Ο Δημήτρης Γαλανάκης είναι ένας Πειραιώτης που δηλώνει «Κυπερουντιώτης μέχρι το κόκκαλο». Άφησε τη ζωή της μεγάλης πόλης για το νησί μας. Η καρδιά του όμως τον οδήγησε στο υπέροχο χωριό της ορεινής Λεμεσού και από τότε δεν το αλλάζει με τίποτα. «Όπου βρεθεί και όπου σταθεί» δεν παύει να μιλάει για τα καλά της Κυπερούντας, προσπαθώντας να πείσει τους πάντες να την επισκεφτούν. Πλέον έχει αναλάβει το Κέντρο Νεότητας και ως πρόεδρος μαζί με τους υπόλοιπους νέους του χωριού ετοιμάζει συνεχώς ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να αναδείξει τον πλούτο της ορεινής αυτής κοινότητας.


Πώς αποφάσισες να αφήσεις τον Πειραιά για το νησί μας;
Τον Πειραιά τον άφησα το 2010. Είχα τελειώσει τη σχολή μου και τη στρατιωτική μου θητεία στην Κύπρο - ΕΛΔΥΚ, ενώ μου δόθηκε και η ευκαιρία στη συνέχεια να εργαστώ εδώ.


Τι σε κέρδισε στην Κυπερούντα;
Με την Κυπερούντα αρχικά με ένωσε η αγάπη μου προς τη σύζυγό μου και μετά με κέρδισε η απίστευτη ομορφιά του χωριού και η φιλοξενία των ανθρώπων της. 

Εκτός από την Κυπερούντα, ποια αλλά χωριά της Λεμεσού ξεχωρίζεις; 

Εννοείται ότι για μένα το πιο όμορφο χωριό είναι η Κυπερούντα, αλλά για να μη φανώ υπερβολικός ξεχωρίζω τη Λόφου και το Όμοδος.

 


Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος στην επαρχία;
Βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και ιδιαίτερα αυτοί που μένουν στα ορεινά είναι οι μειωμένες ευκαιρίες εργασίας, η μειωμένη παρουσία υπηρεσιών και τα ανύπαρκτα μέσα μαζικής μεταφοράς προς τις πόλεις. Ειδικά το τελευταίο το αναφέρω εκ πείρας, μιας και καθημερινά πηγαινοέρχομαι Κυπερούντα – Λευκωσία, όπου εργάζομαι.


Πώς σε αντιμετώπισαν οι Κυπερουντιώτες όταν πρωτοήρθες στο χωριό;
Είναι πολύ φιλόξενοι, αλλά ήθελαν τον χρόνο τους να γνωρίσουν έναν νέο άνθρωπο, ξένο γι’ αυτούς και να μπορούν να τον εμπιστευτούν. Τώρα πια με θεωρούν ένα γνήσιο Κυπερουντιώτη και υπάρχει αμοιβαία αλληλοεκτίμηση.


Παρατηρούμε ότι η Κυπερούντα έχει μεγάλο αριθμό νέων σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Πώς το εξηγείς;
Σε σχέση με τα υπόλοιπα ορεινά χωριά, υπάρχουν πιο πολλές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης του Νοσοκομείου Κυπερούντας. Οι νέοι εδώ τρέφουν μια μεγάλη αγάπη για το χωριό τους και προσπαθούν πάση θυσία να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, ώστε να μείνουν στον τόπο τους.

 


Το κράτος παρέχει επαρκής βοήθεια στους κατοίκους των ορεινών;
Αν με ρωτούσες πριν δύο χρόνια θα σου απαντούσα ότι υπάρχει απαξίωση και εγκατάλειψη για τις ορεινές περιοχές. Μετά τα νέα έργα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μπορώ να πω ότι ξαναζωντάνεψε η ελπίδα για επιβίωση των ορεινών περιοχών. Για παράδειγμα, στην Κυπερούντα ήδη ξεκίνησε η δημιουργία Πνευμονολογικής  Φυματιολογικής Κλινικής και αναβάθμισης των πρώτων βοηθειών, που αυτό θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του χωριού και ευρύτερα της περιοχής του Τροόδους.


Τι σε ώθησε να αναλάβεις τα ηνία του Κέντρου Νεότητας;
Είμαι άτομο που μου αρέσει να προσφέρω εθελοντικά, αλλά και επειδή τρέφω μια μεγάλη αγάπη για την κοινότητα, αποδέχτηκα με μεγάλη μου χαρά να αναλάβω ως Πρόεδρος του Κέντρου Νεότητας Κυπερούντας.


Τι έχεις να πεις σε όλους αυτούς τους νέους που έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους για τις ευκολίες που τους παρέχει η πόλη;
Ότι ποτέ δεν είναι αργά να γυρίσουν πίσω. Πάρτε παράδειγμα από μένα. Κατάγομαι από μια μεγαλούπολη όπως είναι ο Πειραιάς και όμως διάλεξα την ποιότητα ζωής που προσφέρει η ύπαιθρος της Λεμεσού.


 

Διαβάστηκε 13212 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top