Ναυαγοσώστες. Οι άνθρωποι που φοράνε κόκκινα μαγιό, δουλεύουν όλο το καλοκαίρι και έχουν επάγγελμα να σώζουν ζωές. Παρόλα αυτά, κάποιοι θεωρούν πως αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν ένα λειτούργημα. Αρκετά συχνά η Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού μας ενημερώνει μέσω των social media για τις επιτυχίες που σημειώνουν χάρη στις άμεσες επεμβάσεις τους. Ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γεωργίου μας μιλά για τον «δύσβατο» δρόμο που επέλεξε, για την χαρά που του προσφέρει η ναυαγοσωστική, αλλά και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά.

 

Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του ναυαγοσώστη;
Μετά τον αδόκητο χαμό του παιδικού μου φίλου και πρώην ναυαγοσώστη Πόλυ Ποταμίτη ένοιωσα ότι σημαδεύτηκε η ζωή μου. Με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα και με την συμπαράσταση της συζύγου μου, οδηγήθηκα και εγώ στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη. 

 

Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα σας στην δουλειά.
Με το που θα φτάσω στον πύργο που δουλεύω, ξεκινώ να συλλέγω πληροφορίες για την ασφάλεια της περιοχής, των λουόμενων και φυσικά των καιρικών συνθηκών. Έπειτα ανοίγω τον πύργο αναρτώντας τη σημαία των ναυαγοσωστών που υποδηλώνει ότι υπάρχει ναυαγοσώστης στην περιοχή και εκτελεί τα καθήκοντά του. Επίσης φροντίζω τον πύργο να είναι καθαρός, ανοίγω τον ασύρματο, τις διόπτρες. Παράλληλα ελέγχω το φαρμακείο, τον απινιδωτή, το οξυγόνο και ότι όλα είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση. Έτσι ξεκινά μια ακόμα μέρα στην ναυαγοσωστική υπηρεσία.

 


Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι ναυαγοσώστες επιτελούν λειτούργημα;
Ασφαλώς οι ναυαγοσώστες επιτελούν ένα λειτούργημα, αφού ο καθένας από εμάς δίνει και τη ψυχή του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Δεν εκτελεί απλά τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο εργοδότης του.


Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας ναυαγοσώστης;
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως στην παραλία. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές με κρεβατάκια δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα λόγω των ομπρελών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο μας.


Ποια είναι η στιγμή που σας στιγμάτισε στα τόσα χρόνια που κάνετε αυτό το επάγγελμα;
Η στιγμή που έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μου ήταν πριν από 20 ημέρες περίπου, όταν πήγα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε αγώνες με άτομα με αναπηρία, στο κολυμβητήριο Λεμεσού. Η εμπει ρία ήταν ασύλληπτη.


Πείτε μας την άποψή σας για τις ακαθαρσίες που συναντούν καθημρινά οι λουόμενοι της Λεμεσού.
Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες της Λεμεσού καθημερινά παρουσιάζουν ακαθαρσίες, αφρούς και λύματα. Σε μια πόλη όπου υπάρχει τόση ανάπτυξη, αποτελούμενη από ψηλά κτίρια, την Μαρίνα, το νέο λιμάνι, το αγκυροβόλιο και ιχθυοτροφεία, αυτά συντείνουν στη βρωμιά των παραλιών μας.


Θεωρείτε επαρκές το ωράριο των ναυαγοσωστών;
Το πιο σωστό ωράριο που εφαρμόζεται είναι από την ανατολή μέχρι την δύση, για την καλύτερη διαφύλαξη των παρλιών και των λουόμενών μας. Θα θεωρούσα ακόμα πιο σωστό να επανδρώνονταν κι άλλοι πύργοι με το ίδιο ωράριο.


Οι ναυαγοσωστικοί πύργοι έχουν τις σωστές αποστάσεις από την μια παραλία της Λεμεσού ως την άλλη;
Σε κάποια σημεία ναι. Για παράδειγμα, η απόσταση των πύργων μεταξύ της Ακτής Ολυμπίων μέχρι και την παραλία στο «Δασούδι ΚΟΤ», είναι η κατάλληλη. Σε κάποιες άλλες παραλίες βλέπουμε την απόσταση μεταξύ δυο πύργων να φτάνει μέχρι και το ένα χιλιόμετρο ή ακόμα και περισσότερο.

 


Πιστεύετε ότι πρέπει να αυξηθούν οι μήνες της παρουσίας των ναυαγοσωστών στην πόλη μας;
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ναυαγοσώστες πρέπει να είναι στην παραλία ολόχρονα, αφού ο κόσμος κολυμπά όλες τις εποχές του χρόνου.


O κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος για τους τρόπους προφύλαξής του στην παραλία;
Όχι! Δυστυχώς ο κόσμος έχει άγνοια για το πώς θα συμπεριφερθεί και πώς θα λειτουργήσει φτάνοντας στην παραλία, γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση από διάφορους συλλόγους, είτε από οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με το υγρό στοιχείο.

Διαβάστηκε 9143 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top