Ο Χρήστος Χαρτζιώτης έχει ταυτίσει την ζωή του με το ποδήλατο. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο με τον «καλύτερο του φίλο» και μας μεταφέρει όλες τις εμπειρίες του. Παράλληλα, μας μιλά για τη σχέση της Λεμεσού με αυτό το μέσο και όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε η πόλη να γίνει πιο πράσινη, μακριά από το καυσαέριο των αυτοκινήτων.


Ποια ήταν η πρώτη «γνωριμία» σας με το ποδήλατο;
Η ποδηλασία προέκυψε έπειτα από ένα τραυματισμό μου στο άθλημα του τένις, με το οποίο ασχολούμουν πριν από 13 χρόνια. Τότε, δύο φίλοι μου, με έπεισαν να ποδηλατήσω μαζί τους σε μία διαδρομή στην περιοχή Φοινικαριών. Από τότε το ποδήλατο αποτελεί μέρος της ζωής μου σε διάφορα επίπεδα. 

 

Ποια θετικά εντοπίζετε στην ενασχόλησή σας με αυτό το μέσο;
Η άθληση γενικά, είναι τρόπος διατήρησης ενός καλού επιπέδου στην υγεία μας. Από εκεί και πέρα, το ποδήλατο σου επιτρέπει να γνωρίσεις κόσμο, να δεις καινούργια μέρη και το βασικότερο, σου «βάζει» ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο!


H Λεμεσός «αγαπά» τα ποδήλατα;
Η Λεμεσός έχει κάνει έργα για να βοηθήσει το ποδήλατο να αναπτυχθεί. Όμως, τα έργα αυτά είναι λίγα. Το ποδήλατο για να αναπτυχθεί στις μάζες, θα πρέπει να διαθέτει ένα ενωμένο δίκτυο. Όταν σε λίγα χρόνια ενωθούν τα νέα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, τότε θα δούμε ένα άλλο αριθμό ποδηλατιστών να κινούνται στήν πόλη. Προς το παρόν προσφέρεται μόνο ο ποδηλατόδρομος στην παραλιακή. Όμως, η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων και ποδηλατολωρίδων θα προσφέρει τη δυνατότητα διακίνησης πολιτών, όχι μόνο για άσκηση, αλλά και για την εργασία, τις σπουδές και τα ψώνια τους. Θεωρώ αρνητικό το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργιοι δρόμοι, όπως το κομμάτι από κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας προς Μακεδονίας, και δεν γίνονται πρόνοιες για ποδηλατόδρομο ή ποδηλατολωρίδα. Επίσης, οι αρχές πρέπει να σκεφτούν «έξυπνες» λύσεις για τα προβλήματα που θα βρουν σε δρόμους που είναι στενοί ή αντιμετωπίζονται αρνητικά από μερίδα συμπολιτών μας.

 


Στο Μόλο παρατηρούμε ότι οι πεζοί περπατούν στους ποδηλατοδρόμους και οι ποδηλατιστές στους πεζόδρομους. Σχολιάστε.
Είναι καθαρά θέμα παιδείας. Η λύση βρίσκεται εν μέρη στα σχολεία, όπου θα πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά σωστούς τρόπους διακίνησης στην πόλη. Δηλαδή πού μπορούν να περπατάνε, πού μπορούν να ποδηλατήσουν, πού μπορούν να τρέξουν και πού μπορούν να παίξουν. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι αρχές με αυτούς που παρανομούν.


Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι ποδηλατιστές στους δρόμους;
Το πιο σημαντικό λάθος όταν ποδηλατούμε σε γκρουπ, είναι ότι ξεχνούμε πως ο δρόμος δεν είναι μόνο για εμάς! Αποτέλεσμα είναι να καταλαμβάνουμε όλο τον δρόμο και να εκνευρίζουμε τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Επίσης, δεν πρέπει να ποδηλατούμε όλοι μαζί σε γκρουπ, όταν ο αριθμός υπερβαίνει τα 8 άτομα. Θα πρέπει να γίνονται δυο γκρουπ, έτσι ώστε να αφήνουν χώρο μεταξύ τους, για να μπορεί ένα αυτοκίνητο να προσπεράσει. Μια άλλη κακιά συνήθεια που βλέπω, είναι ποδηλάτες να πετάνε σκουπίδια στους δρόμους, όπως φυσικά κάνουν και οι οδηγοί!

 


Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή στην πόλη;
Αν μιλάμε για μέσα στην πόλη, τότε είναι το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη. Παρόλο που και αυτό δημιουργήθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι οργανωμένοι ποδηλατιστές, για να υποδείξουν κάποια λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από την αρχή, εντούτοις η διαδρομή σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι εκτός Κύπρου. Επίσης, μου αρέσει πάρα πολύ η διαδρομή στους ευκαλύπτους, στην περιοχή μεταξύ Τσερκέζ Τσιφλίκ και Ακρωτηρίου.


Ποια χώρα έχει τις καλύτερες υποδομές για ποδηλατιστές;
Σίγουρα οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει τις υποδομές σε άλλο επίπεδο. Για να καταλάβετε η Δανία και η Ολλανδία προσπαθούν να βρουν τρόπο να μειώσουν τον αριθμό των ποδηλάτων. Πλέον, στις χώρες αυτές όπου το κρύο δυσκολεύει τις μετακινήσεις, οι αρχές δημιουργούν νέους θερμαινόμενους ποδηλατοδρόμους για αντιμετώπιση των χιονισμένων διαδρομών.

 


Ποιος προορισμός βρίσκεται στο bucket list σας;
Είχα τη τύχη να ποδηλατήσω σε πάρα πολλές χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, αλλά και στην Λατινική Αμερική. Έχω προγραμματίσει ταξίδια σε Κοπεγχάγη, όπου είχα ξαναπάει πριν 10 χρόνια και στην Τζιρόνα στην Ισπανία, για να δω τα Πυρηναία Όρη. 

 

Τέλος, πείτε μας 3 συμβουλές που θα δίνατε σε πρωτάρηδες ποδηλατιστές.
1. Η πρώτη μου συμβουλή, είναι να δείχνουν υπομονή και να κάνουν μικρές διαδρομές για να μπει το σώμα σε μία σωστή διαδικασία εκγύμνασης. Το ποδήλατο όσο το μαθαίνεις, τόσο το αγαπάς και θέλεις να ποδηλατείς.
2. Δεύτερη μου συμβουλή, για να μην τα παρατήσουν, θα πρέπει να έχουν σωστό ρουχισμό και να φροντίζουν πάντα να διατηρούν το ποδήλατο τους σε καλή κατάσταση.
3. Και τρίτη συμβουλή, να συζητούν και να ρωτούν έμπειρους ποδηλατιστές για να μάθουν τα μικρά μυστικά που θα τους βοηθήσουν.

 

Διαβάστηκε 3728 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top