω τυχερή που κατάφερα να το ζήσω. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί νέοι θα «φοβηθούν» ή δεν θα το επιχειρήσουν. Φυσικά σημαντικός παράγοντας είναι η απασχόληση και η επαγγελματική αποκατάσταση. Θα το πρότεινα όμως ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει την ευκαιρία. 

 

 

Είναι εύκολη η ζωή στην ύπαιθρο για έναν νέο σήμερα;
Υπάρχουν αρκετές πρακτικές δυσκολίες, αυτό είναι αλήθεια. Σίγουρα είναι πιο λίγες οι επιλογές που έχει κάποιος στην καθημερινή ζωή. Όμως, το καταπράσινο  περιβάλλον, η φύση γενικά, μπορεί να αντισταθμίσει κάποιες από αυτές τις δυσκολίες ή τους περιορισμούς. Είμαι πεπεισμένη ότι η καθημερινή ζωή στο χωριό μπορεί να βελτιωθεί.

 

Ποιες είναι οι 3 κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος στο χωριό;
Για μένα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και χώροι επιβίωσης. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα είναι κατά τους χειμερινούς μήνες η πρόσβαση με το αυτοκίνητο στην δουλειά, λόγω παγετού. Επιπρόσθετα υπάρχει πιο ψηλό κόστος διαβίωσης και περιορισμός σε επιλογές όπως νοσοκομεία, σχολεία, φροντιστήρια κ.α. Όπως ανέφερα προηγουμένως, με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

Περίγραψέ  μας μια μέρα σου στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους.
Η κάθε μέρα είναι διαφορετική. Πέρα από τις γραφειακές δουλειές που υπάρχουν, κάνω ξενάγηση στο χώρο που διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά ανάλογα βέβαια και με τις απορίες και ερωτήσεις των επισκεπτών. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των πετρωμάτων και του δικού μας Γεωπάρκου. Μέσα από τις συζητήσεις εμπλουτίζω και εγώ τις γνώσεις μου. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει και ο γεωλογικός μας κήπος, ο οποίος αναπαριστά τον οφιόλιθο του Τροόδους, όπου κάνω μια μικρή ξενάγηση για το τι πετρώματα και ορυκτά συναντάμε από την κορυφή του Ολύμπου προς τα κάτω. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για μένα, κυρίως, η επαφή μου με τα παιδιά.

 

 

Γιατί κάποιος να το επισκεφθεί;
Ο χώρος του Κέντρου επισκεπτών είναι μοναδικός στην Κύπρο και φιλοξενείται στο παλιό σχολείο του μεταλλείου του Αμιάντου το οποίο λειτούργησε μέχρι την χρονιά 1981 – 1982. Διαθέτει ένα εξαίρετο κτίσμα παλαιάς αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα τζάκια σε κάθε αίθουσα. Στο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά του νησιού μας ανά το παγκόσμιο, για την χλωρίδα και  πανίδα, όπως και για την πολιτιστική κληρονομιά και μεταλλευτική δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια. Ακόμη οι επισκέπτες εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε θέσεις ενδιαφέροντος και φυσικά το απαραίτητο πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό. Μια επίσκεψη θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη μοναδικότητα του τόπου μας. Ο χώρος εμπλουτίστηκε με διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία βοηθούν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν τις πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες, αλλά και να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα και το πλούτο αυτού του τόπου.

 

Ποια είναι η αξία του Γεωπάρκου για την Κύπρο;
Καταρχήν  να πούμε τι είναι τα Γεωπάρκα! Είναι περιοχές όπου χαρακτηρίζονται από την UNESCO ως Γεωπάρκα  και διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη της τοπικής κοινωνίας η οποία  καλείται να προστατεύσει, να διαχειριστεί και να  αναδείξει αυτή την ιδιαίτερη γεωλογική και πολιτιστική κληρονομία.Επιπρόσθετα, η αναγνώριση αυτή αποτελεί  μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κυρίως σε ορεινές, αγροτικές  και νησιωτικές περιοχές. Πολλές από τις περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα αποτελούν πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την έννοια των Γεωπάρκων ως ένα καθαρά Γεωλογικό πάρκο και αυτό είναι λάθος. Είναι ένας συνδυασμός στοιχείων (χλωρίδα, πανίδα, κουλτούρα, αρχιτεκτονική, γεωλογία, πολιτισμόςκα.) με απαραίτητη φυσικά την ιδιαίτερη γεωλογική σημασία και την τοπική κοινωνία.  Η γένεση της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τηγένεση και ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, που ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου και συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη μας γενικότερα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι της Κύπρου και οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υποψιασθούν, ότι η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης. Με άλλα λόγια, ένα οφιολιθικό σύμ πλεγμα, που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Tι εντύπωση αφήνει στους επισκέπτες η εμπειρία στο Γεωπάρκο;
Οι εντυπώσεις είναι μοναδικές, η πληροφόρηση που παίρνει ο κάθε επισκέπτης από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, την ξενάγηση στο χώρο, την προβολή ντοκιμαντέρ είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να τα συναντήσει πουθενά αλλού στην Κύπρο. Συνήθως, οι περισσότεροι επισκέπτες ενθουσιάζονται με τον καταιγισμό γνώσεων και πληροφοριών που λαμβάνουν. Παράλληλα, επιδεικνύουν έντονο θαυμασμό για τον θησαυρό που κρύβει το Τρόοδος σε όλες του τις πτυχές κυρίως, γεωλογικά.

 

Περισσότερο το επισκέπτονται ξένοι ή ντόπιοι;

Οι επισκέψεις του αφορούν εθνικότητες από όλο τον κόσμο, κυρίως Ευρώπη. Με το πέρασμα του χρόνου από το 2015 μέχρι σήμερα οι επισκέψεις έχουν αυξηθεί και από Κύπριους, αλλάκαι από τουρίστες από διάφορες χώρες. Η ξενάγηση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι για όλες τις ηλικίες στο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών και γίνονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η πλειοψηφία όμως των επισκεπτών είναι Κύπριοι, κυρίως μαθητές και οργανωμένα σύνολα.